Hava Durumu

Örnek bilim insanı ve Skolyoz

Yazının Giriş Tarihi: 05.06.2022 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.06.2022 08:18

Aynı zamanda yakından tanıdığım örnek bir bilim insanını birkez daha  sizlerle tanıştıracağım bugün: Doç. Dr. Burcu Metin Ökten. Çok başarılı bir hekim olmaktan öte iyilik dolu kocaman kalbi olan bir insan… Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezunu olup 2005’te Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nde asistanlığa başlamış ve 5 yıl sonra da uzmanlık almış. 2015’te de Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan olarak asistan eğitimi vermeye başlamış ve 2018’de doçentlik unvanını alıp Ocak 2022’de de Bursa Yüksek İhtisas’tan ayrılarak, kendi muayenehanesinde danışanlarına hizmet vermeye başlayan bir bilim insanı…

Burcu Hoca’nın ne kadar birikimli, uzman olduğu alana son derece hakim biri olduğunu bu kısıtlı alanda elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Peki, neden Burcu Hoca ve neden skolyoz? Skolyoz, canını yaktığı hastaların ve yakınlarının bilgi sahibi olduğu ancak daha geniş kitlelerin bilgi sahibi olması gereken çok önemli bir sağlık sorunu. Burcu Hoca da bu tedavisi ciddi uzmanlık gerektiren hastalık konusunda gerçekten derin bir bilgi ve sağlam tecrübelere sahip bir isim.

Siz değerli okurlarım için Burcu Hoca ile skolyoz özelinde bir söyleşi yaptım. Skolyozu ‘gövdeye önden veya arkadan bakıldığında omurganın sağa veya sola doğru yönlenmesi veya omurga gövdelerinin sağa veya sola dönmesi’ olarak özetleyen Doç. Dr. Burcu Metin Ökten, kızlarda daha sık görülen hastalığın doğuştan olmakla birlikte gelişme çağındaki çocuklarda da oldukça yaygın olduğuna dikkati çekti. Bu noktada paylaştığı önemli bir veriyi de aktarayım. Ülkemizde yapılan bir çalışmada büyüme çağındaki 100 çocuktan 3’ünde skolyoz olduğu bildirilmiş.

Bu yüzde 3’lük oran, ciddi bir yüzdelik dilimi işaret ediyor. Burcu Hoca, söyleşimiz sırasında ilginç bir tespiti de paylaştı. Polikliniklere başvuran ebeveynler, genellikle çocuklarında skolyoz olduğunu tesadüfen farketdiyormuş! Bu da tedavinin gecikmesine ve skolyozun ilerlemesine neden oluyor haliyle… Bu yüzden skolyoz konusunda mutlaka ailelerin bilinçlendirilmesi ve çocuklarını duruş bozuklukları açısından sık sık gözlemlemeleri gerektiğinin anlatılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Ökten, “Çocuk düz bir şekilde durduğunda her iki omuz yükseklikleri arasında fark var mı, kürek kemiklerinde bir asimetri var mı, cilt kıvrımları simetrik mi, halk arasında leğen kemiği olarak bilinen pelvis kemiğinin iki yan ucu aynı seviyede mi, çocuk yürürken herhangi bir aksama var mı diye bakılabilir. Bu durumlardan herhangi birinin varlığında aileler zaman kaybetmeden bir uzman doktora başvurmalıdır” dedi.

Birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis, erken tedavi ve takiple skolyozun ilerlemesinin durdurulabildiğini de ekliyor sözlerine Hocamız. Bu erken tedavinin içeriği de fizik tedavi ve rehabilitasyon, egzersiz, korselemeden oluşuyor. İleri düzeydeki skolyozda ağrı, solunum ve kalp problemlerinin görülebileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Ökten “Bu durumda cerrahi tedavi, kaçınılmaz duruma gelebilir. Bu noktaya gelmemek için aileler mutlaka bilinçlendirilmeli ve erken tedavi imkanından çocuklar mahrum bırakılmamalıdır” görüşünü de paylaştı.

Sayısız hastayı şifaya kavuşturan Burcu Hoca’nın danışanlarına şifa dağıttığı ‘Bizim Mediore Kaliteli Yaşam Kliniği’nde hastaların öncelikle ayrıntılı bir şekilde muayene edidiğini; duruş bozukluklarını, vücuttaki asimetrileri değerlendirdiklerini ve sonrasında da yürüme analizleri yaptıklarını, bacak boyu farklarını ölçtüklerini, ileri aşamada ise omurga grafileri ile skolyozun tipini ve derecesini belirlediklerini öğrendim. Tedavide yol haritasını ise skolyozun derecesi ve yaşına göre oluşturduklarını şu sözlerle anlattı. “Evde yapacakları egzersiz programlarını düzenliyoruz ve ihtiyacı olan hastalara skolyozlarının tiplerine özel korselerini yazıyoruz ve rehabilitasyon programına alıyoruz. Ayrıca düzenli takiplerle skolyozun derecesinin artıp artmadığını ve tedaviye uyumlarını değerlendiriyoruz. Ben 17 yıldır fizik tedavi polikliniklerinde sayısız skolyoz hastası değerlendirdim. Sadece çocukları değil çok sayıda yetişkin skolyoz hastası da takip ettim. Skolyoz sadece çocukların hastalığı değildir, yetişkinlerde de çok sık görülmektedir. Ancak çocuklarda kemikler daha tam olgunlaşmadığı için erken yaşta tedavi etmek bizim açımızdan çok daha önemlidir.”

Alanında ülkemizin yetiştirdiği nadide bilim insanlarından olan Doç. Dr. Burcu Metin Ökten, şifa bulmalarına vesile olduğu sayısız hasta ve ailelerinden hayır duası alıyor. Tedavisi zor olan ve sağlam uzmanlık gerektiren bu tür hastalıklar için Burcu Hoca gibi rol model özellikte bilim insanları iyi ki varlar ve var olsunlar…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.