Hava Durumu

Uçakçı mısınız, helikopterci mi?

Yazının Giriş Tarihi: 25.08.2019 09:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.08.2019 09:00

Geçen haftaya damga vuran olay, bana kalırsa da, yangın, uçak, helikopter ve 'motor yok' polemiğiydi.
Arkamıza yaslanıp izledik.
Dur bakalım bakan bey buna ne cevap verecek diye merakla bekledik.
Bir THY pilotu ile bir bakan fena kapıştı hakikaten.
Biri diyor 'geçen sene bu uçaklarla yangın söndürdük' öteki diyor, 'bunların motoru yağ kaçırıyor.'
Biri diyor, 'Hükümet geçen sene en iyi yangın söndürme filosu bizde diye övünüyordu, ne oldu da bu sene uçaklar hangardan çıkmıyor.'
Diğeri diyor, 'benim personelim korkudan bu uçaklara binmek istemiyor.'
İş ileri boyutlara da taşındı son tahlilde.
Ahali de girdi devreye.
Kimi, 'Hani biz Yunanistan'daki yangınlara bile uçaklarımızla yardıma gidiyorduk' dedi, kimi 'Ankara kadar yer yandı, bizimkiler sadece baktı.'
(Bu sonuncu polemiğe körükle daldı!)
Helikopterlerin söndüreyim derken hava akımı yarattığı böylece yangını azdırdığı, uçakların ise suyun içine köpük katarak yangını boğduğu, böylece daha yararlı olduğu bile konuşuldu.
Amma velakin helikopterlerin daha iyi nokta atışı yaptığı, yani hedefi vurduğu, uçakların ise fazla alçalamadığı, atışlarının genellikle karavana olduğu da savunuldu.
Hasılıkelam her felakette olduğu gibi, hepimiz orman yangını ve söndürme uzmanı olduk. Yangının yangınla söndürüldüğünü bile öğrendik milletçe...

YALAN HABER MERKEZİ!

Yalan- yanlış, kurmaca- uydurmaca ve 'manipüle edici' haberde dünya lideri olduğumuz sır değil. Nasıl hesapladılar bilmiyorum, Türkiye'de yapılan- yazılan her 100 haberden 49'u bu kapsamdaymış. Yani uydurmaymış!
İki haberden biri dememişler kibarlıktan, yüzde 49 demişler!
Bizden sonra gelenler, Meksika yüzde 43, Brezilya yüzde 35.
Anlı şanlı ülkeler de var listede. ABD yüzde 31, Japonya yüzde 17, Fransa yüzde 16, İngiltere yüzde 15 ve Almanya yüzde 9. (Alman basınından nasıl soğudum şu an! Yüzüne bakmam bundan böyle Frankfurter Allgemeine. Benden uzak dur Bild. Ne cenazene ne cenazeme artık Die Welt!)
İnşallah uydurmadır şu oranlar sayılar diyeceğim ama, değil galiba.
Neyse ki, yalan ve uydurma habere 'dur!' diyecek ilk adım atıldı.
Yalan ve uydurma haberle mücadele merkezi kurulacakmış Tayland'da!

İNSANLIĞIN KAPTANI!

Bir gazete yazarı için okuyucudan alacağı en iyi ödül, 'bugünkü yazın çok güzel' lafıdır herhalde. Ben hiç sevmem bu lafı. Çünkü içinde 'dünkü yazı iyi değildi!'yi barındırır. (Belki) Veya 'Yarın bu kadar iyi yazabilecek misin, göreceğiz!' tehdidini. 'Kalem erbabı' olmayanların bu tür ve tip laflarını ciddiye almam, teşekkür eder, geçerim.
Bu bir burun kıvırma ve/veya 'ödül reddi' değil aslında, sadece bir tavır. Bakın tarihe, Nobel verildiği halde almaya gitmeyenler var. (1964'te Jean- Paul Sartre). Hele Oscar tam pespaye!
Onlarca artist sayabiliriz burada. Woody Allen misal kimbilir kaç kere. Marlon Brando, Roman Polanski... Kimi hep beyazlara veriyorsunuz diye reddetmiş (Will Smitt) kimi siyasi nedenlerle, kimi gereksiz bulmuş bu ödülü ve törenini. Lafı nereye getireceğim..
Alman kaptan Pia Klemp, Paris'ten verilen insanlık ödülünü reddetmiş. Gerekçeye şapka çıkarılır:
'Kimin kahraman kimin yasadışı olduğuna karar verecek otoritelere ihtiyacımız yok' Why be, vay ki ne vay. Helal sana kız. İnsanlık, senin gibilerin omuzlarında geldi bugünlere, senin gemine binip gidecek yarınlara...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.