Hava Durumu

Üç vakte kadar internet bedava

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2019 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2019 08:13

Batum dayız! 'Wi-Fi'li yer bulamayınca, hısım-akraba dost-arkadaş çevresi ne yapıyor ne ediyor diye 'mobil veri'den internete girecek oldum. Anında bir mesaj 150 kağıt indira gandi. Bir girişin bedeli bu. Korktum kapattım hemen! Arkadaşın biri akıl verdi. Abi sana zaten yaslamışlar 150'yi, daha kötüsü olmaz, ufak ufak gir, bari keyfini çıkar dedi. Bir daha girdim, amanınnn! Bir 150 daha!
Ülkeye dönene kadar açamadım telefonu bir daha!
Uçakta biri sen yine iyi yırtmışsın dedi. Azerbaycan'da yeğeni evleniyormuş, bir 'selfie' çekip paylaşmış halay başından, fatura gelmiş bin 500 lira.
Geçen yaz 5 arkadaş 7 günde 9 ülke gezdik Balkanlar'da. Bu nevi korkular nedeniyle hangi lokantaya otursak, hangi kafeteryada soluklansak, hangi otele yıkılsak, hemen 'Wi-Fi' sorar olduk.
Ve...
Sağ olsun Elon Musk abim bu sorunu kökten çözmek için ilk adımı attı. 'Starlink' isimli projeye göre dünya yörüngesine ilk etapta 60 adet uydu gönderildi. Peyderpey bu sayı 12 binleri bulacak ve dünya ahalisi internete Elon Musk'ın uydularından 'bedava' girecek.
Özetle ne olacak?
Bugün internet hizmeti veriyorum diye ahaliyi soyup soğana çevirenlerin alayı ofsayta düşecek!
Zamanın ruhu marifetiyle bu tarz iletişimden cukka yapan firmaların da ruhuna fatiha tabii.
Bir zamanlar ne firmalar vardı, dünya devi. Şimdi esamileri bile okunmuyor, değişen ve gelişen teknolojiler sebebiyle. (Örneğin fotoğraf filmi satan Kodak!)
Projenin bir başka yararı da, ara sıra interneti yasaklamayı düşünen ceberrut ülke yönetimlerinin çaresiz kalacak oluşu. 12 bin uydu bu, boru değil. Biri çekmese diğeri çeker!
Hadi interneti yasaklayın da görelim beyler!

NE YAPACAKLARINI ŞAŞIRDILAR!

Yaklaşık 10 yıl önce, Sırbistan'da bir kızcağız bir paylaşım yaptı sosyal medyada. Sonra başladı internet başında beklemeye, kim 'like'layacak diye.
20 dakika 30 dakika derken baktı tık yok. Tuttu, özüne kıymaya kalktı.
Bu olaydan sonra klinik açıldı ülkede ve 'Like bağımlılığı' tıp literatürüne girdi.


Geçiyoruz Polonya'ya. Julia Slonska isimli Instagram fenomeni beğeni sayısını artırmak için 200 yıllık heykele çekiçle dalmış. Ve bu aksiyonunun videosunu yayınlamış. Heykelin burnu sizlere ömür. Videoyu çeken arkadaşı da kahkaha atıyormuş o sırada.
Neyse ki olay, Dimyat pirinci evdeki bulgur muhabbeti şeklinde sonuçlanmış. Beğeni alacağım derken tiksinti yaratmış. Instagram videoyu yayından kaldırmış, abla Facebook hesabını bile kapatmak zorunda kalmış. Hatta reklam kampanyasında çalıştığı bir banka, 'bu kızla artık çalışmayacağız' açıklaması yapmış.
Her zaman söylerim (!) Sosyal medya çağında yaşıyoruz.
Fenomen olmak kolay, fenomen kalmak zor diye.
(Benim Twitter takipçi sayısı da 1970'e kilitlendi, dondu kaldı, acaba niye?)

FİNAL FOUR'UN KAZANANI!

Bu satırları THY Avrupa Ligi 'Final Four' maçları oynanmadan yazıyorum. Yani Efes mi Fener mi finalist oldu bilmiyorum. Ama şunu biliyorum:
Final Four'un oynanacağı İspanya'nın Vitoria-Gasteiz kentine 20 bin basketbolsever akın etmiş. (Salon 15 bin kişilik olduğu halde!)
Ve otoriteler, taraftarın bölge ekonomisine 48 milyon Euro para bırakacağını hesaplamışlar.
Şu miktar, bizim ülkedeki merkezi veya yerel idarecilerin de kulağına küpe mahiyetinde bence.
Kent ve ülke yöneticilerimizi, ulusal veya uluslararası organizasyonları ülkeye ve kente taşıyıp- taşımadıklarına bakarak da değerlendirelim bundan böyle...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.