Hava Durumu

Korona virüs ve maaş haczine etkisi

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2020 08:00

Korona (Covid-19) Virüsü'nün ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında bilindiği üzere Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takipleri 30 Nisan 2020'ye kadar durdurulmuştu.

Fakat söz konusu karar ile birlikte uygulamada özellikle maaş hacizlerinin akıbetinin ne olacağına ilişkin oldukça soru aldım. Örneğin işveren maaşına haciz konulan işçinin maaşını icra dosyasına yatırmaya devam edecek mi yoksa bu meblağı işçisine mi ödeyecek?

Konu ile ilgili Adalet Bakanlığı İcra İşleri Başkanlığı'nın 02.04.2020 tarihinde yayınladığı görüş yazısına göre maaş hacizlerinin devam etmesinin ve maaş haczi kesintilerinin yapılmasının İcra İflas Takiplerinin Durdurulmasına Dair 2279 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına aykırılık teşkil etmeyeceğinden uygulanan maaş hacizlerinin devam edilmesi ve bir dosyadan yapılan kesintinin bitmesi halinde sırası gelen icra dosyaları içinde maaş haczi kesintisinin yapılabileceği değerlendirilmiştir.

Yine Adalet Bakanlığı verdiği görüş yazısı ile icra dosyalarına gelen ödemeler ile ilgili ihtilaf bulunup bulunmadığının, alacaklısına ödenip ödenmeyeceğinin takdir yetkisini icra dairelerine bırakmıştır.

Hemen belirtmem gerekir ki Yargıtay kararlarına göre maaş haczi kesintisi bir muhafaza tedbiridir. İcra takibinin durması halinde takibe bağlı muhafaza işlemi olan maaş haczi kesintisinin de durması gerekir. Yani bu görüş üzerinden gidecek olursak maaş haciz kesintilerinin de durması gerekiyor. Dolasıyla bu görüşün savunulması ve icra daireleri tarafından yapılacak işlemlerin hukuka aykırı olduğu düşünülmesi halinde borçlu tarafından İcra İflas Kanunu madde 16 kapsamında şikayet yolu ile konu İcra Mahkemelerine taşınabilecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.