Hava Durumu

Yerel seçimlerde engelli seçmenler

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2019 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2019 07:21

31 Mart Pazar akşamı, tüm siyasi partilerin adaylarının vaat ve sözlerinin biteceği, ülke gerçeklerine döneceğimiz ve siyasi atışmaların bittiği ve çok şükür deyip, gerçek dünyaya döneceğimiz, yerel seçimlerin sona ereceği güne 1 gün kaldı.
Bu seçimlerde dikkat çeken önemli noktalardan birisi; engelli ve dezavantajlı gruplar üzerinden projelerin çok az olması ya da olmaması dikkat çekiyor.
Bursa'da Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey ve Nilüfer Belediye başkan adayı Turgay Erdem engellilere yönelik projelerini açıkladı. Bunun dışında engellilerle ilgili elle tutulur bir proje olmadığı çok açık şekilde gözlemlendi.
Önemsenmese de engelli ve dezavantajlı gruplar sandığa gidecek ya da sandık kendilerine gelerek oylarını kullanacaklar, peki nasıl?.

Yüksek Seçim Kurulu resmi internet sayfasında yayınlanan bilgilendirmede; öncelikli oy kullanacaklar listesi şöyle 'Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verirler.Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir. Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilebilir. Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.' ibarelerine yer verildi.
Engelli seçmenlerin, seçim dönemlerinde binaların giriş katlarında oylarını rahatlıkla kullanabilecekler. oy kullanma işlemleri engellinin isteğine göre ister tek, isterse refakatçili olarak gerçekleşecek. 24 Haziran seçimlerinde ilk kez uygulanan seyyar sandık uygulaması bu seçimlerde de yapılacak.

Seçim kurulları seçim çevrelerinde bulunan hasta veya engellilerin evlerine beraberlerinde sandık ve diğer seçim malzemeleri ile gidecek. daha sonra ilgili kişiye oyu kullandırılacak. Seyyar sandık kurulu seçmen listelerine, kaydedilen seçmenlerin büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği seçimleri için oy kullanabilecek. Ancak muhtar, ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri için oy kullanamayacaklar. Bu mahalde köylerde de seyyar sandık kurulmayacak.
YSK'Engelsiz Erişim Derneği ile Boğaziçi Üniversitesi'nin, görme engellilerin sandık başında refakatçisiz oy verebilmeleri için sınırlı sayıda özel şablon hazırladı. Bursa'da BUGES'den temin edebileceğiniz kısıtlı sayıdaki şablonlarla özgürce oy kullanabilirsiniz. iletişim www.buges.org

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.