Hava Durumu

Bursa Valiliği, istismarcılara 'Dur' dedi

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2020 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2020 08:04

Engelliler ve dezavantajlı grupları temsil eden ve işini hakkıyla yapan sivil toplum kuruluşlarının en çok mağdur olduğu durumlara dikkati çekeceğim bugün. Gazete, dergi, boya kalemi vb. ürünlerin kamuya açık alanlarda ya da bizzat ev ve işyerlerine gidilerek satılmaya çalışılması büyük bir sıkıntı. Satış işlemini yapan kişi ve kurumların 'Engellilere yardım ediyoruz. 3-5 ne verirseniz' gibi söylemlerle istismar yaptıklarına şahit oluyoruz. Neyse ki haksız para kazanıp bunu büyük ranta dönüştüren ve bu iş için eleman çalıştıran insanlıktan nasibini almamış istismarcılara sonunda 'Dur' diyen oldu.
Vicdanlı yurttaşlarımızın duygularını sömüren ve topladıkları paraların hiçbir kuruşunu engelli ve dezavantajlı gruplara vermeyen bu kişilerin, yurt çapında 10 milyon TL'lik bir piyasadan nemalandığının da altını çizmek isterim.
Sonunda dile gelen şikayetler, Bursa Valiliği tarafından gündeme alındı ve mutlu edici bir karar çıktı. Yetkili tüm resmi kurumlara gönderilen Valilik kararını, siz okuyucularımla paylaşmak istiyorum:
"Valiliğimiz birimlerine yapılan ihbar ve şikâyetlerden, ilimizde halkın yoğun olarak bulunduğu meydan ve caddelerde, ayrıca ilçelerde ve bağlı yerleşim yerlerinde engellilere, kanser hastalarına, lösemili çocuklara, şehit ve gazi yakınlarına yardım adı altında usulsüz olarak gazete, dergi, boyama kitabı, kalem vb. ürün satışı yapıldığı, zaman zaman kamuoyu tarafından bilinen dernek ve vakıfların adı kullanılarak duygu sömürüsü yapıldığı, insanların taciz boyutuna varacak şekilde rahatsız edildiği anlaşılmaktadır.
Bu ihbar ve şikâyetler üzerine yapılan denetim ve incelemelerde, bu tür faaliyetlerin genellikle merkezi ilimiz dışında bulunan derneklerin bünyesinde kurulan iktisadi işletmeler tarafından ya da yalnızca bu amaçla kurulmuş iktisadi işletmeler vasıtasıyla gerçekleştirildiği toplumumuzda var olan yardımlaşma duygusunun ve söz konusu kesimlere yönelik hassasiyetinin sömürülerek gelir elde edildiği, elde edilen gelirler ve çalıştırılan personel açısından vergi ve sigorta yükümlülüklerinin yerine getirilmediği, derneklerin satış görevlilerinin üzerinden sembolik ve göstermelik olarak birkaç dergi, boyama kitabı ve (güncelliği bulunmayan) gazete vb. bulunduğu, tahsil edilen gelire karşılık belge düzenlenmediği, ya da perakende satış fişi düzenlenmekle birlikte satışa konu olan ürünlerin genellikle verilmediği, hepsinden önemlisi bu yöntemle elde edilen gelirlerin dernek gelirlerine aktarılmadığı, kayıt dışında tutulmak suretiyle şahsi çıkar sağlandığı ve amaç doğrultusunda kullanılmadığı görülmektedir.'
Bu tür kanuna aykırı faaliyetlerin toplumumuzda var olan en önemli değerlerden yardımlaşma ve dayanışma duygusuna zarar verdiği, gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım yapılmasını engellediği için, usulsüz yapılan bu faaliyetlerin tespiti halinde:
Kanun hükümlerine göre güvenlik görevlilerince faaliyetin derhal men edilecek,
Toplanan yardımların tutanak ve belgelerle il ve ilçe sivil toplumla ilişkiler birimlerine gönderilecek,
İlgisi bakımından vergi ve/veya sosyal güvenlik durumu söz konusu ise ilgili kuruma bildirilecek,
Adli suç olması durumunda Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusu yapılacak."
Sevap işleyeceğinizi düşünüp yardım yapmaya yeltendiğinizde durun ve derin bir nefes alın! Yetkili mercilere anında şikâyetinizi yaparak günaha ortak olmadan, gerçek sevap kazanmış olacaksınız. Duyarlı bir vatandaşa yakışır şekilde iyi bir araştırma yapıp kurumsal anlamda işini amacına uygun yapan STK'lara yardım ediniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.