Hava Durumu

Bu merkezde huzur, garanti!

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2020 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2020 08:51

İnsanoğlu, hayat mücadelesi için her anlamda savaşa girer ve sonunda da haliyle çok yıpranır. Kimi kendine göre galip, kimi de mağlup ayrılır bu savaştan. Kaygılar geçim, gelecek, daha çok kazanmak ve mevki-makam edinmek gibi görünse de sonuç, tam olarak kazanç ya da yenilgiden ibaret değildir. Ademoğlu, sağlık ve huzurdan başkasını istemez esasında. Bu duyguları, Koronavirüs salgını nedeniyle yaşadığımız karantina günlerinde daha da iyi anlıyoruz değil mi?

Peki, sağlık ve huzur isteyen bizler, çevremize ne kadar katkıda bulunuyoruz? Bu soruyu çokça kendimize yöneltmemiz gerekiyor. Bugünkü yazımda bu sorunun tam anlamıyla karşılığını bulacağımız bir kurumu anlatacağım size: Özel Huzur Bakım Merkezi...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olarak 2011'de kapılarını hizmete açmış. 48 yatak kapasitesine sahip bu kurumda ruhsal engel grupları kapsamında şizofreni, paranoit, atipik psikoz, nevroz, alzhemier, demans ve parkinson gibi tanı konulmuş yüzde 50'nin üzerinde ağır engelli raporlu kişilere hizmet veriliyor. Bakım Merkezi'nde neler mi yapılıyor? Buradaki bireylerin her türlü bakım, sağlık ve psikososyal destek hizmeti görülüyor. Rutin hizmet anlayışının dışına çıkan merkez, kaliteli bir yaşam alanı sunmayı amaçlıyor.

"Toplumda ötekileştirilen, çoğu zaman tedirgin yaklaşılan ruhsal engellilerin de aslında var oldukları; sağlık takipleri yapıldığında, düzenli hayat sunulduğunda doğru yaklaşımlarla engellerin aşılabileceğini ve birçok şeyin başarılabileceğini biz ekip olarak gördük diyor" Özel Huzur Bakım Merkezi Sorumlu Müdürü Hamide Kıylı...

Bu çok özel merkez, birçok atölye çalışmasıyla hizmet alan bireylerin hayatını renklendirip üretime katkı sağlamalarına olanak tanıyor. El sanatları, turşu, komposto ve tarhana gibi kışlık yiyecek hazırlama, yemek ve pasta kursu, tarım projesi kapsamında meyve ve sebze üretimi ile hayvancılık bu çalışma alanlarından sadece bazıları.

Bulmaca saatleri, kitap okuma günleri, sinema, tiyatro, bowling, bisiklet, futbol, basketbol maçlarını izleme ve oynama, müzik kursu, drama kursu, yürüyüşler, deniz, havuz, şehir turları, masa tenisi, at binme, Kur'an kursu, şenlikler, konserler ve eğitimleri içeren sosyal faaliyetlerle merkezdeki bireylerin hayatı renklendiriliyor.

Özel Huzur Bakım Merkezi'nin en güncel projesi ise Seni Merak Ettim... Sosyal izolasyon döneminde bu projeyle kurumda hizmet alan engellilerin de hatırlandığı, merak edildiği ve önem verildiği duygusunu onlara yaşatmak hedefleniyor. Kurum, bu görüşmeleri planlarken sonuçların ne denli büyük olacağını açıkçası kestirememiş. Engelli bireyler yapılan görüşmeler sonucunda "Meğer ben ne kadar değerliymişim. Bugünlerde bizler unutulmadık, meğer ben de varmışım. Ne çok sevenimiz varmış" gibi geri dönüşler gelmeye başlayınca ne kadar büyük bir projeye imza attıklarının haklı gururunu yaşadıklarına bizzat şahit oldum.

Ruhsal engelli bireylerin hezeyanlarının ve korkularının olağanüstü dönemlerde arttığını biliyoruz. Zira Koronavirüs salgınına nasıl tepki verecekleri bilinmezken bu proje sayesinde görüşmelerin terapi gibi geldiğini, dış dünyada da herkesin evinde kaldığını birinci ağızdan duymak korkularını azaltıp moral vermiştir. Güvendikleri insanlardan bu zor günlerin geçeceğini duymak; güvendikleri, alıştıkları ve özledikleri kişileri görebilmek ve seslerini duymak onları sakinleştirmiş ve durumu anlamalarını kolaylaştırdığı da görülmüştür.

Ben de Sönmez Medya Grubu adına görüntülü görüşmeye katılarak kurumda hizmet alan ağabeylerim, ablalarım ve kardeşlerimle iletişim kurma fırsatı buldum. Kurumun hizmetinden hepsi çok memnun. Yere göğe sığdıramıyorlar bakım merkezi yetkililerini ve çalışanlarını. Sevgili okuyucularım inanın o kadar doğal ve samimiler ki, her şeylerini anlatıyorlar. Gözlerinden okunan mutluluklarını, dillerinden dökülen sözcüklerle pekiştiriyorlar. Bursa'nın birçok önemli ismi bu görüşmelere katılıp moral vermeye devam ediyor. Sizlere de kurum yetkilileriyle iletişime geçip bu projeye katılmanızı tavsiye ederim. Yönetici, bürokrat, iş insanı, sıradan vatandaş kim ararsa arasın onlar için hepsi bir ve aynı değerde.

Böyle bir kurumun Bursa'mızda hizmet veriyor olması gerçekten bir şans. Umarım sayıları artar. Başta Hamide Kıylı Hanımefendi'yi ve Özel Huzur Bakım Merkezi çalışanlarını tebrik ediyor, Bursa adına şükranlarımı sunuyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.