Hava Durumu

Teneke çağdan altın çağa...

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2020 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2020 08:57

Cuma gününden bu yana içim içime sığmıyor. Boru (hattı) değil, doğalgaz bulduk abiler! Artık biz de 'altın çağımız'ı yaşamaya başlayabiliriz.

Altın çağ lafını öylesine kullanmadım!

Hikayesi var:

Biliyorsunuz, Türkmenistan'ın dış alem gelirleri kahir ekseriyetle doğalgaz rezervlerinden.

Vakti zamanında o ülkeye çalışmaya giden abim anlatmıştı. Bir gün binmiş taksiye. (Niyazov dönemi. Bir önceki başkan.)

Taksici ağabeyimin Türk olduğunu öğrenince, 'Yaşuli' demiş, yaşlı, yaşı ulu anlamında, beyefendi gibi bir şey, 'siz hangi çağda yaşıyorsunuz?'

Abim önce soruyu anlamamış. Hatta adamı Türkiye ile ilgili övgü dolu sözler söyleyecek sanmış. Yine de temkinli, soruya soruyla karşılık vermiş:

'Peki siz hangi çağda yaşıyorsunuz!'

'Altın çağda!' demiş taksici.

'Kim söyledi altın çağda yaşadığınızı!'

'Devlet başkanımız Niyazov, altın çağda yaşıyoruz dedi!'

Hımm...

O ülkeyi görenler- bilenler, halkın her söylenene inanmak zorunda olduğunu da bilirler. Tipik tek adam yönetimi. Polis devleti. Muhalefet falan yok. Düşünce ve ifade özgürlüğü de. Yargı da bağımsız değil haliyle.

Yolda yürürken polis çevirdiğinde 'öylesine geziyorum' bile diyemezsiniz, mutlaka ya bir yere gidiyor olmalısınız, ya da bir yerden dönüyor.

Bildiğin sıfır hürriyet, sıfır demokrasi.

Ama doğalgaz bol. 19 trilyon metreküp rezerv var. Ülke bu rasyoda Dünya dördüncüsü. (Rusya, Azerbaycan, Katar vs'nin ardından) Hatta bir keresinde TV'den alt yazı geçilmiş. 'Yemek yapmasanız bile ocaklarınızı yanar halde tutun. Çok basınç var. Doğalgazın gazını alalım' diye.

Neyse, propagandayı kesip sadede gelelim.

Abim, altın çağ sorusuna şöyle cevap vermiş:

'Sizin başkan altın çağda yaşadığını söylediyse doğrudur! Bizde kimse (Demirel cumhurbaşkanı) altın çağdan falan söz etmiyor. Benim yine de bir tahminim var: Biz galiba teneke çağda yaşıyoruz!'

HER ŞEY BEDAVA!

Altın çağ muhabbetinin döndüğü günlerde, ülkede...

Doğalgaz bedava. Şehir içi ulaşım bedava. Elektrik bedava. Su bedava. Şehir içi telefon görüşmeleri bile bedava.

O kadar ki, kimi arasan 'telefon meşgul!'

Abim, 'bari şu telefona cüzi bir ücret alsalar da, bazı telefonlar kapatılabilse. Kimi arasak ulaşamıyoruz' diye yakınırdı.

Yukarıdaki bedava listesine göz atanlar, altın çağ konusunun o kadar boş-beleş bir lakırdı olmadığını idrak etmiştir sanırım!

Bu kadar muhabbeti şu soruyu sorabilmek için yaptım:

Acaba biz de Türkmenistan gibi doğalgazlı bir ülke olduk diye, memleketi idare edenler, başta doğalgaz olmak üzere, her şeyi bedava yaparlar mı?

Yoksa doğalgazın bir dünya fiyatı var, seve seve- paşa paşa ödeyin bakalım mı derler! (Boğaziçi Köprüsü, 6 yıl içinde kendini amorti edecek, sonra bedava olacak demişlerdi, ta 70'li yıllarda, 50 yıldır bekliyoruz hala bedava olmadı!)

KEYNES

John Maynard Keynes diye epeyce kallavi bir iktisatçı var. Yaklaşık 75 yıl önce vefat etmiş bu İngilizin hiç unutmadığım bir lafı var.

Diyor ki yakışıklı abim:

'Zengin olmak için ille de doğal kaynaklara, madenlere, verimli topraklara sahip olmanıza gerek yok. Organize olmayı başarabilen ülkeler de zenginliği tadabilirler.'

Şu doğalgaz müjdesi sırasında geldi aklıma.

Doğalgaz bulduk diye bilinçli, disiplinli, eğitime önem veren bir ülke vaz geçmeyiz inşallah.

38 trilyon metreküp doğalgazı olan Rusya'da muhalefet liderleri kendiliğinden zehirleniyor, gördüğünü yazan gazeteciler mermilere kafa atıyor. Azerbaycan, Katar, İran falan da 50 trilyon metreküp rezervi olan ülkeler!

Kim bu ülkelerde yaşamak ister?

Doğalgazla demokrasi arasında ters yönlü bir ilişki mi var acaba?

İTİRAF

Bir itirafla bitireyim bu günkü yazı ameliyemi.

Türkiye'de bazı haberleri önceden yazabilirsiniz. Misal kurban bayramı mı yaklaşıyor, 'yollar kan gölü olacak, acemi kasaplar kendini kesecek, danalar kaçacak!' diye önceden yazabilirsiniz.

Doğa talan edilecek, kadına şiddet artarak sürecek, ahali korona önlemlerine itibar etmeyecek falan da yazabilirsiniz şu sıralar.

Kimse yalanlamaz.

Bu tip klişelerden biri de, 'Petrol /doğalgaz bulundu' haberlerine bakarak 'Yakında seçim sathı mailine girileceğini' öngörmekti. Yani, ufukta seçim olduğunu anlamanın en kolay yolu, 'petrol bulundu' haberleriydi.

Ne yalan söyleyeyim, doğalgaz bulunmuş haberi geldiğinde aklıma ilk gelen bu oldu: Yakında seçim var galiba dedim. Bu konuda yalnız da değilim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.