Hayırlısıyla bir seçim sürecine hızlı şekilde girdik. Önce ekonomik sıkıntılar, ardından deprem ve derken bu hafta da sel felaketiyle canımız bir hayli sıkıldı. Ülkece gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz. Umarım bu süreci asgari hasarla atlatacağız. Böylesine zor bir zaman diliminde seçim sandığı ufukta iyice göründü. 14 Mayıs günü hem Cumhurbaşkanı, hem de Milletvekili seçimleri yapılacak. Şimdiden, kazananın demokrasi olmasını diliyorum.
Gündem seçim olunca pek çok kişinin aklına gelmeyen engelli seçmenler için de nasıl oy kullanacakları önem arz eder. Bu yazımda seçmenlik ve seçimle ilgili önemli noktalara değineceğim. Malum gündemimiz, afetlerden çok siyaset…
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde ‘seyyar sandık’ kurulması hakkındaki kararı, kısa süre önce Resmi Gazete'de yayımlandı. Ne diyor bu kararda?
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenin seyyar sandıklarda oy kullanabilmesinin şartlarını anlatıyor. YSK’nın internet sitesi ‘www.ysk.gov.tr’ üzerinden veya ilçe seçim kurullarından Seyyar Sandık Kurulu Talep Formunun temin edilmesi gerekiyor. Engelli seçmenin, bu formu doldurduktan sonra da ilçe seçim kurulu başkanlığına ya da ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa bir yakını aracılığıyla başvurması gerekiyor. Başvurular; askı başlangıç tarihi olan 20 Mart Pazartesi saat 08.00 ile 2 Nisan Pazar saat 17.00 arasında yapılacak.
Sadece form yeterli değil sevgili okurlar… Başvuruda, Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu ile ‘engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu’ veya ‘hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu’ ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibrazı da şart. Ne var ki bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dâhil edilmiş seçmen ile Sağlık Bakanlığından elektronik ortamda alınan verilerden kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilen seçmenler eğer müracaat ederse yeniden sağlık raporu istenmeyecek. Bu bilgi, gereksiz yere bürokrasiyle uğraşmamak için önemli…
Peki, bu seyyar sandıklarda kimler oy kullanacak? Sadece il ve ilçe merkezlerinde yaşayanlar oy kullanabilecek. Köy ve beldelerdeki yatağa bağımlı seçmenler ise seyyar sandıklara kaydolamayacak. İşte bu nokta, ciddi mağduriyet yaratabilecek bir nokta! Neden köy ve beldeleri de kapsamasın ki? Ne olacak oradaki bu gruptaki seçmenler!
Görme veya işitme engeli bulunan seçmenler ise sadece bu engelleri sebebiyle seyyar sandık kurulu listesine eklenemeyecek. Bir sandıkta en çok 25 seçmen oy verecek. Bu arada
sandık kurulu başkanlarının görme engelli seçmenlere, YSK tarafından oy pusulalarına uygun olarak hazırlanacak şablon ile oy kullanabileceğini hatırlatması da hüküm altına alındı. Görme engelliler; talep etmeleri halinde sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oy kullanabilecek. Bir seçmen, birden fazla engelliye yardım edemeyecek! Sandık kurulu başkan ve üyeleri ise engelli seçmene yardım amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.
Engelliler ve onlara bakmakla yükümlü olan yakınları için yine fiziki anlamda ciddi zorluklarla mücadele edilecek bir seçim günü olacak. Umarım, mağduriyetler en az düzeye çekilir ve demokrasinin gereği yerine getirilir.