Hava Durumu

Bozbey’den dikkat çeken iddia dolu topları!

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2025 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2025 08:11

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Orhangazi ilçesinde katıldığı toplantıda yağmurun yağmamasına dolu toplarının etkili olabileceğini söyledi.

Bozbey katıldığı toplantıda “Bu sistemlerin gerçekten faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda bilimsel verilerle hareket etmek gerekiyor. Yağmurun doğal döngüsüne müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bozbey özellikle Gürsu ilçesinde dolu toplarının zaman zaman kullanıldığını dile getirirken Bursa olarak meyvecilerin dolu topları kullanıldığını da öğrenmiş olduk.

Nedir dolu topu?

İnternetteki bilgilere göre kısaca;

Dolu topu; atmosferde dolu tanelerinin oluşumunu bozduğu iddia edilen bir şok dalgası cihazı.

Türkiye’de kullanılıyor mu?

Evet, kullanılıyor özellikle meyvecilikle uğraşılan coğrafyalarda başvurulan bir yöntem.

Etkisinin olmadığı bilimsel olarak açıklansa yine de her zaman olmamakla beraber kullanılıyor.

Uzmanlara göre “ Bu cihazların etkinliği lehine hiçbir kanıt yoktur. Meteorologische Zeitschrift dergisinde Jon Wieringa ve Iwan Holleman tarafından 2006 yılında yapılan bir inceleme, çeşitli olumsuz ve sonuçsuz bilimsel ölçümleri özetleyerek "topların veya patlayıcı roketlerin kullanılması, para ve çaba kaybıdır" sonucuna vardı.

Dolu toplarının etkinliğinden teorik bir bakış açısıyla şüphe etmek için de sebep vardır. Örneğin, gök gürültüsü çok daha güçlü bir sonik dalgadır ve genellikle dolu oluşturan aynı fırtınalarda bulunur, ancak yine de dolu tanelerinin büyümesini engellemiyor gibi görünmektedir. Boulder, Colorado'daki Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nde bulut fizikçisi olan Charles Knight, 10 Temmuz 2008'de bir gazete makalesinde şöyle dedi: "Bilim camiasında dolu toplarını doğrulayacak kimseyi bulamıyorum, ancak inananlar var. Hava durumu ne kadar öngörülemezse, işe yaramadıklarını kanıtlamak çok zor olur" demiş.

Kısaca hava tahminleri ne kadar iyi yapılırsa dolu toplarının da işe yaramadığı daha iyi anlaşılır diyor ama inanmak bilimselliğin önünde olduğu için kullanılmaya devam ediyor.

Başkan Bozbey’de işin bilimselliğine dikkat çekiyor ama yağmur bulutlarının dolu toplarının kullanılmasında dağıldığını da sözlerine ekliyor özellikle Gürsu civarında.

Tabi Bursa’da yağmurun yağmamasını dolu toplarına bağlamak ne kadar doğru bilinmez ama Bursa 2025 yılında yağmur kıtlığı çekiyor bir gerçek.

Barajlarda ve yeraltı sularında suyumuzun Bursa’ya yetme oranları fazlası ile düştü vahşi kullanımdan dolayı, şimdilik sonuca bakıyoruz ama asıl sebeplere bakmalıyız. İş sebeplere gelince kimse konuşmuyor.

Örneğin en çok su tüketen iki organize sanayi bölgesini başka yere taşıyacağız desek kıyamet kopar Bursa’da.

Var mı bir babayiğit Bursa sanayisinin su kullanımını tam alarak kontrol altına alalım diyecek?

Bakın susuzlukla alakalı en çok belediye başkanları suçlanıyor ama onlarında elleri kolları bazı durumlarda bağlı, Bursa büyüyor ama düzensiz büyüyor, sanayi ile nüfus orantılı değil, Nüfus ile imar orantılı değil su kullanımı nasıl orantılı olsun?

Çiftçi kendisi açısından haklı dolu ile mücadele konusunda istediği desteği alamıyor böyle işe yaramaz yollara başvurabiliyor ama tarım savunma sanayi kadar önemli olmadıkça biz daha çok susuz kalırız. Bursa’da devlet su konusunda sadece belediye değil her ilgili birim kriz masasında bir araya gelerek su sorununu çözmeli vurun abalıya mantığı ile su kesintilerini önlemek mümkün değil.

Olmadı, olmuyor ve olmayacak!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.