Hava Durumu

Bursa niye sıfır çekti?

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2021 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2021 08:14

Beykent Üniversitesi Rektörü'nün özel çocuklarımız ve aileleriyle ilgili çirkin ifadeleri ve öfkemizi dindirmeyen kuru özrünü geçen hafta genişçe işlemiştik. Canımızı fazlasıyla sıkan bu yazım sonrası pek çok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra basının da konuya dikkatle yaklaşması, hoşuma gitti. Basın camiasının genç isimlerinden Buket Budak'a birkaç gün önce haberindogrusu.com portalında yayınlanan özel haberinde görüşlerime geniş yer verdiği için çok teşekkür ediyorum. 3 maymunu oynamaktan vazgeçtiğimiz sürece haklarımızı esaslı şekilde arayabiliriz.

Neyse... Bu moral bozucu olayın ardından ne hikmetse bu yazımın konusu da akademik dünyayı birebir ilgilendiriyor ama olumsuz manada değil! Yükseköğretim Kurulu YÖK, 'Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim' başlıkları altında hayata geçirdiği çalışmalarla yükseköğretim kurumlarını tüm öğrencilerimiz için erişilebilir kılmaya yönelik adımlar atıyor. Doğru ve hizmet odaklı icraatları alkışlamaktan imtina etmemeliyiz. Fiziki mekân düzenlemeleri, eğitim programlarının erişilebilirliği ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik konuları mercek altına alınırken bu alanlarda özendirici çalışmalara da imza atılıyor.

YÖK'ün açıkladığı rakamlara göre 51 bin 647 engelli üniversite öğrencisi bulunuyor. Bunların 27 bin 782'si ön lisans, 23 bin 581'i lisans, 236'sı yüksek lisans ve 48'i doktora düzeyinde eğitim görüyor. Öğrencilerin yüzde 89'u açık öğretim programlarında...

Tüm bunların yanında bir de teşvik edici bir çalışması da var YÖK'ün. 2018 yılında başlatılan Engelsiz Üniversite Ödülleri, ciddi rekabet ortamı oluşturmuş durumda. Öyle balondan ödül dağıtımı da yok! Bu ödüllerin alınabilmesi için yüzlerce maddeden oluşan kriterler hedef olarak gösterilmiş. Bir de çalışmaların yıl içerisine yayılarak süreklilik kazanması da hedeflenmiş. Şimdi paylaşacağım verilere dikkat edin. Ödüllerin ilk verildiği 2018'de 41 üniversiteden 318 başvuru varken 2020 yılında bu sayı 116 üniversiteden 841'e yükselmiş. İnanılmaz bir ilgi patlaması ile karşı karşıyayız anlayacağınız...

Malum pandemi şartları nedeniyle ödül töreni tıpkı geçen yıl olduğu gibi online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın da katıldığı törende ödül alanların tam listesine YÖK'ün resmi web sitesindeki Haberler bölümünde ulaşabilirsiniz. Bilmeyenler için özetleyeyim: mekânda erişilebilirlik için turuncu, sosyokültürel faaliyetlere erişilebilirlik için mavi ve eğitimde erişilebilirlik için yeşil bayrak kategorileri belirlendi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 10 bayrak ile en çok ödül alan üniversite olurken, Aksaray ve Harran Üniversitesi 9'ar ödül ile ikinci, İstanbul ve Yozgat Bozok Üniversitesi ise 8'er ödül ile üçüncü sırada yer aldı. Eğitimde erişilebilirlik kategorisinde en çok bayrağı İstanbul Bilgi Üniversitesi, sosyokültürel faaliyetlerde erişimde ise en çok bayrağı İstanbul Üniversitesi aldı.
Peki ya Bursa'nın iki üniversitesinin durumu? Bursa Uludağ Üniversitesi; Fen-Edebiyat Fakültesi, Fuat Sezgin Kütüphanesi Ek Bina, Mühendislik Fakültesi-İnşaat Mühendisliği Bölümü Binası ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile turuncu bayrak adayı oldu. Bursa Teknik Üniversitesi ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile bu kategoride adaydı. Diğer kategorilerde ise yoklar!

Biri 70 bin, diğeri 7 bin 500 öğrencisi olan kentimizin iki yükseköğretim kurumu, ne yazık ki sadece tek bir kategoride aday olup ödüllerde sıfır çekerek hayal kırıklığı yaratmıştır. Rektörler başta olmak üzere ilgili yönetici ve akademisyenlerin şapkalarını önlerine alıp esaslı bir değerlendirme yapmaları gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları olarak bizlerin yapması gereken bir şeyler varsa bilelim ve hep birlikte yol haritamızı çıkaralım. Bu kent, hepimizin!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.