Hava Durumu

Umuttur EKPSS

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2020 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2020 08:53

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı EKPSS 2020 nihayet bugün yapılıyor. Üç kere ertelenerek sürüncemede bırakılan sınavın bu yıl yapılacağından ümidim yoktu. Ne var ki sivil toplum örgütlerinin birleşmesiyle tek sese dönüşen hak arayışı, bir anda işin rengini değiştirdi. Bu kuruluşların, Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu çatısı altında toplanarak en üst perdeden seslenişleri ve yekvücut olmaları, yetkililere geri adım attırdı. Hal böyle olunca sınavın 2020 bitmeden yapılmasının önünde hiçbir engel kalmadı.

Bugün ter döken her engelli bireyin tek hayali var: kamu personeli olmak. Bu hayal, sadece memuriyetle sınırlı değil tabii ki... Hayallerin zenginliğini yazımın sonuna bırakarak, EKPSS'nin engelliler için neden önemli olduğunu anlatmaya çalışayım.

Devlet garantisi ile kamu çalışanı olmak... Bu, marjinal bireyler hariç, her dönem ve kesim için ülkemiz koşullarında popülerliğini yitirmeden devam etmektedir. 'Hele bir devlete kapağı at, hayatın kurtulur. 3 kuruş az olsun, devletten olsun.' Ebeveynlerinden bu ya da buna benzer sözleri duymayan yoktur sanırım. Bu söylemleri fazla yadırgamamak gerekir. Her anne-baba, çocuğunun sorunsuz hayatını iyi şartlarda idame ettirmesini ister. Engelsiz bireyler ve aileleri için de bu düşünce, sonuna kadar geçerlidir.

Kamu personeli olmak, sağlıklı bireylere göre engelli bireyler için daha önemlidir. Devlet zorunlu kota gerçeği, desteği ve teşviki olmasına rağmen engelli bireylerin özel sektörde iş bulmaları oldukça zordur. İş bulsalar bile engeline uygun işi bulmaları daha da zordur. İşveren ya da insan kaynakları yöneticilerinin olumsuz düşünceleri ve takındıkları tavırlar, işi daha da zorlaştırmaktadır.

Engelli çalışan için genel düşünceleri kolaylıkla sıralayabilirim. İş hayatında genel olarak verimsiz oldukları, çalışma temposunu düşürdükleri, diğer çalışanları rahatsız ettikleri, becerilerinin azlığı, işin niteliğine uygunsuzlukları, sık sık mazeret izni alma eğiliminde oldukları, duygusal yapıya sahip olmaları, iş kazalarına maruz kaldıkları, halkla ilişkiler açısından olumsuzluğu, fiziksel anlamda işyerindeki özel düzenlemelerin masraflı oluşu, işten atmanın zor olması, rotasyona uygun olmayışları gibi saçma düşünceler... Oysa biz ülke olarak ulaşılabilirliği ve erişebilirliği daha çözememiş ve fırsat eşitliğini sağlayamamışken üstüne bir de yüksek seviyede çalışan profili çizip adam beğenmiyoruz!

Durum böyle olunca en kısa ve garanti yol, EKPSS ile iş sahibi olmak. İş sahibi olan engelli birey, üretmeye başlar. Sosyal statüye kavuşur. Toplumun genel bakışı olan muhtaç pozisyonundan kurtulup katma değer sağlayan birey olur. Kısacası alın teriyle parasını kazanır ve yukarıda bahsettiğim hayallerine yavaş yavaş kavuşur. Tüm bunlar, her bireyin kurduğu duygusal ve maddi hayallerdir aslında. Cebinde paran yoksa ve işsizsen bu hayalleri gerçekleştirmek, özel gereksinimli bir birey için çok zordur çünkü. Kimi gezmeyi tozmayı hayal eder, kimi ihtiyacı olan elektronik bir cihazı almayı. Hayat akışı içerisinde her bireyin sahip olmak istediği eş ve çocukla birlikte aile olgusunu yaşamak, kurulan en büyük hayaldir aslında. Umarım tüm kardeşlerimiz hayallerine kavuşur.

Tüm yolların çıktığı EKPSS yani devlet kapısı, umut ışığını sürekli güçlü kılıyor. Bu kapıdan içeriye girmek öyle kolay değil. Ciddi ve uzun süreli kurslar, eğitimler ve bireysel çalışmalar en yüksek puanı alıp devlet babanın kollarına atılmak için sınırları zorlatıyor.

Pandemi süreci bu çalışmaları aksatsa da bazı belediyeler, STK'lar, kaymakamlıklar online ortamda çalışmalar gerçekleştirerek engelli bireylerin EKPSS'ye hazırlıklarını desteklediler.

Bu çalışmaların en göz alıcı olanı ise Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü'nün (BUGES) online deneme sınavları oldu. Zoom programı üzerinden, ülke çapından görme engelli bireylerin katıldığı deneme sınavı, gerçek EKPSS kurallarına uygun gerçekleşti. FKM Eğitim Kurumları'nın desteğiyle hazırlanan sorular, BUGES gönüllü okuyucu ve işaretleyicileri tarafından okunup işaretlendi. Görme engelli bireyler ve okutmanlar ayrı ayrı online odalara alındı. Gözetmenler tarafından odalar ziyaret edilerek sorunsuz sınav ortamı sağlanmış oldu. 2 deneme sınavında görev alan ve gerçek manada gönlünü koyarak emek veren gönüllülerimiz Sabri Giliğ, Müjdem Şahin, Erdal Çatalkaya, Kübra Ceran, Orkide Alakoçlar, Elif Bilgiç, Ayşegül Kıral, Handan Işık İdem, Pınar Uğuryol, Yasemin Özgencel, Gülsün Sağır, Suna Sözer, Yeşim Demirci, Buket Dereyurt, Ümit Netice Akdemir'e ve Sınav Koordinatörü Özel Eğitim Öğretmeni Aslı Doğan'a görme engelli kardeşlerim adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sizler gibi iyi insanlar var oldukça engeller aşılmaya devam edilecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.