Hava Durumu

317 bin liralık "gazlı bez" tazminatı

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2021 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 08:14

Kasık bölgesindeki ağrı sebebiyle 2005 yılında özel bir hastaneye müracaat eden hastaya fıtık teşhisi konmuş ve devamında kendisi ameliyata alınmıştı. Ne var ki ameliyatın ertesi günü hastanın ağrıları devam etmiş, ayrıca kusma ve bulantı şikâyeti de başlamıştı.
Hasta, ameliyat olduğu hastaneye müracaat etmişse de sonuç alamamış, bunun üzerine bir başka özel hastanenin acil servisinde operasyon geçirmişti. Yapılan operasyon sonucu hastanın batın bölgesinde gazlı bez unutulduğu ve bu sebeple iç organların çürüdüğü anlaşılmış, hastanın rahim ve yumurtalıklarının tamamı, kalın ve ince bağırsakların ise bir kısmı alınmak zorunda kalmıştı.

Vatandaş hakkını aramak üzere yargıya başvurdu. İlk derece mahkemesi verdiği kararla davalı özel hastane ve doktor aleyhine 2005 yılından karar tarihine kadar işleyecek faizi de dahil olmak üzere 297.312,45 TL maddi ve 20.000 TL manevi olmak üzere toplam 317.312,45 TL tazminata hükmetti.

Temyiz incelemesi sonrası 2020 tarihli kararı ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, davacı lehine hükmedilen 20.000 TL manevi tazminatın yeterli olmadığına karar verdi!

Değerli okurlarım,

"Hekim, hastasına uygulayacağı tedaviyi seçmekte serbesttir." ve Hekim, mesleğini uygularken vicdani ve mesleki bilimsel kanaatine göre hareket eder." hükümleri doğrultusunda hastasına en uygun tedavi yöntemini seçmek zorunda olan hekim, hastasının herhangi bir zarara uğramasını önlemek amacıyla da tıp bilimi ve uygulamasında genel olarak tanınıp kabul edilmiş kuralların gerektirdiği dikkat ve özeni göstermek yükümü altındadır.
Hekimin tedavi sırasındaki özensizliği sebebiyle hastanın telafi edilemez kayıplar yaşaması, bir uzvunun kesilmesi, hastalığın müdahale edilemez aşamaya gelmesi ve hatta hastanın hayatını kaybetmesi gibi durumlar "tedavi hataları" olarak kabul edilmektedir.
Cerrahi amaçlı müdahaleler sonrasında hastaların vücutlarında sargı bezi, tampon, makas gibi ameliyatta kullanılan alet veya malzemelerin unutulması maalesef tüm dünyada görülmektedir. Bu tür durumlar bazen hastanın ölümüne dahi yol açabilen ve hem maddi hem manevi zararın doğmasına sebep olan olaylardır.
Eğer ameliyatın başında alet ve malzemelerin sayımı dikkatlice yapılırsa bu sorun nispeten ortadan kalkacaktır.
Hastanın vücudunda yabancı madde unutulması hekimin özensizliği, dikkatsizliği ve kusuru olarak değerlendirilmektedir. Yargıtay da kararlarında tıpkı bu görüşü savunmaktadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu vermiş olduğu bir kararında "Davacının davalı hastanede diğer davalı doktor tarafından ameliyat edildiği, rahatsızlığının devam etmesi üzerine başka bir doktor tarafından ikinci kez ameliyat edildiği ve birinci ameliyatında vücudunda yabancı cisim unutulduğu ve kalitesiz malzeme kullanıldığı anlaşıldığına göre, burada bilirkişi incelemesine dahi gidilmeksizin davalılar hakkında tazminat ödeme kararı verilmelidir." ifadelerini kullanmıştır.
Hekimin ve hastanenin hukuki sorumluluğu kapsamında açılacak maddi ve manevi tazminat davaları hassas ve dikkat edilmesi gereken davalar olduğundan mutlaka profesyonel hukuk desteği alınmalıdır. Aksi halde usule veya esasa ilişkin en ufak bir hata davanın kaybedilmesine neden olabilecektir.
Maddi zararın meydana gelmesi üzerine talep edilen tazminatın maddi tazminat olduğu herkesçe bilinmektedir.
Maddi tazminat davası ile, hukuka aykırı bir eylem veya işlem nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin, yani maddi zararların giderilmesi amaçlanmaktadır. Manevi tazminat davasında ise amaç aynı işlem ve eylemler nedeniyle kişinin yaşadığı üzüntü, elem ve ıstırabın yol açtığı manevi zararların giderilmesidir.
Ameliyat sırasında karnında gazlı bez unutulan hasta lehine hükmedilen 20 bin lira manevi tazminat Yargıtay'ca yetersiz bulunmuştur.
Yargıtay'a göre; yüzde yüz kusurlu olan doktorun ve hastanenin fiili sonrası kişinin başına gelenler ve bu sebeple yaşadığı üzüntü, bunalım ve ıstırabın manevi karşılığı hükmedilenden daha fazladır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.