Hava Durumu

İşte NİŞ Kafe gerçekleri!

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2020 09:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2020 09:02

Özellikle sosyal medyada birkaç haftadır gündemin üst sıralarında olan bir konuyla karşınızdayım. Bursa'da hizmet veren NİŞ Kafe... Niş Kafe için başlatılan "Kapatılmasın, destek çıkalım" türündeki paylaşımlarından sonra durumu tüm yönleriyle araştırıp, gerçek boyutunu siz kıymetli okuyucularımla paylaşmak istedim.
Öncelikle NİŞ Kafe ne demek? Zihinsel öğrenme yetersizliği olan öğrencilerin eğitim gördüğü Nilüfer Özel Eğitim Meslek Okulu, bilinen adıyla Nilüfer İş Okulu, 13 atölye ile hayata geçti. Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizmi olan öğrencilerin atölye ve işyerlerindeki teorik eğitim ve mesleki uygulamalar sonucu temel mesleki becerilerinin kazandırılmasının yanında toplumsal bütünleştirmenin sağlanması hedef olarak belirlenmiş. Yazıma konu olan atölye ise Yiyecek İçecek Hizmet Alanı ve burada eğitim alan öğrenciler... Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı; mutfak, servis ve bulaşık dallarını içeriyor. Buradaki eğitimle bu alana yönelik bilgi birikimine sahip bireyler yetiştirilip, istihdam edilmelerinin yolu açılıyor.
Eğitim devam ederken engelli bireylerin aileleri de boş durmuyor. Okul aile birliği üyeleri olarak, bu bireylerin daha fazla sosyal etkinliklerde bulunmaları için maddi kaynak arayışına girmişler. İlk olarak Nilüfer Belediyesi tarafından Gazi Pazarı'nda kendilerine yer verilmiş. Gönüllü velilerin el emeği ürünleri bu pazarda satılıp, geliriyle etkinlikler yapılmaya başlanmış. Pazar satışları halen devam ediyor. Sonrasında çocukların uygulama yapmaları ve günlük hayata entegre olmaları için sabit yer talebi karşılanmış. Proje dâhilinde okulla birlikte, okul aile birliği 2010'da NİŞ Kafe'yi hizmete açmış. Dönem dönem sıkıntılar yaşasa da NİŞ Kafe, bugünlere velilerin gayretleriyle gelmeyi başardı.
Okul müdürü ve yetkililerle birebir görüşme ve bizzat yerinde gözlemle durumun Bursa kamuoyuna net bir şekilde aktarılması ve bilgi kirliliğinin kaldırılması gerekiyordu. Önce okul müdürü ile görüştüm. Sorularımı yönelttim.
Okul müdürü özetle şu önemli açıklamaları yaptı: NİŞ Kafe'nin çalışan ve genel gider anlamında yaklaşık 30 bin TL borcu var. Bu borcun ödenmesini sağlamak ve kafenin tanınırlığı artırmak gerekiyordu. Kafenin kendi kendini döndürebilmesi için bir şeyler yapılması gerektiğini konuşurken etrafta oturanların yanlış anlamaları sonucu, kafenin kapatılacağı dedikodusu yayılmaya başladı. Oysa bizim okul idaresi olarak burayı kapatmaya yetkimiz yok. Sadece tavsiye niteliğinde görüş bildirebiliriz. Buranın yönetimi, okul aile birliğine bağlı. Bu yanlış bilgi yayılmaya başlayınca biz de 'Reklamın iyisi kötüsü olmaz' diyerek herhangi bir açıklama yapma ihtiyacı duymadık ve süreç buralara kadar geldi dedi.
Kafe çalışanı Asiye Asal ile de görüştüm.. Asiye Hanım, 8 yıl gönüllü olarak NİŞ Kafe'de görev aldığını anlattı. İşini hakkıyla yaptığı gerekçesiyle okul idaresi tarafından çalışan yapılması görüşü dillendirilince de asgari ücretle çalışmalarına devam etmeye başlamış. 2 özel çocuğa sahip Asiye abla, yanında çalışan tek down sendromlu kardeşimizle gece-gündüz mesaisine devam ediyor. Son zamanlarda çıkan haberlerden dolayı işlerinin iyi olduğunu ve abone müşteri olması halinde kafenin kendini rahatça döndürebileceğini söyledi. Ayrıca kendilerine yardımcı olmaları için okul idaresinden, ücretli çalışıp servis araçlarında görev alan kişilerin kafede de yardımcı olmalarını istedi.
Engellilik bilincine sahip bir toplum olmadığımız, hatta özel bireylerle çalışan ya da eğitimcileri olsanız da gönlünüzü vermediğiniz zaman iş olarak baktığınız durumlar size zor ve gereksiz gelebilir. Okul idarecilerinin durumu kurtarmak için çeşitli manevralar yapmasını anlayışla karşılayabiliriz. Geçmiş dönemde yapılan ve okul içerisinde var olan zeytin ağaçlarını kesip tarım atölyesi kurmak, yeni atanan idarecilerin okulları yeniden inşa etmek istekleri sağlıklı bir anlayış değil. Bu düşüncelerin sağlıksız olması kadar sosyal medyada araştırma yapmadan, hayatlarında hiç kafeye gitmeden paylaşım yapanlarında 'mış' gibi davrandığı kanaatindeyim. Sadece sigara içen okul öğretmenlerinin değil, okulun tüm öğretmenlerinin de çaylarını burada içmeleri gerektiğini ve ilk desteğin okul içerisinden olması gerektiğini düşünüyorum. Gerçek engelli dostlarını saygıyla selamlıyor, yorumu kamuoyuna bırakıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.