Geride bıraktığımız hafta, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'nin, 3 Aralık 2021'de Dünya Engelliler Günü'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edildiğini anımsattıktan sonra engelli bireylerin haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik yapılması gerekenleri, güçlü bir işbirliği, koordinasyon ve en önemlisi katılımcı bir anlayışla gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Sayın Bakan, böyle bir vizyon ortaya koyuyor ancak uygulamada ne yazık ki çok önemli aksamalar, boşluklar söz konusu… Toplantının çıkış noktası da zaten eylem planının ilk 6 aylık döneminde alınan geri bildirimler oldu. Bu geribildirimler ışığında Kurul'un toplantı gündemi ‘Uzun Süreli Bakım Güvence Sistemi’ olarak belirlendi.
Bakan Göktaş’ın ülkede yaşlı nüfus oranı ve yaşa bağlı olarak engelli birey sayısının arttığını söylemesi bence en önemli noktalardan biri. En azından bu gerçeği iyi bilirsek yol haritalarını ona göre analiz edebiliriz.
Peki, Göktaş, önceliklerini nasıl ifade etti? Aile odaklı ve toplum temelli hizmetleri ve uygulamaları güçlendirmeye odaklandıklarını söyledi. Paylaşılan verilere göre; engelli vatandaşlara bakım hizmeti veren 566 bin kişiye evde bakım yardımı ödemesi yapılmış.
Ülke genelinde 171 gündüzlü bakım merkezinde engelli ve yaşlı bireylere yönelik gündüz bakım hizmetinin yanı sıra sosyal, kültürel faaliyetler ile danışmanlık hizmetleri sunduklarını kaydeden Göktaş, bu merkezlerde engelli bireylere gündüzlü bakım hizmeti sunarak ailelerin kendilerine vakit ayırmalarına destek olduklarını da söylüyor.
Her ne kadar Bakan Göktaş, engelli ve yaşlıların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda sundukları yatılı bakım hizmetlerini insan onuruna yakışır şekilde sürdürdüklerini vurgulasa da zaman zaman basına sızan, sosyal medyada infiale yol açan olayları görmezden gelmemeliyiz.
Halihazırda Bakanlığa bağlı 107 engelsiz bakım merkezi ve 309 özel engelli bakım merkezinde yaklaşık 36 bin engelli bireye bakım hizmeti sunuluyor. Tabi işin sağlık, ekonomik ve sosyal güvenlik, sosyal hayata katılım gibi boyutları da var. Bu konularda bakanlığın, özellikle bu alanlar özelinde yeni bir yol haritası, vizyon belirlemesi gerekiyor.
Geldiğimiz aşamada Uzun Süreli Bakım Güvence Sistemi ile ilgili toplantının ardından ilgili tarafların katılacağı uzman düzeyinde teknik bir çalıştay gerçekleştirileceğini öğrendik. Ülkemize özgü doğru bir sistemin kurulması için ilgili tarafların titizlikle seçilmesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Aksi halde bu uğurda bir arpa boyu bile yol alınamaz.