Hava Durumu

Sen olsan ne yapardın?

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2019 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2019 08:02

Gece uykum kaçtı. Kanal kanal geziyorum. AS TV'de tiyatro sanatçısı Altan Erkekli'nin sunuculuğunu yaptığı 'Sen Olsan Ne Yapardın?' isimli programa denk geldim.
İnsanların zor durumda kalan diğer insanlara yardım edip etmeyecekleri gibi bir formatı olan bir tür şaka ve/veya sosyal deney niteliğinde bir program bu.
Olay bir lokantada geçiyor. Kılık kıyafetlerinden Suriyeli oldukları belli bir aile (tamamı oyuncu) gelmiş yemek siparişi verecek. Programın oyuncularından biri 'ırkçı' rolünde ve bu ailenin lokantadan gönderilmesini istiyor. 'Bunlara yemek vermeyin, bu ülke bizim, ne işleri var burada?' falan türü ırkçı söylemlerde bulunuyor.
Amaç lokantadaki diğer müşterilerin bu adama ne oranda tepki göstereceklerini ölçmek.
İlk çekimde öğretmen olduğunu söyleyen bir adam ırkçıyı oynayan oyuncuya sert tepki gösteriyor. 'Hepimiz insanız!.. Böyle davranamazsınız!' diyor.
Oyuncu, 'tamam' diyor garsona. 'Onlardan kazanacağın parayı ben ödeyeceğim, gönder gitsin, hadi yallah!' falan diyor. Öğretmenimiz bu tepkiler karşısında 'Madem öyle ben de yemek yemiyorum burada!' diye sert tepki veriyor ve lokantayı terk etmeye kalkıyor.
Son tahlilde Altan Erkekli kameralarla falan devreye giriyor ve bunun bir 'şaka/ sosyal deney' olduğunu söylüyor. Öğretmen 'insani' tavrı nedeniyle tebrik ediliyor.
Bu deney veya oyun tam 4 kez tekrarlandı. İkinci tekrarda bir anne kız, öğretmenle hemen hemen aynı tepkiyi verdi, Suriyeli aileye sahip çıktı.
Üçüncü deneyde bir genç, ırkçı oyuncunun üzerine yürüyüp yaptığının yanlış olduğunu haykırdı.
En ilginç tepkiyi dördüncü ve son müşteri verdi. Genç bir delikanlıydı ve 'Ben de Rus'um!' dedi ırkçıya, 'ben de çıkayım mı?' Akabinde daha da sertleşti ve 'ben de senin yediğin içtiğinin parasını veriyorum, hadi sen de defol buradan!' diye bağırdı ırkçı abiye!

BEN OLSAM...

Uzun lafın kısası, 'sen ne diyorsun?' bütün bu olana- bitene diyorsanız...
Son dönemde 'alerjik' tavırlarına şaşırdığım bir yığın tanıdığım bir yana, Türk halkındaki 'empati' duygusu, gurur duyulacak düzeyde.
'Sözde' ırkçıya tepki göstermeyen kimse çıkmadığı için, halkımla gurur duydum, iyi ki kaçmış uykum!

BEKA, NE ALAKA!

Salı günleri Meclis'te grup toplantıları MHP'yle başlıyor. Devlet Bahçeli memlekette 'beka' sorunu olduğunu bu sebepten Hükümet'i her konuda desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Akabinde Meral Akşener çıktı kürsüye. O konuşurken TV'de alt yazı vardı.
'Bu sadece bir seçim' minvalinde.
Yaş yarım asrı çoktan geçti.. Ne zaman bir milli maç yapacak olsak, milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu günlere denk gelmesi gibi, ne zaman bir seçim olsa bu ülkede, 'beka sorunu' mutlaka gündemde... Yeter artık, maçı maç gibi, seçimi seçim gibi yapalım, milletçe.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.