Hava Durumu

Ticari elektronik iletilerde yeni dönem

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2020 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2020 08:24

2019 yılı itibariyle ülkemizde 500.000'e yakın şikâyet başvurusu ve yaklaşık 126 milyon TL para cezasına konu olan Ticari Elektronik İletiler hususunda Ticaret Bakanlığı'nın yapmış olduğu ve Resmî Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle birlikte yeni bir döneme girmiş bulunuyoruz
İlgili değişiklik Ticari Elektronik İleti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler ile Ticari Elektronik İleti alıcılarını oldukça ilgilendiren önemli değişikliklere yol açtığından bu haftaki yazımızda Ticari Elektronik İletilerin gönderilme koşullarında meydana gelen yeni değişiklikleri irdeleyeceğiz.
Bilindiği üzere uyarınca işletmeciler tarafından, sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarla, önceden izni alınmaksızın otomatik arama makineleri, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle pazarlama yapılamıyordu.
Mevzuatta yapılan değişiklik ile birlikte yurtdışında yıllardır uygulanan "donotcall.gov" benzeri bir sicil sistemi artık ülkemizde de uygulanarak Ticari Elektronik İleti onaylarının alınmasına, reddedilmesine imkân tanıyan bir elektronik sistem olan Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) kurulacak ve böylelikle ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler artık öncelikle İYS'ye kaydolmak zorunda olacaklardır.
Söz konusu sistem üzerinde onayı bulunmayan alıcılara Ticari Elektronik İleti gönderilemeyeceği gibi yeni sistem kapsamında işletmeciler tarafından alınan onayların 1 Haziran 2020 tarihine kadar İYS sistemine aktarılması zorunlu hale gelmiştir.
Bununla birlikte İYS tarafından alıcılara alınan onaylarının İYS sistemine yüklenildiğini ve bu onayların 1 Eylül 2020 tarihine kadar kontrol edilmediği takdirde geçerli sayılacağı ve alınan onaylarını reddetme imkanının İYS üzerinden kullanılabileceğini bildiren bir ileti gönderilecek böylelikle alıcılar tek bir sistemden Ticari Elektronik İleti alıp almak istemediklerini belirleyebilecekler. Tacize varan elektronik iletileri almak istemeyen alıcılar için getirilecek uygulamanın kolaylık sağlayacağını düşünüyorum.
İYS üzerinden alınmayan onaylar, Ticari Elektonik İleti göndermek isteyen kişiler tarafından 3 iş günü içinde İYS'ye kaydedilecek, İYS'ye kaydedilmeyen onaylar geçersiz kabul edilecektir.
Ticari Elektronik iletilerin günümüzde sadece kısa mesaj veya e-posta aracılığıyla iletilmediği bu iletilerin otomatik aramalar suretiyle de gerçekleştirilebildiği tüm kamuoyunca aşikardır. Yeni düzenlemeyle birlikte tarafınıza bir sesli arama geldiğinde bu sesli aramanın içeriğinde arayan kişi tacir ise ticaret unvanına, arayan kişi esnaf ise ad ve soyadına yer verilecek.
İşletmeler için bir diğer yenilik ise alıcılar tarafından gönderilen ret bildirimlerinin 3 iş günü içerisinde İYS'ye bildirilme zorunluluğunun gelmesidir. Bunun yanında Alıcı reddetme hakkını Ticari İleti gönderen kişiden gelen link veya ret imkânı sağlayan kısa mesaj yolunu kullanmadan İYS üzerinden de kullanabilecek.
Yönetmelik ile gelen bir diğer değişiklik ise hizmet sağlayıcılar ve/veya aracı hizmet sağlayıcıların onay kayıtları ve ticari elektronik iletilere ilişkin diğer kayıtların saklanma süresinin 1 yıldan 3 yıla çıkarılmasıdır.
Değişikliğin yayınlanmasından önce alıcıların şikâyette bulunurken ticari ileti içeriğinin tamamını şikâyet başvurusuna eklemesi gerekirken yeni düzenlemeyle birlikte şikâyet başvurusu yapacak kişinin artık kendisine gönderilen ticari iletinin bir görsel örneğini bulundurması gerekiyordu.
Ticari iletilerden rahatsız olan ve şikâyet yoluna başvurmak isteyen okurlarımızın artık şikâyet başvurusu yapmadan önce kısa mesaj ve e-posta yoluyla gönderilen iletinin bir ekran görüntüsünü (screenshot) bulundurması gerektiğini ve bu durumun önem arz ettiğini aksi takdirde şikayetinizin reddiyle karşılaşmanızın mümkün olduğunu belirtmeliyim. Eğer Ticari İleti Sesli Arama yoluyla gerçekleştirilmiş ise bu durumda ise iletinin "konusu" şikâyet başvurumuzda artık yer almak zorunda.
Gelecek yazımızda başka bir konuyla tekrar görüşmek dileğiyle...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.