Hava Durumu

Otizm için haykırıyorlar

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2019 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2019 08:09

Türkiye genelinde ve Bursa özelinde otizm konusunda çalışmalar hızla devam ediyor. Çeşitli STK'lar, federasyonlar, üst ve alt kuruluşlar; komisyonlar kurarak sorunları, çözüm önerilerini, mevcut durumu ve olması gerekenleri tabiri caizse haykırırcasına yetkililere anlatmaya çalışıyor.

Otizm ilgilileri bu çabayı gösterirken, onların hızına yetkililer maalesef yetişemiyor ve bir nevi kaplumbağa gibi yol alınıyor. Bir ay içerisinde otizmle ilgili yapılan çalışmaları, bugünkü yazımda sizler için derledim. Derledim ki otizmlilerin belki farkında olup bu bireyler ve aileleri için taşın altına elinizi koyarsınız. Böylece yetkilileri rahatsız edip onların bu alanda hızla yol katetmeleri için tetikleyici rol oynarsınız...

Anadolu Otizm Federasyonu ANOFED' in 11 üye derneği ile Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı'nın örgütlenme desteği ile 26-28 Nisan'da Kapasite Güçlendirme Eğitimi Bursa'da gerçekleşti. Anadolu Otizm Federasyonu üye dernekleri, Bursa'da ağırlandı. Otizmli çocukların eğitimine ve gelişmesine yönelik yapılabilecekler, 11 derneğin katılımı ile gerçekleşen programda enine boyuna tartışıldı.

Türkiye'de otizm konusunda görev yapan sivil toplum kuruluşlarının, tek bir ses ve güçlü bir paydaş olarak kabul edilebilecekleri Türkiye Otizm Meclisi (TOM) var. Bu üst yapı; 89 dernek, 7 federasyon ve 5 vakfın bir araya gelerek oluşturduğu çatı özelliğinde. TOM 3. Dönem 5. Yürütme Kurulu Toplantısı da 4 Mayıs 2019'da Bursa'da Anadolu Otizm Federasyonu'nun ev sahipliğinde toplandı. Toplantıda alınan bazı önemli kararları siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum:

Otizm Eylem Planı'nda gelinen noktaların geçmişte yapılan tespitlere uygun olarak yetersiz olduğu bir kez daha irdelenmiştir. Acil taleplerimizi içeren bir bildirinin gereken izinlerin alınmasını müteakip mayıs ayı içerisinde Ankara'da TBMM önünde basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmasına ve takiben Anıtkabir ziyareti yapılması.

Çatı örgüt olarak Türkiye Otizm Meclisi'nin işlevi dahilinde ilgili yasa, yönetmeliklerde Otizm Eylem Planı hedefleri doğrultusunda gerekli eksiklik ve yanlışlıkların tespiti ve yeni düzenlemelerin yapılabilmesi için hukukçulardan oluşan bir çalışma grubu oluşturulmasına ve ortaya çıkacak çalışmanın ekim ayında yapılması planlanan TOM Genel Kurulu'nda son halini alarak Meclis Araştırma Komisyonu'na ve ilgili mercilere sunulması.

En önemli ve ivedi konularımızdan biri olan ağır otizmli çocukların durumu ve bakımevlerinin açılması, sayılarının artırılması için gerekli çalışmaların ve girişimlerin hızlandırılması.

Anadolu Otizm Vakfı'nın Otizm Eylem Planı'nın da amaçları doğrultusunda hazırladığı örnek projelerin Türkiye Otizm Meclisi üyelerinin görüş ve önerilerinin de dikkate alınması sonrası tüm ülkeye ve tüm STK'lara örnek olmak üzere Türkiye Otizm Meclisi'nin ilk genel kurulunda gündeme alınarak meclis üyelerine sunulmasına, kabul edilmesini takiben TOM logosu ile Türkiye Otizm Meclisi'nin örnek projeleri haline gelmesi kararlaştırıldı.

Güzel çalışmalar, meyvelerini verecektir elbette. Bursa olarak bu çalışmalara büyük katkı verildiğini yakından biliyorum. Kentimizdeki otizm dernekleri, çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Burada sevgili Canan Cihan ve ekibine ayrı bir pencere açmam gerekiyor. Birçok unvana sahip ANOFED Başkanı, hem Bursa'daki organizasyonlarda, hem de yurt genelindeki çalışmalar için gösterdiği üstün gayretlerden dolayı alkışı hak ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.