Hava Durumu

Vites artırma zamanı

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2024 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2024 07:58

Engellilerin istihdam edilmesi yolundaki engelleri, sıkıntıları fırsat buldukça buradan siz değerli okurlarımla paylaşmaya çalışıyorum. Malum seçim rüzgarı dinmeye başladı. Dolayısıyla bu konu yeniden ısrarla gündeme getirilmelidir. Yerel yönetimlerde yeni dönem başladı. Dolayısıyla engelliler ve ailelerinin istihdam konusundaki beklentilerinin de olduğunu belirtmek isterim.

Gelelim merkezi yönetimin çalışmalarına... Dediğimiz gibi seçim süreci geride kaldığına göre artık rutin faaliyetlerin, çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi gerekiyor. Yakın zamanda İŞKUR’un, kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlara yönelik hibe desteklerini yükselttiğini öğrendik. Aldığımız bilgilere göre engelli vatandaşlara hibe destekleri 150 bin TL’den 400 bin TL’ye, eski hükümlü vatandaşlara verilen destekler ise 110 bin TL’den 300 bin TL’ye yükseldi.

Konu hakkında detay veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli ve eski hükümlü bireylerin iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla yapılan çalışmalarda önemli adımların atıldığını söyledi. Bu sayede engellilerin kendi işini kurmaları için sağlanan kuruluş, işletme ve demirbaş desteği giderlerini kapsayan hibe desteği miktarının 150 bin liradan 400 bin liraya, eski hükümlülerin kendi işlerini kurabilmeleri ve istihdam edilebilmesi için verilen hibe miktarının da 110 bin liradan 300 bin liraya yükseltilmiş oldu.

Bu artışlarla, daha fazla engelli ve eski hükümlünün kendi işini kurmasına imkan sağlanması amaçlanıyor. Bakanın verdiği bilgiere göre; engellilerin kendi işlerini kurmalarını ve istihdam edilmelerini desteklemek amacıyla 2014'ten bu yana 3 bin 608 projeye 183 milyon 198 bin 277 lira destek verilmiş.

Peki, ya başvuru süreci? Başvuru sürecini kolaylaştırmak ve erişilebilirliği artırmak amacıyla 2021'den itibaren hibe başvurular, ‘e-Devlet’ üzerinden alınıyor. Bakan bu konuda  "İş gücü piyasasında istihdam noktasında zorluk yaşayan engelli ve eski hükümlü bireylerin kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak amacıyla verilen kendi işlerini kurarak üretime katkıda bulunabilmeleri için önemli politikaların başında gelen kendi işini kurma hibe desteği uygulamamızı, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da etkin şekilde sürdüreceğiz." değerlendirmesinde de bulunmuş. Işıkhan, ayrıca engelli ve eski hükümlülere verilecek hibe desteği için bu yılın ikinci dönem başvurularının bugün başladığını ve başvuruların 7 Haziran'a kadar yapılabileceğini de belirtmiş.

Ancak şunu net bir şekilde ifade edeyim ki destekler, ancak kanayan yaranın biraz bastırılmasına çare oluyor. Asıl yara, çok daha büyük. Daha radikal adımların atılması ve toplumun gelişmişlik düzeyini etkileyen bu konuda mesafe alınması için vitesin artırılması gerekiyor. Aksi halde yine yolda tekleyip dururuz!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.