Hava Durumu

EeeKPSS

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2020 11:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 11:49

Bir sınav, yılan hikâyesine döner mi demeyin. Maalesef yıl 2020 olsa da dönüyor! Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı EKPSS 2020, dikkat edin ilk demiyorum 'yeni' bir erteleme ile bir kez daha gündemimizin ilk sırasına yerleşti.
Engelli bireylerin adeta dört gözle beklediği EKPSS hakkında önce kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum:

"Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik ile buna bağlı olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında yapılan 'protokol' hükümlerine göre ÖSYM tarafından hazırlanan EKPSS, başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi aşamalarından oluşan sınav sistemidir. Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları sınav ve kura olarak iki şekilde yapılır. Sınav ve Kura Hakkında Yönetmeliğin Tanımlar Başlıklı Madde 4'ünde ise EKPSS'den ve EKPSS Kura usulünden aşağıdaki gibi bahsedilmektedir:
d) Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS): Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engellilerin engel grupları ve eğitim durumlarına göre yapılan ve sonuçları devlet memurluğu ile kamu kurum ve kuruluşlarının işçi kadrolarına alınmalarında kullanılan merkezi sınavı, e) Kura: İlkokul, ortaokul, ilköğretim ve özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu engellilerin tercihlerine göre devlet memuru kadrolarına yerleştirilmelerinde kullanılan yöntemi."

2012 yılında Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) adıyla engelli memur adaylarına yönelik ilk merkezi sınav yapıldı. Bu sınavın adı 2014 yılında, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) olarak değiştirildi. Uzun yıllar engelli bireylerin kamuda memur olmaları, merkezi bir sınav sistemi işletilmediği için zorluydu. Her kurum, ihtiyacı doğrultusunda alacağı kişi sayısını belirliyor sınavı da kendisi yapıyordu. Ne var ki engelli bireylerin çeşitli illerde kamu kurumlarının memur alımıyla ilgili ilanlarını takip etmeleri ve oralara ulaşımlarının sağlanıp sınava girmeleri imkânsıza yakın bir durumdu. Hoş, o kadar yolun zahmetini çekip sınava girseniz bile amiyane tabirle dayısı olanın (!) çok daha şanslı olduğu bir gerçek söz konusuydu. İşte merkezi sınav sistemi, bu noktada çok önemli bir hizmet oldu.

Bu yıl nisan ayında yapılması planlanan EKPSS, Covid-19 salgını nedeniyle ekime ertelenmişti. 8 Eylül'de Sağlık Bakanlığı Covid-19 Bilimsel Danışma Kurulu'nun önerisiyle de belirsiz bir tarihe ikinci kez ertelendi. Büyük bir mağduriyet söz konusu engelli bireyler için. Evet, sağlık her şeyden önemli. Buna bir itirazımız olamaz. En küçük bir riski bile göze almak, doğru bir yaklaşım olamaz halk sağlığı açısından. Sınava büyük özveriyle hazırlanan, memur olup bir an önce kendi ayakları üzerine durmak için çabalayan kardeşlerimiz için formül geliştiriliyor mu acaba? Tahminim, bu yıl sınavın yapılmayacağı doğrultusunda. Hatta 2021'e ertelense bile gelecek yıl da olması çok zor.

Engelli STK'larının yöneticileri ve engelli kardeşlerimle görüştüğümde, söz konusu mağduriyetin bir an önce giderilmesi ve 2020 bitmeden, önceki sınavlara girmiş engelli bireyler için yeni memur alımlarının yapılmasını talep ediyorlar.
Ayrıca yapılamayan 2020 EKPSS'nin bir kısmının online ortamda, bir kısmının da sterilizasyonu sağlanmış ortamlarda birebir yapılması önerisini de dile getirdiler. Çözüm bulunamadıkça EKPSS, tabiri caizse EeeKPSS şeklinde lastik gibi uzayıp gider...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.