Hava Durumu

Temayül sonuçları niye açıklanmaz?

Yazının Giriş Tarihi: 20.11.2018 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.11.2018 08:13

Hafta sonu AK Parti'de 81 ilde 145 bin partili bilgisayar ortamında oy kullandığı 'temayül yoklaması' yapıldı. Bizim Namık Göz yoklamayı izledi ve 'E-Temayül Dijital Demokrasinin İlk Adımı' diye yazı konusu haline getirdi. Yazıda, kimi gelişmiş ülkelerde yöntemin genel seçimlerde kullanıldığını falan da anlattı. Namık'tan şu farka biraz daha fazla vurgu yapmasını beklerdim:
Bu dijital temayül sonuçlarını kaç kişi görecek? Cevap veriyorum galiba sadece bir kişi!
Öyleyse şeffaflık rafta kaldı demektir.
Denebilir ki bu aşamada, çok yöntem var aday belirleme sürecine ilişkin. Anket yapılabilir, hafiye kılığına sokulmuş tedbili kıyafetli parti görevlileri halkın arasına karışıp eğilim yoklayabilir, telefonla sondaj yapılabilir, kentin ileri gelenlerine veya kanı önderlerine fikir sorulabilir, sivil toplum kuruluşlarından akıl danışılabilir vs. Aday belirlemede hangi sonuç çıkarsa çıksın, bir biçimde halka açıklanmalı.
Elde edilen doneler açıklanmayacaksa, basına verilmeyecekse, burada oy kullananlar için ne anlamı var? Temayülde birinci çıkan aday adayının, bunu bilmeye hakkı niye yok!
Geçen yıllarda da BUTTİM'de böyle bir temayül yoklaması yapılmış, kullanılan oylar çuvallara doldurulmuş, rahmetli Kemal Unukıtan tarafından Ankara'ya götürülmüştü. O çuvalların açıldığı konusunda bile tereddüt var hala siyaset kulislerinde.
Bu temayülün sonucunu en azından bir kişi gördü! 'Dijital demokrasi tarihi' açısından bu bile büyük bir adım belki de!! (Buraya çift ünlem attım, ağır mana var hesabı)

SİNCAP HABER AJANSI

Califormina yangınının acı bilançosu 76 ölü, bin 300 kayıp diye açıklandı en son.
(İnşallah kayıp sayısının azalması ölü sayısının artışı anlamına gelmez.)
Bu ağır bilançoyu haber ajansları geçti.
Ölüler ve kayıpların hepsi insan.
İnsanlar, ölü ve kayıp insanları bildirdiler bize.
Günlerce süren yangında kaç sincap dünya değiştirdi, kaç tarla faresi öldü, kaç gelincik, kaç kurt, kaç rakun, kaç çakal sizlere ömür, belli değil.
Hayvan ölülerini ve kayıplarını sayan bir ajans yok çünkü güzide medeniyetimizde.
Hayvanların Reuters'i, AFP'si, BBC'si, CNN'i, AA'sı, İHA'sı yok.
Böyle yazdığıma bakmayın, doğal yoldan çıkan orman yangınlarının (yıldırım düşmesi vs) ekosisteme katkılarını bilecek kadar, yeni türler doğmasına vesile olacak kadar, ve/veya doğada birilerinin felaketinin başka birilerinin fırsatı sayıldığını bilecek kadar çevreci bir kardeşinizim.
Benim bu yayında itiraz noktam, ölen insan sayısı, kayıp insan sayısı, yanan orman miktarı (hektar cinsinden) kadar, o coğrafyada hangi türlerin etkilendiğini de bilme hakkına ilişkin.
'Flora ve fauna'nın hali pür melali de özetlenemez mi şu bültenlerde?
'Bölgede bol miktarda sincap yaşıyordu, tilki ve kurt da vardı' demek, neden zor olsun ki?
'Sincap haber ajansı' kurulmasını mı bekleyeceğiz hangi türlerin orman yangınından ne kadar etkilendiğini öğrenmek için.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.