Hava Durumu

Engelli ulaşım hakları üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2020 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2020 08:54

Yıl içerisinde de yapılabilecek güncellemelerin en çok ocak ayı içerisinde yapıldığı istatistiklerle ispatlıdır. O yenilemenin en önemlilerinden birisi olan ulaşım kartı vizeleri en önce yapılmaya çalışılır. Ulaşım kartları olmadan bir yerden bir yere gitmek çok mümkün değil çünkü...
Yaşadığımız şehirlere göre küçük değişiklikler gösterse de, engellilerin sorunları aynı. Diğer illere göre daha kısıtlı hizmet alan, Bursa'daki engelli ulaşım kartlarını konu edeceğim bu yazımda...
BURULAŞ, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak 1998 yılında kurulmuş, şehir içi tüm toplu taşıma hizmetini yönetiyor. Verdiği konforlu hizmetle şehirlerarası ulaşım konusunda Bursa'nın kusursuz bağlantısını sağladığını da bizzat tecrübe eden bir birey olarak dile getiriyorum.
İşte o BURULAŞ tarafından engellilere ve refakatçilerine 10 binişle sınırlandırılmış ücretsiz BUKART nasıl alınır ve vizesi nasıl yapılır?
Tam teşekküllü devlet hastanesinden yüzde 40 ve üzeri engelli olduğunu belgeleyen sağlık kurulu raporu ve engelli kimlik kartı, nüfus cüzdanı, son 6 ay içinde çekilmiş 1 güncel vesikalık fotoğraf ile Şehreküstü, Arabayatağı, Hamitler, Uludağ Üniversitesi, Mustafakemalpaşa, Gemlik seyahat kartları ofislerinden birine giderek 20 TL ödeme karşılığı kartınızı çıkartabilirsiniz. Vize için belgeler aynı olmakla birlikte ödenecek miktar 15 TL. Refakatçiler için de tam teşekküllü devlet hastanesinden yüzde 50 ve üzeri ağır engel durumunu belgeleyen sağlık kurulu raporu ve 'Refakatçi hakkı vardır' ibaresinin yazılı olması gerekiyor. Bu işlemlerden sonra kartınızı çıkarıp kullanabiliyorsunuz.
Bursalıların dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından verilen engelli kimlik kartlarında 'Süreklidir' ibaresinin ya da geçerli süreyi gösteren ibarenin yazılı olması. Eski tip, sürekli mi, değil mi ibaresi yazmayan kartlarla işlem yapılmıyor. Görevliler bu konuda oldukça hassas. Bu olumsuzluğu yaşamamak için raporunuzun yanınızda olması, sorunu çözecektir. Ayrıca en kısa sürede AÇSH İl Müdürlüğü'ne gidip, engelli kimlik kartını yeniletmek gerekiyor. Giderken de raporunuzun aslı ya da 'Aslı gibidir' yazanını, 2 fotoğraf, nüfus cüzdanı, eski engelli kartını götürüp güler yüzlü Memur Recep Bey ile işlemleri kısa sürede tamamlıyorsunuz.
Bu konuda çok şikayet geldiği için açıkçası yerinde gözlemleyerek, durumu siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim. Memur arkadaşların hepsi kurallara harfiyen uyulması durumunda, gereken ilgiyi gösterip yardımcı oluyor. Aksi takdirde, sorun yaşamanız gayet normal... Engelli olmak sınırsız özgürlük hakkı vermiyor bizlere! Bunun bilincinde olup kurallara riayet etmek gerekiyor.
Kural kaideye sadece engelli bireyler mi uymalı peki? Asla öyle değil! Kişi, kurum ve kuruluşlar da kurallara uygun hareket etmeli. Önceki yazılarımda da yer verdiğim gibi Bursa'da diğer illere tezat bir durum söz konusu. Ülkemin her yerinde geçerli olan engelli kimlik kartı, neden ilimizde geçerli değil? Neden BUKART'a mahkum oluyor Bursalı engelli vatandaş? Devletimin verdiği engelli kimlik kartını gösterip neden toplu taşımaya binemiyor? Bu yüzden özellikle il dışından gelen engelli misafirlerimiz de rahatsızlıklarını sıkça dile getiriyor. 1-2 gün için BUKART çıkarmak zorunda bırakılıyorlar. Bursa'dan diğer illere gidense kartını gösterip paşalar gibi istediği toplu taşıma aracından ücretsiz yararlanıyor. Bu durumun tekrar gözden geçirilip gerekenin yapılması, hem iş yükünü hem de engellilerin ekstra zaman harcamalarını ortadan kaldıracaktır. Sesli, görüntülü tam erişim sağlanamayan toplu taşıma araçları ve durakların varlığını yok edemedikten sonra 'BUKART da neyin nesi?' demeye devam edecek Bursa. Umarım bu durum kısa sürede düzeltilir...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.