Milletçe çok zor zamanlardan geçtiğimizi anlatmama gerek yok sanırım. Felaketlerin peş peşe vurduğu afet bölgesindeki gelişmeleri içimiz buruk bir şekilde takip ediyoruz. Hala barınma, gıda ve hijyen malzemeleri noktasında ihtiyaçlar devam ediyor. İnsanımızın yardım konusunda ilk günlerde gösterdiği duyarlılığın ne yazık ki son günlerde bir hayli azaldığını bu noktada belirtmek istiyorum. Taşın altından elimizi mümkün mertebe kaldırmamamız gerekiyor.
Deprem bölgesiyle ilgili yardım çalışmalarına yönelik izlenimlerimin ardından böylesine zor bir dönemde edindiğim keyifli bir bilgiyi paylaşmak istiyorum sizinle bu hafta.
Sudan’ı birçoğunuz ya haber bültenlerine yansıyan şiddet ve afet olaylarından ya da belgesellerdeki yoksullukla mücadele hikâyelerinden biliyorsunuz. Afrika’nın belki de en karışık ülkesi olan Sudan’dan ajanslara yansıyan bir haber, kötü bir dönemde içimde adeta umut kelebeği uçurdu.
Habere göre; Sudan’ın başkenti Hartum’da işitme engellilerin çalıştığı ‘Aydınlanma’ isimli kafede işaret diliyle hizmet veriliyor. Diğer kafelerde kendilerini ifade etmekte zorlanan işitme ve konuşma engelliler, çalışanları ve müşterilerinin çoğunlukla işitme engellilerden oluştuğu ‘sessiz kafede’ bolca sohbet edip hoş vakit geçirirken aynı zamanda sosyalleşiyor. Sudan'da bu alanda hizmet veren ilk ve tek kafe olma özelliğini taşıyan, sosyal sorumluluk projesi kapsamında açılan mekân bir hayli de ilgi görüyormuş.
Anadolu Ajansı’na konuşan projenin sahibi Halefallah El Afif, dezavantajlı ve ötekileştirilmiş gruplara destek vermek amacıyla açtıkları kafenin işitme engellileri buluşturduğunu belirterek şu ifadeleri sarf etmiş: “İşitme engelliler burada moral buluyor, işaret diliyle sohbet ederek sosyalleşiyor. Proje, engellilerin topluma entegre olmalarını, fark edilmelerini sağlamayı amaçlıyor. Onlar da topluma fayda sağlayan becerilere sahip olduklarını hissediyorlar. Toplum da onların sıkıntıları ve ihtiyaçlarından haberdar oluyor."
Dezavantajları nedeniyle ötekileştirilen gruplar için adeta kardelen gibi açan bu proje, Afrika gibi yoksulluk ve adaletsizliklerin zirvede olduğu bir kıta için gerçekten büyük bir adım.
Konuşma, işitme ve görme engellilerin yanı sıra bedensel engellilerin rahat kullanabileceği şekilde tasarlanan bu kafe, ötekileştirilmiş gruplar için bir umut sunmuş durumda.
Bu projeyi önemsememin en önemli nedeni, Afrika gibi bir kıtada ve istikrarsızlıklarla boğuşan Sudan gibi bir ülkede hayata geçirilmiş olmasıdır. Eşitsizliğin, adaletsizliğin, yoksulluğun kol gezdiği ‘kara kıtanın’ talihinin değişmesi adına umut vaat eden bir adım. Dilerim devamı gelir.
Yeri gelmişken ülkemizde de benzer uygulamalar hayata geçirildi ancak sayı ve etki olarak hala çok gerideyiz. Bu konuda bilhassa yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor. Bu tür mekanların sayısı arttıkça engellilere bakış da değişecek ve farkındalık noktasında çok önemli mesafeler kat edilecektir.
Son olarak önemli bir noktaya da vurgu yapayım... Özel işletmelerin de işaret dili bilen bireyleri istihdam etmesi, işitme engelli yurttaşların sosyalleşmesine ayrıca olanak sağlayacaktır.