Hava Durumu

Hadi gel, Bizim Ev'e gidelim!

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2020 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 07:55

Kentimizin sosyal belediyecilik açısından en bilineni hangisi diye sorsam? Peki, bunu bir de Bursa özelinde sorsam? Verilecek yanıt, ezici bir çoğunlukla Nilüfer Belediyesi olacaktır. Neden mi? İnsan ve hak temelli çalışmalarını sürekli güncelleyerek, ilçe sınırları içerisindeki her bireye kendisinin özel olduğunu hissettirmeye çalışır da ondan... İmkânlar doğrultusunda sınırsız hizmet vermeyi şiar edinmiş bir belediyeden söz ediyoruz. Benim nazarımda bu çalışmalar arasından sıyrılıp gelen, Türkiye geneli için örnek nitelikte çok önemli bir tanesi var: Engelli bireyler ve ailelerine yönelik hizmetler...

Yazının başında altı kalın kalın çizilmesi gereken bir husus var. O da Nilüfer Belediyesi'nin, sadece engelli bireylere değil ailesine de hizmet veriyor olması. Bu anlayış, Sayın Mustafa Bozbey ile başlayıp bugün Sayın Turgay Erdem tarafından üzerine konularak devam ettiriliyor. Öyle ki söz konusu hizmet anlayışı ve bu doğrultuda şekillenen kalite, Nilüfer dışına taşınarak Bursa'nın diğer ilçelerinde yaşayan bireylerin de yararlanması sağlanıyor. Hatta bir adım daha ileriye gidilerek birçok ildeki engelli bireylerin de Nilüfer Belediyesi hizmetlerinden faydalanması gibi örnek teşkil eden bir tablo var önümüzde... Kısacası engelli bireyler ve aileleri için hizmette sınır yok!

Bu çalışmaların asıl yükünü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü'ne bağlı Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi ve Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü göğüslüyor. Burada bir dipnot da paylaşmam gerek: Nilüfer Belediyesi'nde Başkan'ından en alt birimdeki çalışanına kadar herkes engelli bilincine sahip. İşte bu bilinçle doğru yönlendirme ile zaman kaybına fırsat tanınmadan hizmet almanıza yardımcı olurlar.

Takdir edersiniz ki pandemi nedeniyle dünya genelinde birçok hizmette aksamalar yaşanıyor ve bu tablo, ülkemiz için de geçerli olabiliyor. Bu aksaklıkları giderebilmek veya en aza indirmek için iş, yetki sahibi yöneticiler ile onlara bağlı personelin donanım ve becerisine kalıyor.

Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi iki önemli çalışmaya daha imza attı. İlki, 'Mesafeler engel değil' sloganıyla online eğitim ve atölye çalışmaları oldu. Bizim Ev'de uzun yıllardır devam eden atölyeler, Koronavirüs salgını nedeniyle risk taşıdıkları için katılamayan engelli bireyler için online düzenlenmeye başlandı. Daha önce Bizim Ev'de çeşitli atölyelere katılan büyük yaş grubu engelli bireyler, bu defa pandemi nedeniyle online olarak bir araya geldi. Çalışmalara verilen aradan sonra ilk kez buluşan katılımcılar, pandemi dönemi ile ilgili deneyimlerini paylaşırken alınması gereken önlemleri de masaya yatırdı. Katılımcılar, evden çıkamadıkları süreçte ortaya çıkardıkları ürünleri arkadaşları ve eğitmenleriyle paylaşma imkânı da buldu. Yetkililerden aldığım bilgiye göre, bu çalışmalara yenileri eklenecek. Normalleşme sürecinde katılımcılara yönelik hizmetlerin çeşitlendirilerek sürekli hale geleceğinin müjdesini de bu vesileyle vermek istiyorum.

Gelelim ikinci çalışmaya... Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi'nde pilates eğitimleri de başladı. Engelliler ve yaşlılar gibi dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlere özel önem atfeden Nilüfer Belediyesi, engellilere yönelik çok yönlü eğitim çalışmalarının yürütüldüğü Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi'nde yukarıda belirttiğim gibi sadece engellilere değil onların ailelerine yönelik çalışmalar da organize ediyor.

Pandemi önlemleri nedeniyle aylardır evde kapalı kalan engelli ailelerini ruhsal ve fiziksel açıdan zinde tutarak destek vermek amacıyla başlatılan pilates eğitimleri 4'er kişilik gruplar halinde yapılıyor. Çalışma, tüm tedbirler alınarak hijyen ve sosyal mesafe kuralına uygun gerçekleşiyor. 27 kişinin katıldığı pilates çalışmaların açık havada yapılması da katılımcıları ayrıca mutlu ediyor.

Eğitimlere dâhil olan merkeze kayıtlı katılımcılar, pilates eğitimlerinin hem sosyalleşme olanağı sağladığını hem de fiziksel sağlıkları açısından iyi geldiğini söylüyor. Erkek ve kadın katılımcılara açık olan pilates eğitimleri, ilerleyen dönemlerde de sürecek. Bu sürekliliğin sağlanması, yeni katılımcı ve devam edenler için bulunmaz fırsat...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.