Hava Durumu

Bir başarı hikâyesi: Muhammet Balcı

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2019 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2019 08:44

Bu hafta köşemi çocukluğundan itibaren yakından tanıdığım ve hayatına küçük dokunuşlar yapmaya çalıştığım, görme engelli (az gören) Muhammet Balcı'nın hayallerine kavuşma hikâyesine ayırdım.
Aslen Tokatlı Balcı ailesi... Baba, kereste fabrikasında işçi. Anne ise ev hanımı.
3 çocuklu ailenin en büyüğü ise yazımızın kahramanı Muhammet... 2001 yılında Bursa'da dünyaya geliyor. Osmangazi İMKB İlkokulu'nda eğitim hayatına başlayıp, Nezirgencer Ortaokulu'ndan mezun olduktan sonra, Fatih İmam Hatip Lisesi'ni de okul birincisi olarak tamamlıyor.
Onun yaşamını ilginç kılan ayrıntılara gelince... Doğuştan 'retinis pigmentosa' yani tavukkarası hastası olan Muhammet'in durumu, okula başlayınca fark edilmiş. Şu an dünyada tedavisi olmayan ve en sık görülen göz hastalığına yakalanması başta onu çok etkilememiş. Normal puntolu kitapları rahatlıkla okuyan Muhammet, hızla ilerleyen hastalığı nedeniyle 8. sınıftan itibaren normal yazıyı okuyamamaya başlamış. Ailesinin kısıtlı imkânlarla 'Bir umut' diyerek doktor doktor gezip yaptırılan tedaviler de ne yazık ki işe yaramamış.
Hayatına görme engelli (az gören) birey olarak devam eden Muhammet, 2012 yılında şu anki ismi Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü olan BUGES ile tanıştı. Adını söylemeye bile çekinen bu özgüvensiz çocuk, ailesinin teşvikiyle BUGES'e adım attıktan sonra hayatında olumlu yönde gelişmeler peş peşe yaşandı. Satranç ve atletizm ilk branşları oldu. Kendisine "Muhammet, bu yıl Türkiye Satranç Şampiyonası'na gideceğiz. Hazır ol" dediğimde "Ben tek başıma yapamam, annem gelsin benimle. Yemeğimi kim alacak? Ben gelmeyeyim daha iyi olur" yanıtını verdiğini çok iyi hatırlıyorum. Kendisini ikna ettikten sonra, şampiyonadan dönüşte, ailesine teslim ederken Muhammet'in "Anne, bundan sonra tüm şampiyonalara gideceğim. Çok güzeldi" ifadeleri bizleri fazlasıyla mutlu etti. Aynı yıl atletizmde Türkiye Şampiyonu oldu. Satrançta kendisini çok geliştirip Bursa birinciliği ve Türkiye şampiyonalarında sürekli ilk 5 içerisinde yer aldı. Bu arada her yıl Atletizm Türkiye Şampiyonu unvanı devam etti. 2019'da bu iki branşına judoyu da ekleyerek 3 spor branşında ter dökmeye yapmaya başladı. Judoda Türkiye üçüncüsü oldu ve spor hayatına hâlihazırda devam ediyor.
Sportif başarılarının yanında akademik başarısı hep var olan Muhammet, 2019 üniversite sınavında sözel sıralamada Türkiye 398'incisi olarak çok büyük bir başarıya imza attı. Hayallerini süsleyen Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Tarih Bölümü'nü kazandı. Sınava, okulda gördüğü eğitim ve BUGES Etüt Merkezi'nde gönüllülerle yaptığı çalışmalar dışında hiçbir destek almadan girerek bu azımsanmayacak başarıya imza attı. Zaten ailesinin maddi durumu da o eğitimi aldıracak yeterlilikte değildi.
Engel ve imkânsızlıklar, başarı için olumsuzluklar oluştursa da küçük dokunuşlarla o olumsuzlukları ortadan kaldırıp bireylerin topluma entegre olmasını sağlamak gerekiyor. Bursa'nın gururu olan Muhammet için taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Bu vesileyle Muhammet'in burs ihtiyacının olduğunu dile getirmek istiyorum. Gelecek yıllarda adını sıkça Türkiye gündeminde duyacağınızı düşündüğüm Muhammet'e tüm duyarlı yurttaşların yardımcı olacağını düşünüyorum. Yolun açık olsun Muhammet Balcı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.