Hava Durumu

Otizm kampı, ilacı unutturdu

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2019 09:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2019 09:42

Anadolu Otizm Federasyonu (ANOFED) öncülüğünde, 5-10 Eylül tarihlerinde ilk kez yapılan Otizm Gençlik Kampı'na Türkiye'nin 15 ilinden 170 otizmli çocuk ve ailesi katıldı. Kızılay çalışanları, gönüllü psikologlar, fizyoterapistler ve gençlik liderleri görev aldı. Görsel sanatlar, spor, havuz ve deniz etkinlikleri, iletişim ve takım çalışması, çocuklara yönelik psikomotor becerilerini geliştirecek aktiviteler, ritim çalışmaları, anne ve çocukların ihtiyaçlarına yönelik psikososyal faaliyetlerle ergenlikte yaşanan sorunlar üzerinde aile terapileri düzenlendi.
Organizasyonun otizmli bireyler ve aileleri için ilk olması, çok verimli geçmesi ve kusursuz sonuçlanması çok önemliydi. Birçoğunun hayatında ilk defa denize girmesi, sosyal ve sportif aktivite içerisinde bulunması gençler ve ailelerine tarifsiz duygular yaşattı. Düşünün ki bu çocuklar, kamp boyunca ilaç alma ihtiyacı bile hissetmemişler!
Kampın sonuçları kadar, organizasyon başarısına da dikkati çekmek ve aslan payını yine Bursa'ya vermek gerekiyor. Bursa'mızın önemli STK yöneticilerinden sevgili Canan Cihan, Anadolu Otizm Federasyonu (ANOFED) Başkanı... Otizmli bireyler ve aileleri için gecesini gündüzüne katıp çalıştığının yakın şahidiyim. ANOFED Başkanı olarak kendisinin büyük çabaları ve Türk Kızılayı destekleriyle yapılan kampın sonuçlarıyla ilgili Canan Başkan ile söyleşimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Canan Cihan, bir hafta boyunca aileler ve çocukların bir araya geldiği buluşmanın sadece bir kamp olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Ailelerin birbiriyle tanışıp kaynaşması ve STK'ların birbiriyle dayanışmasının altını çizerek şunları söyledi:
"Otizmli ağır ve kalabalık grupların 8 ile 20 saat arasında yolculuk yapabileceğini ve 1-2 gün içinde gayet uyumlu programlara adapte olabileceğini gösterdik. Kamu yararına ve insanlık adına tüm dünyada imdada yetişen, 150 yıllık geçmişiyle Türk Kızılayı da sosyal sorumluluk konusunda neler yapılabileceği noktasında örnek oldu.
Tamamı gönüllü ailelerin kurduğu dernekleri bir araya getiren Anadolu Otizm Federasyonu da iyi niyet ve samimi duygularla bütünleşmeyi gerçekleştirdi. TBMM'de kurulan komisyon üyelerini kampa davet ederek 15 ilden onlarca aileyi buluşturmayı arzuladık.
Komisyondaki 12 milletvekili davet edildi. Batman Milletvekili Nejdet İpekyüz telefonla yoğunluğunu bildirdi ve ailelere selamlarını iletti.
Komisyon Başkanı Antalya Milletvekili Kemal Çelik ve değerli ailesi ise davete icabet ederek tüm aileleri mutlu etti. Umudunu yitiren ailelere moral verdiler... Türk Kızılayı, Aydın Davutlar'daki Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın merkezini kullandı. Bunun gibi farklı kurumların tesislerinin de yaz ve kış sezonlarında ailelerimize açılabileceğini göstermiş oldular.
Bu, sadece bir haftalık kamp değil... Bunu görmezden gelme ya da hafife alma yerine, örnek olduğunu bilmemiz lazım. Buluşma, Komisyon'da ailelerimizin lehine seyir değişikliğine yol açacağından dolayı anlamı çok büyük."
Büyük ve başarılı organizasyonda emeği geçenlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Bu çalışmaların faydaları net bir şekilde ortada. Bundan sonraki süreçte, yaz ve kış kampları olarak en azından bölgesel ve tüm yıla yayılan çalışmaların olması gerektiğini tüm otizmli bireyler ve aileleri adına dile getirmek gerekiyor.

İTTİFAK MESAJI
İYİ Parti Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devam ettiği müd-detçe süreceğini söyledi. Meral Akşener, başkent Ankara'da gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda Millet İttifakı'na ilişkin dikkat çeken açıklamalar yapan Akşener, işbirliğinin geleceğinin yönetim sistemine bağlı olduğu mesajını verdi. Meral Akşener, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin artık işlemediğini düşünüyorum. Parlamenter sisteme yönelim adımı atılabilecek midir henüz bir bilgimiz yok. O nedenle CHP ve İYİ Parti'nin yaptığı işbirliğinin sürüp sürmeyeceği bu gelişmelere göre şekillenir. Ama bu sistem devam ettiği sürede kimsenin başarma umudunu elinden almayız" ifadelerini kullandı. 2023 seçimlerini işaret eden Akşener, İYİ Parti'nin anahtar konumda olduğunu söyledi ve AK Parti ile aralarında bir görüşme gerçekleşmediğini vurguladı.


BİR YILDA 142 BİN KİŞİ BOŞANDI

Türkiye'de 2018 yılında 553 bin 202 kişi evlenirken, 142 bin 448 kişi ise boşandı. 2018 yılında Türkiye'deki evlilik ve boşanma sayıları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde edilen bilgilere göre, 2018 yılında 553 bin 202 kişinin evlendiği, 142 bin 448 kişinin ise boşandığı saptandı. Yıllara göre evlenme ve boşanma sayıları incelendiğinde de 2010 yılında evlenen kişilerin sayısı 582 bin 715 olurken, boşanan sayıları 118 bin 568 olarak belirlendi.
Daha eski yıllara bakıldığında ise 2000 yılında evlenen kişilerin sayısı 461 bin 417 olurken, boşanan kişi sayısı 34 bin 862 olarak kayıtlara geçti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.