Hava Durumu

Nilüfer'den çok güzel hareketler

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2021 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 07:45

Koronavirüs, hayatımızdan çok şeyi alsa da dayanışma ruhumuzu çok fazla yıpratamadı. Bu süreçte bilhassa belediyelere çok önemli görevler düştü. Başkanı olduğum Görme Engelliler Spor Kulübü BUGES'e adını veren Nilüfer Belediyesi'de o görevleri layıkıyla yapan belediyelerden...

Nilüfer Belediyesi, geçen yıl 16 Mart'taki ilk kapanma dönemi itibariyle yüz yüze gerçekleştirilen çalışmalara bir süre ara verdi. Belediyeden aldığım bilgilere göre bu dönemde engelsiz ulaşım ve telefonla psikolojik destek hizmeti çalışması bir hayli yoğun ilgi görmüş. Ardından 1 Haziran 2020'de başlayan yeniden normalleşme dönemiyle beraber Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi, Tekerlekli Sandalye Tamirevi ve Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Destek Merkezi'nde de pandemi koşullarına göre yeniden düzenleme yapıldığı ve yüz yüze hizmet verilmeye başlandığı aktarıldı. Bu süreçte Bizim Ev'de verilen hizmetlerden aktif olarak yararlanan tüm katılımcılara telefonla ulaşan Nilüfer Belediyesi yetkililerinin, yeniden katılma taleplerini toplarken pandemi süreci hakkında bilgilendirme yapmış olmaları da çok önemli bir dipnot...

Bizim Ev'de alınacak önlemler, atölyelerde bulunması gereken maksimum katılımcı sayısı, hijyenle ilgili alınması gereken önlemler, servis sırasında dikkat edilmesi gerekenler, katılımcıların virüse karşı korunması gibi konular öyle üstünkörü de konuşulmamış değerli okuyucularım. Bu noktada tüm bu konular, iş güvenliği uzmanı eşliğinde tartışılmış ve akabinde de atölye çalışmalarına başlanmış.

Peki, katılımcıların sağlık durumları analiz edilmiş mi? Evet... Atölyelere giden katılımcıların önce Sağlık Değerlendirme Formu ile sağlık bilgilerinin alındığını ve ardından çalışmalara katılmadan önce kişilerin kendilerine veya yakınlarına Koronavirüs ile ilgili alınacak önlemlere dair bilgilendirmeler yapıldığını öğrendim. Atölyelere katılanların ateşleri, servislere binilmeden önce ölçülmüş ve maske, mesafe, hijyen kurallarına azami dikkat gösterilmiş. Gerçekten titizlikle yürütülen bu süreç, ülkemizin yanı sıra dünya genelindeki engellilere yönelik çalışmalar açısından örnek sayılabilir.

Nilüfer Belediyesi, bunlarla da yetinmemiş ve bu süreçte Bizim Ev'i düzenli olarak dezenfekte etmiş. Önceden 2 saat olarak gerçekleşen atölyeler de yeniden normalleşme sürecinde 1 saat olarak ve daha çok açık havada gerçekleştirilebilecek şekilde planlanmış. Tarım çalışması yapılabilecek bir alan da oluşturulmuş. Bu süreçte çalışmaların büyük kısmı açık alan etkinlikleri şeklinde gerçekleştirilmesi de takdire şayan. Engelli bireylere ve ailelerine yönelik spor ve pilates çalışmalarına ağırlık verilmesi de önemli bir başka nokta...

2020 yaz döneminin sonlanmasıyla beraber açık hava çalışmalarını sürdürmenin olanaksızlaşması ve kapalı alanlarda yeterli havalandırma imkânı olmaması nedeniyle çalışmalar doğal olarak önemli ölçüde dijital alanda gerçekleştirilmeye başlanırken15 Kasım 2020'de girilen bu süreçte de atölyeler ve psikolojik destek çalışması online olarak gerçekleştiriliyor. Görme engelli bireylere yönelik sanat atölyesi, soru çözümü, iletişim araçlarında erişilebilirlik ve Braille alfabe atölyeleri online olarak gerçekleştirilmiş ve beklenenden fazla katılım sağlandığı ayrıca not olarak iletildi. Zihinsel ve fiziksel engelli bireylere yönelik etkinlik ve sanat atölyeleri de online olarak gerçekleştirilmiş.

Şimdi çok önemli bir detay daha paylaşacağım sizinle. Bu zorlu dönemde yüz yüze çalışmaların gerçekleştirilememesi nedeniyle doğan boşluk, Bizim Ev'in kurulduğu 2010 yılından beri engelliler birimine her nedenle olursa olsun başvuran tüm vatandaşların tekrar aranmasıyla doldurulmuş. Bu aramalar sayesinde önemli bir veri tabanı çalışmasının gerçekleştirilmiş olmasını da ayrıca örnek bir çalışma olarak nitelendiriyorum. Totalde bahsi geçen süreçte Bizim Ev'den 2 bin 367 arama yapılmış ve yeni döneme dair istekleri, talepleri alınmış.

Engelliliğin ve engellilik durumunun, fonksiyonel problemleri olan kişilerin topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını engelleyen tutumlar ve çevre koşullarının etkileşiminden kaynaklandığı gerçeğini kabul ederek bu çalışmaları Bursa'mızda hayata geçiren ve hafta içi 2 yıllık dönemini değerlendirirken, engelliler konusunda yapılan çalışmaları gururla sunan Nilüfer Belediyesi'nin değerli Başkanı Turgay Erdem başta olmak üzere tüm yöneticiler ve çalışanları yürekten kutluyorum. Devamını ve engelliler konusunda bir şey yapmayan ya da yerinde sayan diğer belediyelere de örnek olmasını canı gönülden diliyorum.

Öte yandan, Nilüfer Kent Konseyi'nin engelliler ile ilgili çalışmalarını hızlandırdığını söylemeliyim. Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz'den aldığım bilgiler ışığında, açıkçası heyecanlandığımı belirtmek isterim. Nilüfer Kent Konseyi Engelliler Meclisi yakın gelecekte hayata geçirilerek, Nilüfer Belediyesi'nin engelliler adına yaptığı önemli çalışmaların, sivil yapılanma ve gönüllülükle desteklenerek engelli haklarına dair sıkıntılara farklı bakış açısı yaratacak çalışmalar içerisinde olacak. Engelli alanındaki kişi, kurum ve STK'lar ile görüşüldü. Kısa zamanda Engelli Hakları Çalışma Grubu ilk toplantısını yapacak ve Nilüfer'deki tüm STK'lar ile bir araya gelerek Engelliler Meclisi'nin oluşumu hızlandırılacak. Şimdiden hayırlı olsun. Bizde bu alana yıllarını vermiş ve bir dizi çalışmaya öncülük etmiş olmanın haklı gururuyla, üzerimize düşen görevi seve seve yerine getireceğimizin sözünü bu satırlardan vermek isterim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.