Hava Durumu

Engelli öğretmen, Haziran'da atama istiyor

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2020 08:03

Geçmiş yazılarımda sıkça dile getirdiğim engelli memur, engelli öğretmen atamaları konusu bitecek gibi görünmüyor. Devlet, "Şu kriterlere uygun, şu kadar kişi, belirlenen görev alanlarına atanacak" deyip kalın çizgilerle altını çizerek ve doğal olarak bu hususları uygular. Engelli bireyler de Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonrası aldıkları puana göre dua yoğunluğunu da artırdıktan sonra tercih yapıp beklemeye başlıyor.

Dünya genelinde uygulanan sistemler arasında belki de göze en hoş geleni EKPSS olabilir. İşin ajitasyon kısmına hiç girmeden (ki nefret ederim!), engelli birey istihdamının önemini yinelemek istiyorum. Aslında yapılacak iş çok kolay. Kamuda engelli memur istihdamı için geçerli yüzde 3'lük dilimi yukarı çekmek, sorunu ortadan bir anda ortadan kaldıracaktır. Bu arada engelli bireyler, yüzdelik istihdam diliminin 5-7 seviyesine yükseltilmesinden yana. Bana göre daha da yüksek olmalı. Ülke nüfusumuzun yüzde 12,5'ini engelli bireyler oluşturmuyor mu zaten? E, o zaman bu durumla doğru orantılı bir denklem kurmak gerekmiyor mu? Bence bu oran en az yüzde 10 olmalı!

Mevcut oranın yükseltilmesini neden istediğimizi, istihdamın engelliler için ne kadar önemli olduğu konusundaki hassasiyetim hakkında eski yazılarıma göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Yeni EKPSS, 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak. O zamana kadar pandemi durumu ne olur doğal olarak bilemiyoruz. Eylül ayında okulların eğitim ve öğretim dönemine tekrar başlayacağı hemen hemen kesin gibi.

Şimdi gelelim bu hafta neden bu konuya girdiğime... Atanamayan engelli öğretmen kardeşlerimin sesine kulak verdim. "Seslerini nereden duydun" diye soracak olursanız, tabii ki sosyal medyadan. Yazılı-görsel basında yeterince ses bulan engelli çığlığı duydunuz mu? Sadece Sönmez Medya var, bu haykırışlara kulak veren.

Atanamayan engelli öğretmenler, sosyal paylaşım uygulaması Twitter üzerinden #EngelliÖğretmenHazirandaAtamaistiyor 'hashtag'ı (başlığı) ile belirli gün ve saatler arasında seslerini duyurmaya çalıştı. Bu kardeşlerimizin attıkları 'tweet'lerden sizler için seçme yaptım:

Toplumun sesi en çok duyulması gereken kesimi engelli öğretmenler hüznü yaşıyor atamayla sevinelim.

Engelli öğretmenler göreve hazır.

Engelli öğretmenler sınav girdabına girmeden hayallerine kavuşsun.

Engelli öğretmenlerin bir gelecek umudu var.

Tüm engelleri aştık, şimdi tek engelimiz atanmak.

Zil sesi, çocuk sesi, kitap kokusu engelli öğretmenin ilacı. Atanmak istiyoruz.

Engelli öğretmenler, engelsiz atama istiyor.

Sayımız çok az, öğrencilerimize kavuşmayı dört gözle bekliyoruz.

Engelli öğretmenler önyargı girdabında debelenmek değil, önyargının kırılabileceğini göstermek istiyor.

Engelli öğretmenler toplumda azim ve ümide ses olmak demek...

Bedenlerimizdeki engeller bizi engellemedi, işimizi icra etmek istiyoruz. Engelli öğretmenlerin sesini duyun.

Biz öğretmenlik yapmak için okuduk. Başka işlerde çalışmak istemiyoruz. Öğretmenin yeri okuldur.

Atanamayan engelli öğretmenler, çeşitli sloganlarla mağduriyetin giderilmesini istiyor. Ramazan bayramı sonrasında Haziran ayında bu atamayı gerçekleştirerek çifte bayram neden yaşatılmasın? Yeni eğitim öğretim yılına çiçeği burnunda pırıl pırıl öğretmenlerle neden girmeyelim? Yeni bir EKPSS stresini bu kardeşlerimize yaşatmak doğru değil. Bir sonraki atamayı bekleyene kadar bir kısmı engelli maaşına, birçoğu da baba harçlığına neden mahkûm olsun? İstihdamla, yetiştirilmiş bireyler olarak emeklerinin karşılığını alarak gelecek nesilleri yetiştirmek bu kardeşlerimizin hakkıdır diye düşünüyorum.

Son söz: #EngelliÖğretmenHazirandaAtamaistiyor!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.