Hava Durumu

Hepatit için engelli raporu var mı?

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2021 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2021 07:55

Birkaç gün sonra 28 Temmuz'da Dünya Hepatit Günü kapsamında 'Bilgilenin', 'Korunun', 'Uzmana Danışın' türünden sosyal medya paylaşımlarına denk geleceksiniz. Standart bir hepatit günü yazısı yerine, pek işlenmeyen bir konu olan hepatit hastalarının engellilik ile ilgili durumlarını elimden geldiğince irdeleyeceğim.

Dünya genelinde büyük oranda geç dönemde belirti veren hepatite yakalananların büyük çoğunluğu, hastalıklarının farkında olmuyor. En basit tabirle hepatit, karaciğer iltihabıdır. 5 türü var: A, B, C, D, E. Bu türlerden B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu ise aşılanma. Aşı dışında bulaş yoluna ilişkin korunma önlemlerinin alınması da gerekiyor.

Gelelim engelliler ile ilgili boyutlarına... Hepatit B taşıyıcıları için özellikle önemli ayrıntılar var. Bu taşıyıcı grubundakiler, engelli raporu alabildikleri gibi askerlikten muafiyet de söz konusu olabiliyor. Tabii bunun için bir heyetin karşısına çıkmak gerekiyor. Eğer koşulları karşılıyorsanız kronik Hepatit B veya taşıyıcılık raporu alabilirsiniz.

Peki, sağlık raporu için hangi kıstaslar geçerli? Kronik Hepatit B hastalığı veya taşıyıcılığının kanıtlanması gerekiyor. Bu geçerli olduğunda engellilik raporunda yüzde 15 oranında bir yüzde dilimin verilmesi söz konusu olabiliyor.

Hastanın karaciğerinde hepatit belirtileri elde edilmiş ve fonksiyonel rahatsızlıklar söz konusu ise 1'inci Sınıf'ta yüzde 15; 1'inci Sınıf'a ek olarak daha ciddi karaciğer hasarı varsa 2'nci sınıf kapsamında değerlendirilerek yüzde 30; 2'nci sınıftaki unsurlara ek olarak kanamalar ve zayıf düşme ile beraber hepatik ensefalopati (siroz hastalarında sıklıkla rastlanılan kişilik değişkenlikleri, bilinç durumunun zayıflaması ile karakterize olan bir sendrom) sonucu elde edildiyse yüzde 50 engellilik oranı ortaya çıkıyor. 4'üncü sınıfta ise 3'üncü sınıfa ek olarak santral sinir sisteminde hasar, kanama, güçsüzlük ve beslenme bozuklukları söz konusu oluyor ve oran, yüzde 95'e çıkıyor.

Hepatit B taşıyıcısı olanlar için askerlikten muafiyet durumu mümkün. Kronik Hepatit B ve C hastalığı taşıyanlar için ise daha kesin bir muafiyetin olduğundan bahsedebiliriz.

Yalnız Hepatit hastası kişilerin engelli raporu almasının güçlüklerle dolu bir süreç olduğunu vurgulamak isterim. Kronik vakalarda yüzde 30'luk bir oran, taşıyıcılık durumunda ise yüzde 15'lik bir oran karşımıza çıkıyor. Tek başına yeterli olmasa da diğer hastalıklardan alınabilecek oranlarla engellilik durumu yüzde olarak yükseltilebiliyor. Nihayetinde son sözü, hekimler söylüyor!

Sadece engelliler değil toplumun tüm kesimlerine son olarak önemli bir çağrı yapmak istiyorum. Lütfen rutin sağlık kontrollerinizi aksatmayın ve normalleşme ile birlikte rehavete kapılıp temizlik-maske-mesafe üçlemesini unutmayın. Kronik hastalığı olan hastalar ve yakınları zaten normal zamanlarda da azami dikkatli olmalı. Daha sağlıklı bir gelecek mümkün. Yeter ki bilinçli ve duyarlı olalım...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.