Hava Durumu

Otizm dostu kentler için söz istiyoruz

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2019 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2019 08:06

Türkiye Otizm Meclisi Yürütme Kurulu, yerel seçimler öncesi adaylardan söz istiyor.

86 dernek, 5 federasyon ve 7 vakfı temsilen yapılan açıklamada, ülkede 1 milyonun üzerinde otizmli bireyin yaşadığı vurgulandı, şu noktaların altı çizildi:
"Otizm; anne, baba ve kardeşlerle birlikte yaklaşık 4 milyon kişiyi etkiliyor. Otizmin görülme sıklığı, 59 doğumda 1'e yükselmiş durumda. Şehirlerimizde, günlük hayatımızda hepimizin karşı karşıya olduğu zorluklara ek olarak, otizmli bireyler ve aileleri farklı sorunlarla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Bizler, sağlık hizmetlerinden alışveriş mekânlarına, berberlerden müzelere, tatil yerlerinden parklara ve spor olanaklarına kadar kentin tüm unsurlarının otizm dostu olmasını bekliyoruz ve bunun için yerel yönetimlerimize talip olan adaylardan söz istiyoruz."

Peki... istedikleri kent için, yerel yönetimlerden istekler nedir?
Gürültüden arınmış kentler istiyorlar: Gereksiz yere çalınan bir korna, sonuna kadar açılmış bir müzik, bağıran bir satıcı... Bunlar otizmli bir bireyin krize girmesine ve ailesi ile birlikte zor anlar yaşamasına neden oluyor. Kentlerimizde sakin, kriz korkusu yaşamadan dolaşmak istiyorlar.

Geçici bakımevlerine ihtiyaçları var. Otizm ile yaşayan aileler, çoğunlukla çocuklarını yalnız bırakamadıkları için, günlük işlerini yapmakta güçlük çekmekte, doktor muayenesine gitmekte bile zorlanmaktadır. Bu yüzden çocuklarını belli süreliğine gönül rahatlığı ile teslim edebileceği, yetişkin kişilerin çalıştığı bakım evlerine ihtiyaçları var.

Spor salonlarına, sahalarına ve yüzme havuzlarına ihtiyaçları var. Otizmli bireylerin bireysel gelişiminde sporun önemli bir rol rolü var. Otizmli bireylerin spor etkinliklerinde bulunabileceği spor salonlarına, sahalara, yüzme havuzlarına ve uzman spor eğitimlerine ihtiyaç duyuyorlar.

Kamu çalışanlarının otizm konusunda eğitilmesini istiyorlar. Toplu taşımada görevli personel başta olmak üzere, kamusal alanda hizmet sunan kişilerin otizm konusunda farkındalıklarının geliştirilmesi de onların hayatının kolaylaşmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Toplumda otizmin bilinirliğinin artırılması için destek istiyorlar. Otizmin bilinirliğinin artması, onların yaşamını kolaylaştıracaktır. Bu amaca yönelik düzenlenen seminer, sempozyum, dernek faaliyeti, söyleşi, aile toplantısı vb. etkinliklerde yerel yönetimlerin otizmle ilgili STK'ları ile işbirliği içinde olmasını aktif rol almasını ve maddi, manevi desteğini bekliyorlar.

Otizmli bireylerin çalışabileceği işyerleri ve iş imkânları istiyorlar. Otizmli bireylerin aktif iş hayatına katılabileceği çalışma yerlerinin, iş imkanlarının oluşturulmasını ve artırılmasını istiyorlar.
Bursa'nın yerel yönetimlere adaylarından bu sözü ilk veren ve imzayı atan CHP Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey oldu. Ardından CHP Osmangazi Belediye başkan adayı Erkan Aydın ve Büyükşehir Belediye başkan adayı Alinur Aktaş izledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.