Hava Durumu

Göz göre göre dolandırılmak

Yazının Giriş Tarihi: 14.08.2022 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.08.2022 07:52

Hafta içinde ‘Bursa’nın göbeği’ diye tabir edeceğimiz Zafer Plaza AVM’nin dibinde, akıllara durgunluk veren bir vicdansızlık örneğinin yol açtığı sinir harbine şahitlik ettik.

Olayın kaynağı sözde yardım kampanyası adı altında dolandırıcılık… Bursa’da 2 yaşındaki SMA hastası Sefa Arput'un tedavi parası için bir süredir yardım kampanyası yürütülüyor malum. Yardımseverler, güçleri yettiğince ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar ancak duygu sömürüsü ile bu durumu fırsata çevirmeyi planlayan bir kişi, izinsiz para toplamaya başladı. Çantayla kentin en kalabalık mekânlarını gezip birçok vatandaşı dolandırmayı başardı. Ta ki çocuğun annesi Rabia Aprut'un bir yakını, olayın fark edip aileyi bilgilendirinceye kadar.

Adeta başlarından kaynar su dökülen aile, zanlıyı yakalamak için dolandırıcı ile irtibata geçip yardım yapacaklarını söyleyerek bir buluşma ayarlamış. Zanlı, durumu kısa sürede anlayıp aileyi görünce kaçmak istedi. O anları vatandaşlar saniye saniye görüntüledi. Vatandaşların tepki gösterdiği şahıs, gözaltına alındı ama ne yazık ki daha sonra serbest bırakıldı.

Aile, yardım etmek isteyenleri dolandırıcılara karşı uyarıyor. Gözaltına alınıp serbest bırakılan şahsın, sokak hayvanları için para toplama yöntemiyle de dolandırıcılık yaptığını dile getirdi.

Gerek engelliler, gerek SMA hastaları, gerekse de sokak hayvanlarını kullanarak dolandırıcılık yapan çok sayıda kişi var maalesef. Bu kişilerin çoğunun bilgisi de emniyet birimlerinde mevcut. Ancak suçüstü yakalanmaları durumunda bile gözaltına alındıktan sonra kısa sürede serbest kalmaları onları yeni yöntemler bulmak için adeta cesaretlendiriyor. Hem kanun yapıcıların, hem de kanun uygulayıcıların bu durumu gözetmesi çok önemli.

Kapı kapı dolaşarak engelliler adına el işi ürünler yaptıklarını söyleyenlere, engelliler adına gazete-dergi çıkarttıklarını söyleyenlere lütfen inanmayın. Engelliler ile ilgili belli başlı sivil toplum kuruluşlarımız var. Yardımda bulunmak istiyorsanız bu STK’Ların sosyal medya hesaplarını takip ederek ya da Valilik, kaymakamlıklar ve belediyelerin ilgili birimlerine danışarak yardımlarınızı doğru yerlere ulaştırabilirsiniz.

Önünüze gelene vicdanınızı rahatlatmak adına verdiğiniz her lira, ulaşması gereken yere o paranın ulaşmasını engellediği gibi gerçek yardım çalışmalarına olan inancın, güvenin sarsmasına hizmet edecektir.

Sosyal medyayı dolandırıcılık amacıyla kullanmaya çalışan bazı kişilerin kimi zaman profillerine çocuklarıyla resim koyup inandırıcılıklarını artırmaya çalıştığını da unutmayın sevgili okurlarım.

İyi niyetle yaptığınız yardım belki bir suç örgütüne, belki bir terör örgütüne bile gidebilir. Yardım yapıyorum derken kendinizi hukuki olarak da zor durumda bulabilirsiniz!

Yazımın sonunda 30 aylık minik Sefa’nın geç kalmadan Zolgensma (Gen Tedavisi) ilacını alarak ayağa kalkmak ve çocukluğunu yaşamak istediğini de vurgulamak isterim. Siz de Sefa’nın ellerimden tutup ona bu şansı vere bilirsiniz.

Sefa Arput'un tedavi parasının henüz yüzde 23'ü toplanmış. Ailenin ‘Valilik izinli’ olduğunu belirttiği IBAN numarasını, dilerseniz Valilik’ten teyit edip yardımda bulunabilirsiniz: TR05 0004 6000 4388 8000 4296 47 (Alıcı Adı: Sefa Arput, Akbank)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.