Hava Durumu

Engelliler için ABD mi, Türkiye mi?

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2017 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2017 08:55

Hafta içi çok değerli büyüğüm, ağabeyim Bülent Parlamış'ın ABD izlenimlerini, sosyal medya paylaşımında okudum ve çok etkilendim. Daha sonra bir araştırma içerisine girdim ve ABD'de tanıdığım birkaç arkadaşımdan ve araştırmalarımdan engelliler ile ilgili bilgi edindim.
Öncelikle sayın Parlamış'ın o muhteşem tespitini paylaşıp sonra konuyu engellilere getirmek istiyorum.

"Bazı kardeşlerimin, ABD ile ilgili izlenimlerini ilgiyle takip ediyorum. Hepsinin ellerine sağlık. Ben de, izlenimlerimi paylaşmak isterim... Öncelikle ABD'liler, son derece pragmatik, kibirli ve bencil bir toplum. Aynen dış siyasetlerindeki gibi. Bu onlara aşılanan bir siyaset malzemesi, bunu kabul etmek lazım. İç politikalarına gelirsek, hiçbir şeyleri kamusal değil. Her şeylerini özelleştirmişler. Yani vatandaşlarının karşısındaki otorite devlet değil, özel sektör. Bunu da kabul edebiliriz. Biz de bu sistemi uygulamak istiyoruz.
Mesela her yerde park alanları var, sarı çizgilerle belirlenmiş. Bu park alanlarını özelleştirmişler, ne kadar kalacağına kendin karar veriyorsun. Ödemesini de ona göre yapıyorsun. Ama bir dakika fazla kalırsan sahibi, yani özel sektör aracını çekiyor. Bul bulabilirsen... Hangi parkta olduğu belli değil ve polisle alakası yok. Highwaylerde de hız sınırını bırak, her türlü trafik ihlallerine bizzat şahit oldum ve Türkiye'deki trafiğe benzettim. Çünkü orada da polis yok, varsa yoksa kameralar... Zaten halk, bizim gibi nerede kamera var biliyor. Ona göre önlemini alıyor. Yani otokontrol filan değil, tamamen duygusal...

Bu arada yolların asfalt kalitesi de çok kötü, bizimkileri mumla aratır. Halk olarak, megolaman bir toplum. Yöneticiler, dünyaya verdiği gibi, halklarına da vermişler gazı... Yapmacık bir nezaketleri var! Sen iyiysen herkes çok iyi, ama bir hata yaptığında panter gibiler. Bizdeki gibi bir müsamaha filan asla... İhbar hatları sürekli aktif.

Şu an maalesef ülkemizde imkanı olan herkes, kendileri veya çocukları için ABD'de bir gelecek umuyor. Haksız mıyım? Peki, bir gelecek var mı? Vatanımız dışında bizim yaşayabileceğimiz başka toprak parçası var mı? Bülent Parlamış...."
Bu tespitler ışığında engelliler nasıl peki? Yaptığım araştırmalar, ABD'de engelli vatandaşlar için imkanların oldukça iyi olduğunu ortaya koydu.
En önemli tespitim ise engelliyi de bir tüketici olarak görmüş ve onlara modern tekerlekli sandalyeler, yürüyen bantlar, özel klozetler üretmiş olmaları. Sokaklarda, eğlence mekanlarında hep engelliler yer almakta ve eşit haklar sunulmakta. Maddi olanaklar bizden çok iyi. Ama, olumlu yanların bu kadar fazla olması ülkemizdeki engelli bireylerin ABD'de yaşama isteğini inanın çok az oranda tetikliyor. Yaptığım ankete göre bu oran, yüzde 14. Engellilerde genel kanı insani değerlerin, bizi biz yapan gelenek-göreneklerimizin, kendimize özgü yaşam koşullarımızın oluşturulması ve ülkemizin güzelliği. Değil ABD, hiçbir ülkede yaşamayı cazip kılmıyor. Böyle bir araştırmaya beni sevk ettiği için, Sayın Bülent Parlamış'a teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.