Hava Durumu

Pembe vagon insan haklarına aykırı!..

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2017 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2017 07:50

Bir dönem Bursa'da epeyce tartışılan kadınlara özel vagon (pembe vagon) uygulaması ile ilgili, İl İnsan Hakları Kurulu, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunda uygulamanın 'insan haklarına aykırı' olduğu vurgulandı.
Kamuoyunun 'unutuldu geçti gitti' diye düşündüğü konuyla ilgili safahat şöyle:
Okan Aras isimli duyarlı bir vatandaş bir dilekçe yazarak konuyu İl İnsan Hakları Kurulu'na taşıdı.
Kurul dilekçeyi belediyeye sevk ettiği için ilk cevap BURULAŞ'tan geldi. Ama bu cevap bir-iki cümleyle durumu geçiştiren cinstenti.
Sonrasında Bursa Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü, (ki bu müdürlük İl İnsan Hakları Kurulu da aynı zamanda) tam 17 sayfalık bir inceleme- rapor yayınladı.
Ve bu rapor üzerinden Cumhuriyet Savcılığı'na suç dururusunda bulundu.
Kurulun bilgi edinme yasası gereği Okan Aras'a da gönderdiği resmi yazıda Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapılması 'ön yazıda' şöyle gerekçelendiriliyor:
'Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yurttaşlar arasında cinsiyet ayrımı yapmak, erkek yurttaşları potansiyel tecavüzcü gibi göstermek ve pembe vagonlara binmeyi tercih etmeyecek kadın yurttaşları olası çeşitli aşağılama, taciz hatta daha tehlikeli vakalarla karşı karşıya bırakmak gibi ceza hukuku bakımından suç oluşturan bir eylemde bulunmanın yanında insan haklarını da çok derin biçimde ihlal ettiği ve bu konu hakkında suç duyurusunda bulunulması kararına varılmış olup, karar örneği, dilekçe ve rapor yazımız ekinde gönderilmiştir.'

Rapordan çok mühim psikolojik saptamalar

'Pembe vagon'un savcılığa taşımasına vesile olan 17 sayfalık raporda altı çizilesi psikolojik (ve sosyolojik) saptamalar yapılmış. Uzmanlara danışılarak hazırlandığı belirtilen bu bölümde kimi saptamalar şöyle.
Toplumda erkeklerin ve kadınların ayrılması....
İnsanları huzursuz, dışa karşı panik içinde ve saldırgan yapar. Bu da zamanla saplantıya dönüşür.
Kadını kendi gözünde değersizleştirir, insan kimliğini geriye, cinsel kimliğini öne çıkarmasına neden olur.
Tüm kadınları tacize maruz; erkekleri potansiyel tacizci durumuna düşürür. Böyle bir toplumda da insanlar birbirine güvenemez hale gelir. Özellikle böyle bir ortamda yetişen gençlerde arızalı fikirler oluşup zamanla ayrışmalara neden olur. Oluşan algı bozukluğu düzeltilemez vahamettedir.
Toplumun ahlaksız olduğunun ilanı anlamına gelir.

Çok dikkate alınmadı

Konuyu Bursa kamuoyuna CHP milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu taşımıştı. Sonrasında CHP'li kadınlar da istasyonlarda uyarı levhasını sprey boyalarla kapatma eylemi falan yaptılar ama... Bana soracak olursanız, 'Bayan yolculara öncelikli vagon' uygulamasını Bursa halkı fazla ciddiye almadı. Yani, metro istasyonlarında, ne kadınlar özellikle o vagona binmeye gayret etti, ne erkekler o vagona binmemeye...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.