Hava Durumu

Köyümüz 'online', yolumuz timeline!

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2019 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2019 09:03

Sosyal medyayla alakalı çok derli toplu bir metin gördüm. Okurken notlar aldım, paylaşıyorum. Metin, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik, Eğitim,
Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Levent Eraslan'ın basına verdiği bir demece dayanıyor. Buyurun şematik bilgilere ve özümün kısa yorumlarına:
1. Dünya artık online bir köy! (Valla doğru, geçen internette briç oynuyorum, masada bir İngiliz, bir Fransız, bir de Alman vardı. Bildiğin global köy kahvesi!)
2. Dünyanın 3'te 2'si sosyal medya kullanıyor. (Hâlâ bu işten uzak duran 3'ün biri de bu işten kıllanıyor!)
3. Sosyal medya kullanımında dünya 5'incisiymişiz, bilemedin 6'ncı. (Hayatın hiçbir alanında dünyada böylesi bir derecemiz yok!)
4. Türkçe sosyal medyada yaygın kullanılan 8'inci dil. (At 'fav'a bekle, 'timeline' kasıyor, 'screenshot'un rengi kaymış, 'mention'laşalım, 'tag some one' yapıştır, ne kadar Türkçe sayılırsa artık!)
5. Türkler 7 saatini ekrana bakarak geçiriyormuş. 2 saati televizyon, 5 saati cep telefonu ekranı. (Desenize ekrana bakmadan ömür tüketen tek tü(r)k kaldı)
6. Sosyal medyada da iyi zamanlar var, kötü zamanlar var. Aslında 3 zaman dilimi var. 'Off time', 'prime time' ve 'kriminal time.' Prime time 20.00- 23.00 arası, aynı televizyon gibi. Ama 02.00 ile sabaha karşı 05.00 arası kötü niyetli elemanlar cirit atıyor sosyal medyada. (Bu saatlerde 'off' olmak lazım mutlaka!)
7. Ve hangi mecranın Türkiye'de ne kadar müşterisi var hususu.
43 milyon kullanıcı ile Facebook hâlâ birinci, 38 milyon kullanıcı ile Instagram ikinci, 9 milyon kullanıcı ile Twitter üçüncü. Sosyal medya kavramına tam uymuyor ama onu da verelim, Youtube'un kullanıcı sayısı da 29 milyon... (Hepsini toplayınca 120 milyon ediyor, çocukları yaşlıları çık, demek ki herkes birden fazla mecrada fink atıyor.
Bu arada Türk basınının amiral gemisi Hürriyet'in tirajı 40 bine düşmüş diyorlar. Ah yazık!)

KÂBE'DEN SELAM VAR!

Kutsal topraklara giden hacılar geride bıraktıkları hısım akrabalarına tanıdıklarına oralardan selam göndermeyi ihmal etmiyorlar. Bunu da bilhassa sosyal medya marifetiyle eda ediyorlar.
Hasılı, sosyal medya alışkanlıkları hac farizasını da etkiledi! Vatandaşın biri, CHP Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu'na ta oralardan bu not aracılığıyla mesaj göndermiş.
Başkalarının dualarında adının geçmesi çok hoş bir duygu olmalı. Her insana nasip olmayan...

HAVADAN SUDAN HABERLER

Çok duayen bir gazeteci ağabeyim vakti zamanında şöyle demişti:
'10 yılda bir aynı haberleri yapıp duruyoruz.'
Sanırım 10 yılda bir darbe yapıldığını anlatmaya çalışmıştı.
Öncesiyle, sonrasıyla...
Onun yarısı kadar duayen bir ağabeyim de daha somut bir tahlil yapmıştı, haber ve habercilik üzerine:
'Kışın hava, yazın su haberleri yapıp duruyoruz.'
Avrupa'yı kasıp kavuran sıcak hava dalgasına bakıyorum da, bilhassa ölümcül sonuçlarına... (Notre Dame Katedrali sıcaktan çökebilirmiş, o derece) 'Doğanın yengesi' nasıl bozulduysa artık, yazın da hava haberi yapmaya başlamışız.
Klişeler bile sapıtmış, anlayacağınız...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.