Hava Durumu

'Farmville'in para kazanma versiyonu

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2017 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2017 08:57

Para, birkaç değişik yolla kazanılıyor.
Kâr, faiz, ücret, rant...
Paradan para kazanma finans sektörü marifetiyle.
Üretimden para kazanma (mal veya hizmet) ise reel sektör sayesinde.
'İktisata giriş dersi' şeklinde başlayan yazımıza aynı 'öğreten adam' edasıyla devam edersek...
50 tavuk alıp bir kümes kurar, yumurtaları satar veya kimi yumurtaları civcive ve dolayısıyla pilice çevirmeye kalkarsanız, reel sektörde iştigal ediyorsunuz demektir.
Bir tavukçuluk firmasının borsaya kote hisse senedini alıp, o kağıdın değer kazanmasından nemalanıyorsanız finans sektöründe takılıyorsunuz demektir.
Oldu galiba. Son günlerde epeyce konuşulan Çiftlik Bank konusuna girebiliriz artık.
Efendim, Çiftlik Bank internette kurulmuş bir site aracılığıyla faaliyet gösteren bir oluşum.
Bir dana alıp hayvancılık sektörüne giremeyebilirsiniz. Ama bir dananın 50'de birini alabilirsiniz. Dana semirdikçe etlendikçe büyüdükçe siz de para kazanacaksınız. Dana dediğime bakmayın, inek olur, tavuk olur, arı olur, keçi olur, tosun olur, bir çiftlikte ne varsa hepsine, tabii 'sanal alemde' sahip olabilirsiniz.
Misal bir arkadaş gitmiş bankadan 6 bin lira kredi çekmiş. Çiftlik Bank'a yatırmış. Elemanın gerçek bankaya her ay 900 lira ödemesi gerekiyor. Çiftlik Bank'tan aylık getirisi ise bin 500 lira.
Yani? Her ay 600 lira cepte!
Bu tip oluşumların geçmişin 'saadet zincirleri' gibi bir yerde lastiği patlatıp gümleyebileceği ihtimali baki, ve fakat şimdilik hemen hemen herkes memnun!
Peki 'kâr'ı nasıl realize edeceğiz derseniz, adamların Özlüce'de marketi bile varmış. Gidiyormuşsun markete. Üye numaranı söylüyormuşsun. Sonra baldı, peynirdi, yumurtaydı, tereyağıydı, erzakı düzüyormuşsun. Oradaki görevli harcamanı hesabından düşüyormuş.
Bir internet sitesi, yüzbinlerce üye. Herkes bir şeylerin sahibi ama koyduğu para ölçüsünde.
Ve zaman içinde herkes kazanıyor...
Güzel iş değil mi?
De, ah keşke, sanal çiftlik oyunu Çiftlik Bank'ın genç sahibi Mehmet Aydın şirketteki hisselerini Fame Game Hayvancılık Sanayi isimli başka bir şirkete devredip, kendi şirketiyle bağına nokta koymasaydı. Devredilen şirketin sahibi de Kıbrıs'ta bulunan Famegame Software Ltd. görünüyormuş.
Sözün özü, ahalinin bilgisayar ortamında oynadığı 'Farmville'in 'reel'i kuruluyor ve ahali güzel güzel para kazanıyordu ama..
Öyle görünüyor ki, piyasa ve piyasanın ruhu 'oyun teorisi' herkesin aynı anda kazanmasına imkan vermiyor, veremiyor.
Yazının ana fikri: 'Çiftlik Bank sana söylüyorum Bitcoin sen anla!'

Çok şey anlatan tek kare fotoğraf!

'Su akar çatlağını bulur' diye bir laf var. İYİ Parti ve Genel Başkanı Meral Akşener'in haleti ruhiyesi de biraz bu minvalde. Ne bir televizyona çıkarılıyor garibim, ne de gazetelerde doğru dürüst yer bulabiliyor. Ama o yılmıyor Anadolu'yu karış karış geziyor meramını kitlelere anlatmaya çalışıyor.

Şu fotoğraf da, içinde bulunduğu hali pür melali gayet güzel özetliyor işte.

Yer Kırşehir. Tarih 27 Aralık. Miting yapmak için valilikten meydan istiyor ama alamıyor. Meydan yok, kürsü yok, sağlıklı bir miting yapmak için adeta bütün koşullar namüsait.
Ama Akşener şekilde de görüldüğü gibi çıkmış bir çöp konteynırının üzerine ve adeta yaşadığı tüm imkansızlıkları tek kare fotoğrafla özetlemiş bize...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.