Hava Durumu

Zaman=Beyin

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2017 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2017 08:09

Geçen hafta AS TV ekranlarındaki programım EngelSİZsiniz'de konuk ettiğim Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Ünitesi Sorumlusu ve Nöroloji Uzmanı Dr. Cemile Haki ile Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Burcu Metin Ökmen ile inme (felç) ve sonrasını konuştuk.
Peki, inme yani felç, nedir? Bilindiği gibi beynin en sık görülen hastalıklarından biridir. İnme; daha sık olarak bir damarın tıkanması, daha nadir olarak beyinde bir kanama nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Nöroloji hekimleri, en sık acil servislerde inme ile karşılaşıyor. Son dönemlerde genç yaşlarda da görülmeye başlanan inme, 60 yaş üzeri hastalarda çok daha sık görülüyor. Genç yaşlarda çok daha nadir, son yıllarda sigaranın ve alkolün yoğun kullanımı, kalp hastalığı ve pıhtılaşmayı etkileyen bazı kan hastalıklarından dolayı daha sık görülmeye başlanmış.

2016'da Bursa'da açılan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki inme ünitesi; 7 yataklı, 7 gün 24 saat uzman ve yardımcı personelle hizmet veriyor. Bu ünitelerde takip edilen hastalar normal servislerde takip edilen hastalara göre çok daha iyi tedavi ediliyor ve engelli olma oranları da düşüyor. İnmede ilk 4,5 saat hayati önem taşıyor. Beyin damar tıkanıklığı geçiren hastalara bu süre içerisinde damar açıcı tedavi uygulanırsa şifa görme olasılığı çok artıyor. "Ne kadar erken müdahale olursa tedavi olasılığı o kadar artıyor" diyor Nöroloji Uzmanı Dr. Cemile Haki....
İnme ünitesinde tedavi bittikten sonra rehabilitasyon süreci başlıyor. Buradaki amaç: inme sonrası hastaların kaybettiği fonksiyonları ve günlük yaşam aktivitelerini onların bağımsızlığını kazandırmak... Rehabilitasyonu, diğer tedavi seçeneklerinden ayrı bir bütün olarak düşünmek gerekiyor. İlk dönemde hastalar yoğun bakımda ya da serviste olabilir. Fakat yine de burada eklem hareket açıklığı egzersizleri olarak, pozisyonlama daha sonrasında yürüme aşamasında engel olabilecek etkenleri kaldırmak amacıyla koruyucu önlemler alınıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.