Hava Durumu

Hep 3 'Aralık!'ta kalan engelliler

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2017 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2017 07:45

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler'in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası, BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi üye ülkelerce 3 Aralık günü Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık, o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkati çekmek, onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş, engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla tanınmış özel bir gündür.

Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Sivil toplum örgütleri, resmi ve özel kurumlarla çeşitli organizasyonlar düzenleyerek engellilik adına farkındalık çalışmaları yapmaktadır. Yarın ülkenin dört bir yanı ve özelde Bursamız da bu etkinliklere fazlasıyla sahne olacaktır. "Engellilerin her zaman yanındayız. Onlar için çalışıyoruz. Engelliler günü kutlu olsun" gibi benzer söylemler üfürülüp duracaktır.
Bir defa en sinir bozucu söylemlerin başında; engelliler gününü kutlamak geliyor. Hiçbir engelli engelinden dolayı bunu kutlamaz. Siz hasta olunca 'Yaşasın hasta oldum, hastalık günü kutlu olsun' diye söyleyen birini duydunuz mu? Öncelikle engellilerle ilgili etkinlik yapıp söylemlerde bulunacaksanız, engellilik bilincine sahip olmak için dersinize iyi çalışmanız gerekir.
İkinci olarak farkındalık adına yapılan etkinliklerde engellinin yerine geçme gibi durumlardan sonra 'Gerçekten çok zormuş, Allah yardımcıları olsun' diyerek sanki onları anlamışçasına ciddiye alınmayacak ifadeler... Siz engelliler için ne yapıyorsunuz? Allah her zaman onların yardımcısı...

HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

Engelli birey, temel ihtiyacı olan sağlık ve eğitim haklarından tam olarak yararlanan, istihdam edilip kendisine yeten, üreterek topluma katkı veren, sosyal hayata tam katılım sağlayarak farklılığını hissetmeden diğer bireyler ile birlikte eşit bir temelde topluma tam ve etkili katılımına olanak sağlayan tutumlar ve çevre koşullarını düzenlediğiniz anda engelliyi anlamış olursunuz.
Bu sayede aralıkta(!) kalan engellileri gerçekten fark edip, açığa çıkarıp her zaman farkındalığınızı korursunuz. Unutmayalım... Engeller, hayatı durduramaz...
Son olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili iki etkinlik çağrısı yapmak istiyorum. Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Lokal ve Görme Engelliler Eğitim Merkezi açılışı yarın saat 13.00-16.00 arasında Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey ve Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Sayın Hasan Sayyıdan'ın katılımlarıyla birlikte, Yüzüncü Yıl Gençlik ve Spor Merkezi'nde gerçekleştirecek. İkinci olarak Uludağ Üniversitesi Özel Eğitim Topluluğu'nun düzenlediği 'Engel olmayalım destek olalım' etkinliği var. Bu etkinliği de aynı gün saat 17'de Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde izleyebilirsiniz. Üçüncü olarak da 3 Aralık saat 18' de 'hayatta ve trafikte eşitiz' temasıyla ENKADER'in organizasyonunda; Yaklaşık 50 kadın motosikletçi ve 20 akülü sandalye kullanıcısı kadınla birlikte engelli kadınlarımız için Zafer Plaza önünde toplanıp Atatürk heykelin e kadar konvoy halinde yürüyüş yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.