15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü kapsamında Bursa Nilüfer’de çok anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Psikolojik Danışman ve Rehber Oğuz Karadağ’ın konuşmacı olduğu Beyaz Baston Görme Engellilerde Bağımsız Hareket, Engelli Hakları ve Değişen Mevzuat konulu seminer, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiğim BUGES olarak da yer aldık.
Bireysel katılımcıların yanı sıra farklı sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de yer aldığı programda, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer de katılımcıları yalnız bırakmadı ve her biriyle yakından ilgilendi. Bizim Ev’de görme engellilere yönelik beyaz baston ve bağımsız hareket çalışmaları, kabartma yazı çalışması, iletişim araçlarında erişilebilirlik, görme engellilere yönelik el sanatları, 3-6 okul öncesine yönelik sosyal çalışmalar, kişisel idare ve öz bakım çalışmalarının gerçekleştirildiğini anlattı. Duyarlılığını çok iyi bildiğimiz Sibel Hanım; tüm engellerin ortadan kalktığı, farkındalıklarımızla bir arada olduğumuz bir dünyada yaşamayı temenni ettiğini de ifade etti.
Yeri gelmişken söyleyeyim… Birçok önemli çalışmanın yürütüldüğü Bizim Ev’de hem engelli kişiye, hem de ailelere yönelik yeni faaliyetler planlanıyor. Bu faaliyetler için Bizim Ev’in ‘Nilüfer Dayanışma’ adlı sosyal medya hesaplarını takip etmekte fayda var.
Psikolojik Danışman ve Rehber Oğuz Karadağ da çok önemli bilgiler paylaştı. 15 Ekim’in bağımsızlık ve güvenlik günü olduğunu dile getirdi ve sonrasında şu önemli tespitleri dile getirdi: “Görme engellileri hep akraba sanıyorlar. Hepimizin kişisel özelliklerinin aynı olduğunu sanıyorlar. Hatta öyle bir olaya geliyoruz ki belirli bir süreçten sonra cinsiyetsizleştirme içerisine bile giriliyor. Biz burada kendimizi var edebilmemiz için ilk başta bu beyaz baston denen şeyi elimize alıp çok iyi bir şekilde kullanabilmemiz gerekiyor. Hayatta kalabilmenin en büyük savunucusudur beyaz baston. Beyaz bastonlarımızı açıp o yolda gururla yürüyebilmeliyiz. Öncelikle toplumu verebileceğimiz ilk mesaj bu olmalı. Mesaj alındı mı? Hayır, iletilemedi. Peki, kendi içimizde mi kapanacağız? Hayır. Toplumla birlikte gerçekleştirmek zorundayız. Bu topluma herkes olmadığımızı, aslında bireyler olmamız gerektiğini söylememiz lazım. Aslında hepimiz engelliyiz. O yüzden iş birliği halinde olmalıyız, yani birbirimize desteklerimizi esirgememeliyiz. Niye peki herkes engelli? Bak birisi görüyor sana göre. Ama kimin neyle ilgili hayat içerisinde sıkıntı yaşadığını bilemiyoruz. Mesela bana kalırsa ekonomik engelliler var toplum içerisinde. Son zamanlarda bana kalırsa oyun engelli çocuklar da çıktı ortaya, binalar arasına sıkıştırılmış. Mesela kendisini ifade edemeyenler çıktı. Cinsiyet engelliler ortaya çıktı. Mesela toplum içerisinde kadının gördüğü değerle baktığınızda aslında engellendiklerini söyleyebiliriz rahatlıkla. Uçma engelliler de var. Mesela yüzme engelliyiz arkadaşlar!”
Evet, Özgür Hoca bu ve benzeri daha birçok can alıcı tespitte bulundu. Her biri çok kıymetliydi. Programa katılamayanlar çok şey kaçırdı. Biz BUGES ailesi olarak, bu anlamlı programı düzenleyen Nilüfer Belediye Başkanımız Sayın Turgay Erdem’e, Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Sibel Özer’e, Özgür Hoca’ya, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi yetkililerine, tüm görevlilere çok teşekkür ediyoruz.