Hava Durumu

Engelli öğretmen mi, öğretmen mi?

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2017 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2017 07:59

Kutsal mesleklerin en başında gelir öğretmenlik... Dünyanın en eski ve değerini yitirmeyen, kutsallığını kaybetmeden her geçen gün önemi artarak toplumların geleceklerini şekillendiren bir meslek dalıdır. Mesleğe başlamadan önceki ve sonraki yaşanan çeşitli sancılarla süregelen, zorlu çalışma koşulları ve sorunları hiç bitmeyen, toplumu inşa eden en önemli ama en çok da göz ardı edilen kişilerdir öğretmenler... Sağlıklı bireyler gibi engelli kişiler de bu kutsal meslek için lisans programlarından mezun olup mesleğe atılır ya da atılmak için yıllarını verirler.
Kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra ana konuya geçiyorum. Eylül 2017 itibariyle Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre 13 bin 441 engelli memur açığı var. Bu açığın 7 bin 744'ü MEB'deki boş kadrolar olmasına karşın, MEB tarafından engelli kamu personeli seçme sınavı EKPSS alımlarında bu açığı dolduracak önemli ölçüde kadro açılmamaktadır. Bununla birlikte sürekli KPSS ile öğretmen alımları devam ederken MEB'in engelli öğretmen alımı ise sayısal olarak devede kulak kalmaktadır. Kamuda eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında çalışan toplam personel sayısı 878 bin 952 iken, kamudaki engellilerden sadece 5 bin 890'ı eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında istihdam edilmekte. Bu rakam, engelsizlerle karşılaştırıldığında yok denecek kadar azdır.
Peki, bu mesleği yapmaya hak kazanan engelli bireyler kimler? Üniversiteden diplomasını almış, EKPSS sınavına girmiş, göreve atanmış, yeni yapılan düzenlemelerle 2 yıl stajyer öğretmenliği sonunda sözlü ve yazılı sınavlara girerek asil öğretmen olmaya hak kazanmış kişiler bunlar. Bu yol, engelsiz bireylerde de aynıdır.
O zaman neden engelli öğretmen istihdamının artırılmadığı sorusunu sormak gerekir. Ön koşul başvuruları dikkate alınıp neden kadrolar buna göre açılmıyor? Okul erişebilirliği ve ulaşılabilirliğinde yeterli düzenlemeler neden yapılmıyor? Bazı okullarda öğretmenin engelini zorlayıcı performanslar neden talep ediliyor? Bu soruların cevapları verildiği ve talepler karşılandığında tüm öğretmenlerimiz daha üretken ve mutlu olacaklardır. Unutmayalım ki her birey, kendi mesleğini ve uzman olduğu işi icra etmek ister.
Bütün toplumlarda sınıflar arası tanımlamalar vardır ve hep olacaktır. Günlük hayatta olduğu gibi... Engelli bireyler, zaten engeli ile yaşamaya alışmış ve bunu kabullenmiştir. Siz bu ibareyi kullansanız da kullanmasanız da onlar için çok önemli değil. Ama kutsal mesleği yapmaya hak kazanmış kişiler için öğretmenlik mesleğinin önüne getirilen 'engelli' ibaresini bir tarafa kaldırmak zorundayız. Çünkü öğretmen, öğretmendir ve hepsi kutsal varlıklardır. İşini aşk ile yapan tüm öğretmenlerin öğretmenler günü kutlu olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.