Hava Durumu

Facebook şaşırma, sabrımızı taşırma!

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2017 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 08:16

Televizyoncu arkadaşım Ömer Aydoğdu, kendisine ait internet sitesinde 'ABD'nin Beyaz Perde Oyunu' başlıklı bir yazı kaleme almış.
Yazının özü ABD'nin, kendine uzak coğrafyalardaki emperyalist amaçları vs.
Ömer soruyor yazıda 'ABD yönetimleri dünya halklarını birbirine düşman ediyor. Sonra her iki tarafa da silah satıyor. Peki ABD vatandaşları bu savaşlara bu ölümlere neden seslerini çıkarmıyorlar!' diye.
Sonra konuyu biraz daha derinleştirip filmlerde ve bilgisayar oyunlarında falan tırnak içinde 'teröristler'in neden hep Müslüman olduğuna dikkat çekiyor vs..
Yazmış yazıyı Ömer ve Facebook'ta paylaşmış. Akabinde küt, karşısına şu yazı çıkmış:
'Bağlantı Engellendi'

Ömer beni arayıp 'Abi Face beni engelledi' dediğinde, 'teyit' için ben de aynı içeriği paylaşmaya kalktım. Bana da söylediği şu:
'Bu mesajda engellenmiş içerik var.'
Birileri şikayet etmiş olmalı Ömer'i! Ama kim?
Şikayete konu olabilecek bir içerik yok yazıda.
ABD'de yönetim sistemini, daha beteri derin Amerika'yı eleştiren çok daha ağır yazılar yazıldığını, filmler yapıldığını biliyorum çünkü.
Olay olsa olsa bir kullanıcı şikayeti ve Facebook'un her zamanki işgüzarlığı.
Gönül tabii bizim Ömer'in CIA'i yerinden hoplatmış olmasını, başkan yardımcısı Mike Pence'in öğle tatilini yarıda kesip oval ofise kapıyı vurmadan girmesini, Mark Zuckerberg'i ev telefonundan bağlatıp 'Hey menn! Nedir senin amacın!' demesini, 'bu yazıya' dikkat çekmesini istiyor umuyor bekliyor ama...
Maalesef yazı bunca 'aksiyon'u kaldıracak durumda değil.
Değil ABD yönetimi, Etyemez Apartmanı yönetimi bile engellemeye kalkmaz çünkü bu 'yazı'yı..

Sakıncalı sözcük mü?
Dan Brown'ın 'Dijital Kale' kitabını okuyanlar, CIA bünyesinde kurulmuş 3 bin çalışanı olan bir 'büro'nun, dünya genelinde gönderilen milyonlarca 'mail'i, kimi anahtar sözcükler kullanarak taradığını, içinde 'sakıncalı ve tehlikeli' olabilecek ifadeler bulunanları eleyerek, (her dilde kurulmuş masalarda) incelediğini anımsayacaklar.
Büro, olası terörist haberleşmelerinden istihbarat çıkarma ve önlem alma amaçlı kurulmuş.
Gelinen noktada, 'Dijital kale' çalışanları işi büyütüp, çerçeveyi sosyal medya paylaşımlarını da kapsayacak hale getirdiler ve Ömer'in yazısını da bu minvalde 'sakıncalı içerik' pozisyonuna mı soktular, bilemiyorum.
Bildiğim bana kalsa, Ömer'in bu yazısını engelleyecek kurum olsa olsa TDK olmalı.
Şaka bir yana, Facebook eğer içinde sadece 'Müslüman, terörist, silah satışı, ölüm' vs sözcükleri geçiyor diye bir yazıyı engellemeye kalktıysa, Ömer'in şahsında bence hepimize büyük ayıp etti.
Sosyal medyaların var olma sebebi biraz da, 'ana akım medyalarda dile getirilemeyen konular ve sorunlar yazılsın ve konuşulsun' değil mi?
Facebook'ta özü fikir olan bir yazının engellenmesi, sizi bilmem benim midemi ekşitti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.