Hava Durumu

Beyaz bastonun yaşamdaki rolü

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2018 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2018 07:55

Bu hafta görme engellilerin gözü olan 'beyaz baston'u, kendisi de hiç görmeyen, Bursa'nın sevilen siması, görme engellilerin rol modeli Mehmet Emre Fencioğlu'nun dilinden beyaz bastonun önemini anlattığı yazıyı paylaşmak istiyorum.
Gelin hep birlikte sevgili dostum Mehmet Emre Fencioğlu'nun o anlamlı anlatımını idrak edelim: Her şey yapılabilir... Bir beyaz kâğıtla uçak örneğin. Gemi mesela... Sallanmasın diye bir bacağı diğer bacağından kısa olan sehpanın altına bile sıkıştırılabilir bir beyaz kâğıt... Bu şiir, bulunduğu ilk andan itibaren insanlık tarihi için büyük bir çığır açan kâğıdın bugün ne halde olduğunu, insanlık tarihi boyunca bütün birikimlerin yazı ile günümüze kadar aktarılmasını sağlayan bu muazzam icadın nasıl hoyratça kullanıldığını, değersizleştirildiğini anlatıyor.


İhtiyaçları doğrultusunda her şeyi kullanabilen biz insanlar, her şeye dilediğimiz gibi yön verebilmişiz. Ben bugün bizim yön verdiğimiz şeylerden çok, bizim yönümüzü çizen hatta kaderimizi değiştiren bir şeyden söz edeceğim. Kâğıdın aksine başlangıçta sıradan, basit, temel insan ihtiyaçları için kullanılabilen bu şey, bir dal parçasından başkası değil. İnsanlık tarihinin başladığı andan itibaren sarf malzemesi olarak kullanılan bu dal parçası çanak, kaşık, kürdan vb. kullan-at şeklinde tüketilerek varlığını sürdürürken 1921 yılında kaderi değişiyor.

Akademik olarak ne kadar iyi eğitim almış olursa olsun bağımsız hareketi olmayan, yani beyaz baston kullanamayan bir görme engelli, zengin kaynakların fakir bekçisi gibidir. Kendi ailelerini korumacılıkla suçlayan görme engellilerin, çocuklarına 'Sana güveniyorum ama çevrendekilere güvenmiyorum' diye sınır koyan ailelerin dertlerine derman olacak, okyanusta yol açan Hazreti Musa'nın asası gibi; biz görme engellileri her konuda başkalarına muhtaç olmanın yakıcı çölünden kurtararak eğitim, iş ve sosyal sahaların hepsinde umman gibi uçsuz bucaksız başarılara ulaştıracak yegâne yol arkadaşımızdır, 'beyaz baston'...
Engelli aileleri ve engelli bireyler, yazıma burada son verirken sizlere son olarak bir şey söylemek istiyorum. Özgüven, sabır, gayretle birleştiğinde sihirli değnek masallarda değil; aslında yanı başımızda, hatta elimizde. Kendi hayatımız bize, ailemize ve herkese gösterecek."
Yüreğine sağlık Mehmet Emre Fencioğlu...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.