Hava Durumu

Ya kurban ya alkol

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2019 09:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2019 09:32

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Mehmet Kapukaya, 'Kurban ibadetini yerine getirecek kardeşlerimiz, alkol satışı yapan marketlerden kurbanlık alışverişi yapmamalı' demiş.
Bir bayram günü tartışılacak konu mu emin değilim.
Ama Diyanet'i kınamadan da geçemeyeceğim. Bu uyarı bu kadar mı geç yapılır birader! 3-5 sene önce. Bilinen bir market kurban ile ilgili talep topluyordu. Gittik parayı bayıldık. Şahane bir organizasyondu. Kurbanımızın saat kaçta kesileceği bile dakikası dakikasına belliydi.
Ortam temizdi, hijyene acayip dikkat ediliyordu. Kurban kesiliyor, akabinde size torbalara konmuş bir şekilde teslim ediliyordu. Sırasını bekleyenlere çay-kahve, kuru pasta ikramı bile ihmal edilmemişti.
Şikayet ediyorum şimdi. O market, içki falan da satıyor. Hafifletici olur mu bilmiyorum, Ramazan ayında bütün içki raflarını boşaltıp oralara kola, gazoz, meyve suyu falan dolduruyorlar.
Diyanet'in bu uyarısını dikkate alırlarsa eğer, birinden vazgeçmek zorundalar.
Ya kurban işinden çekilecekler, ya da 11 ay içki satışından. (Bir ay zaten yoklar!)

VERGİ KAÇIRMAK, VERGİDEN KAÇINMAK!

Hazır konu açılmışken 'Early' isimli bir arkadaşımdan (Orli diye okuyabilirsiniz) söz etmezsem olmaz. Geçen gün baktım hesap-kitap yapıyor. Ne yapıyorsun diye sordum 'Abi' dedi, 'kazancım nereye gidiyor, onu hesaplıyorum.'
Orli'ye göre, kazandığı paranın yüzde 50'si maliyetlere gidiyor. Mal alımı, genel giderler, çalışanlarının maaşları vs.
Kalan yüzde 25'ini 'direkt' vergi olarak ödüyor.
Diğer yüzde 25'ini de 'dolaylı' vergi olarak! (Yani içki ve sigaraya gömerek devlete ödüyor!)
Vergi kaçırmak ile vergiden kaçınmak ayrı şeyler bilirsiniz. İlki suç, ikincisi ise suç değil.Misal, cep telefonu kullanmazsanız, benzin almazsanız, içki içmezseniz, sigara içmezseniz kimse sizi vergi kaçırmakla suçlayamaz. Dedik ya, vergiden kaçınmak suç değil. İçki ve sigara en büyük dolaylı vergi kalemleri.
Bu hususta büyük fotoğraf şöyle: Vergi gelirinin yüzde 70'i dolaylı vergilerden oluşan Türkiye bu oranla 92 ülke içinde ilk sırada yer alıyor. Başka deyişle dolaylı vergi şampiyonuyuz. İkinci Meksika ile fark uzak ara! Oran yüzde 50 onlarda!
Dolaylı vergiye bu kadar yüklenmese ülke, maazallah, Milli Eğitim, Diyanet, askeriye vs gibi devasa kurumlarında çalışan memurlarına maaş bile ödeyemez büyük ihtimallle...
Hasılı şunu söylemezsem yazı eksik kalacak sanki:'Alkolden vergi alan bir devletten maaş alınmaz yollu bir açıklama yapan oldu mu Diyanet çevrelerinden...'

BAYRAM HARÇLIĞINI BURSASPOR'A VERİN!

Yardımın gizli yapılanı makbul. Yardım edilenin rencide edilmemesi için, yardım edenin bu işin reklamını yapmaması için. Ama bur(s)ada durum farklı.
Sosyal bir proje çünkü bu.
Söz konusu olan Bursaspor'un hali pür melali, daha doğrusu mali hali olduğu için. Yardımın göstere göstere, başkalarına örnek olacak şekilde alenen yapılmasında daha çok kamu yararı var. Hasılı beyler bayanlar, abiler ablalar, bu bayramda 'bayram harçlığı'nı Bursaspor'a verin!..
Sevseniz de sevmeseniz de Bursaspor, bu kentin tüm renklerinin aynı potada eridiği bir platform. Zenginle fakirin, doğuluyla batılının, kadınla erkeğin ve tabii ki çocukların ortak moral değeri.
En bilinen markası. Kentin moral barometresi de aynı zamanda!
Uzatmayalım, pamuk eller cep telefonuna!
(1963'e atılan bir SMS'nin bedeli sadece 16 lira.)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.