Hava Durumu

Korona süreci ve hukukta sürelerin ertelenmesi

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2020 07:59

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklama üzerine 30 Nisan 2020'de sona erecek adliyelerdeki dava, icra, şikayet, itiraz gibi hukuki işlemlere ilişkin erteleme 15 Haziran'a ertelendi.

Bu ertelemenin koronavirüsü ile olan mücadelemizde insan yoğunluğunun fazla olduğu adliyelerde virüsün yayılmasının önlenmesi adına faydalı olacağı su götürmez bir gerçek. Fakat bu ertelemeyi zaten oldukça yavaş olan hukuk sistemimiz açısından değerlendirecek olursak koronavirüsünün ortadan kalkmasıyla birlikte kapımızda bir hukuk kaosu bizleri bekliyor gibi.

Koronavirüsünün ortaya çıkmasından önce dahi adliyelerdeki dosya yükü zaten inanılmaz seviyelerdeydi. Şöylece bir düşünecek olursak hayatın normale dönmesiyle hukuki sorunlarını çözmek isteyecek vatandaşların oluşturacağı dosya yükünün de eklenmesiyle birlikte bir adli kaos oluşacağı tahmini pek de haksız sayılmaz.

Salgın sonrası hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına yönelik beyanlar hukuk sistemimiz için de geçerli. Hukuk sistemimiz kesinlikle teknolojinin nimetlerinden daha fazla faydalanmalı.

Örneğin Çin ilk internet temelli mahkemelerini 2017 yılında oluşturdu. Şu an Yunshenpan (Türkçesi Bulutta Duruşma olarak tercüme edilebilir.) adlı görüntülü arama uygulamalarıyla duruşmaları ve adli sistemi internet üzerine taşıdılar. 3 sene önce attıkları adımların faydasını ise şimdi Korona sürecinde aksamayan adli sistemleri görüyor.

Bu adli durgunluk sürecinde evden çalışacak avukat ve hakimler olarak salgın sonrası dosya yükü azalmış bir şekilde yola devam etsek hem yargı mensupları hem de vatandaş için ne güzel olurdu.

Aynı sistemi ülkemizde bir an önce kurmalı ve hayata geçirmeliyiz.

Sağlık dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle, iyi okumalar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.