Hava Durumu

‘Kupa Kızları’ Dünya ikincisi

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2022 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2022 08:20

Bahman Ghobadi’nin ‘Yarım Ay’ filmindeki tüyleri diken diken eden sahnesi gibiydi. İran’da 1334 kadın müzisyenin müzik yapmaları yasaklanmış ve bir köye sürülmüşler. O coğrafyanın Neşat Ertaş’ı Mamo, son konserine müzisyen bulmak için köy köy geziyor. Sürgün köye girdiği anda ellerinde tefleri ile bütün müzisyen kadınlar duvarlarda, çatılarda, yamaçlarda Mamo’yu tef çalarak karşılarlar!

Adeta tefleriyle alkışlarlar.

Mamo, tef çalan kadın kalabalığını (gülümseyerek) yara yara ilerler.

Saygı duruşunun böylesi ancak bir filmde olur!

İtalya’nın Salsomaggiore Terme kentinde 24 ülke içinde önlerine geleni devirip Dünya ikincisi olan Briç Kadın Milli Takımının oyuncuları, Türkiye Kış Açık Takımlar Şampiyonası’nın yapıldığı Fuar İzmir binasının önüne geldiklerinde kendiliğinden başlayan ve giderek dozu yükselen alkışlar bana, ‘Half Moon’ filmindeki bu unutulmaz sahneyi anımsattı.

‘Aa bu Hatice değil mi, yanındaki de Serap’ diye başladı alkışlar. ‘Bizim Dilek de geliyor, Özlem’e bak’ diye büyüdü büyüdü ve bir türlü dinmek bilmedi.

Türk Briç camiasının en seçkin oyuncularının (Niyeyse ben de oradayım!) bitmeyen alkışlarını yara yara ilerledi Dünya ikincileri..

Sporda başarılı olmuş ekiplere lakap takma adeti var ya.

12 Dev Adam, Potanın Perileri, Filenin Sultanları hesabı.

Fazla düşünmeden şimdi taktığım isimle ‘Kupa Kızları’, saymadım bu kaçıncı kupa ellerinde milli takım formaları üzerlerinde gurur transferi yaptılar hepimize.

Onlar oynadı kazandı, gruptan çıktılar gururlandık, çeyrek finalde Amerika’yı, yarı finalde İngiltere’yi yendiler gururlandık.

Ve işte şimdi karşımızda, yanımızdalar.

Ellerinde çiçekler, boyunlarında madalyalar, Federasyon Başkanı Yasemin Merçil isimlerini tek tek anons ederken gururla, herhalde bütün yorgunluklarını unuttular.

UYGARLIĞIN SİGORTALARI

Yazıya, müzisyen kadınların bir köye sürgün edildiğini anlatan bir İran filminden başlamam sebepsiz değil.

Sonuçta biz de aynı ‘kader coğrafya’nın çocuklarıyız..

Ama bizde Potanın Perileri var. Filenin Sultanları var. Kupa Kızları var!

Parkeleri dar ediyorlar sözde ve görece daha gelişmiş ve daha uygar ülkelerin kadınlarına. Biz de varız diyorlar her platformda.

Briç, basketbol ve voleybol kadar popüler olmasa da, dünya briç camiası Türk kadınlarının bu başarıları için ne düşünüyordur acaba?

Bilimde, eğitimde, ekonomide, sanatta, sporda dünya ortalamasının epeyce gerisinde olduğumuz aşikar.

Ama işte potada, filede ve şimdi de çok yakında olimpik spor olması beklenen briçte bir çentik daha attık, başarı hanemize.

Şahane de bir sosyoloji var bu başarıda!

Kadınların bir adım öne çıktıkları her an ve alan, ülkenin hal ve gidişinin daha da kötü olmayacağının sigortası aslında.

Yakın coğrafyalarda çalışması, araba kullanması izne bağlı, oy vermesi sıkıntılı, stada girmesi bile yasak kadınlar varken, bizimkilerin salonlarda, sahalarda, briç gibi bir zihin sporunda hem de gezegen düzeyinde başarılı olmaları, ‘Atatürk Türkiyesi’nin ilelebet payidar kalacağının da en büyük garantisi.

Kadının tek saç telinin görünmesine, sesinin duyulmasına, sokakta tek başına yürümesine bile tahammül edemeyen zihniyetlere inat, isimlerini yazacağım tek tek ve bundan ziyadesiyle memnuniyet duyacağım:

Dilek Yavaş, Serap Kuranoğlu, Özlem Kandolu, Hatice Özgür, İrem Özbay, Eren Özan ve Belis Atalay..

(Aynı kulüpte briç oynadığımız, Bursalı Dilek Yavaş için ekstra gururlu olduğumuzu da ayrıca belirtelim.)

MERAKLISINA..

‘Senin ne işin vardı İzmir’de, ne alakan var briçle’ diye düşünen okuyucuya not:

Faruk Necip Parıltan, Av. Alper Kocabaş, Av. İlker Kapusuzoğlu, Cihangir Özarslan, Selami Çepel ve bendenizden oluşan Bursa takımı Adalılar, 160 takım içinde önce 1/64’e, sonra da 1/32’ye kalarak şampiyonayı Türkiye 17’ncisi olarak tamamladı. Bizim gibi ‘acemiler mangası’nın bu başarısı camiayı o kadar şaşırttı ki, Dilek’in dünya ikinciliği az kalsın gölgede kalacaktı!

Tayfun Küçük, Ayhan Öndül, Dr. Mehmet Duman, Dr. Kazım Yeniçeri, Özcan Tursak ve Ekrem Arbatun’dan oluşan  Efeler ile Bursalı milli oyuncumuz Yusuf Kahyaoğlu’nun oluşturduğu Naturel, 1/32’ye kalan diğer Bursa takımları oldular.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.