Hava Durumu

7 maddede "düğünde takılan takılar"

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 07:59

Yıllardır geçerliliğini koruyan yerleşik içtihatlar sebebiyle, düğünde kadına ve erkeğe takılan takıların tamamı birden kadına bağışlanmış sayılmaktaydı.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 04.03.2020 tarihinde verdiği emsal niteliğinde karar yerleşik tüm içtihatları ortadan kaldırarak yeni bir içtihat ortaya koymuş oldu.
Öncelikle ziynet ve ziynet eşyasının ne olduğunu açıklamak gerekir.
Ziynet; altın, gümüş gibi kıymetli madenlerden yapılmış olup; insanlar tarafından takılan süs eşyası olarak tanımlanmaktadır. Ziynet eşyasını evlilik münasebetiyle gelin ve damada verilen hediyeler olarak tanımlamak mümkündür.
Bu bağlamda, bilezik, altın kelepçe, kolye, gerdanlık, takı seti, bilezik, saat, küpe ve yüzük gibi takılar, ziynet eşyası olarak kabul edilmektedir.

ESKİ UYGULAMA NASILDI?

Yargıtay'ın yeni tarihli kararına kadar uygulama tüm takıların kadına bağışlanması yönündeydi. Kadına ya da erkeğe takıldığı önemli olmaksızın tüm ziynet eşyaları kadına bağışlanmış sayılmaktaydı.
Bu uygulama bazen mağduriyetlere yol açabilmekteydi. Doğru bir uygulama olup olmadığı yıllar boyu tartışıldı.

YENİ UYGULAMA NASIL?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun emsal niteliğindeki kararıyla, kadına özgü ziynet eşyası niteliğindeki eşyaların eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılmasına hükmedildi.
Böylelikle kadına ve erkeğe takılan takılardan kadına özgü nitelikte olanlar kadına bağışlanmış sayılacak, diğer takılar kime takılmışsa ona ait olmuş olacak.
Ata lira, cumhuriyet altını, yarım, çeyrek, gram altın gibi ziynet eşyaları "kadına özgü" sayılmayacağı için artık erkeğe kalabilecek.

PARA NE KAPSAMDA SAYILACAK?

Para da tıpkı çeyrek altın vs. gibi kadına özgü nitelikte sayılmayan ziynet eşyaları kapsamında.

7 MADDEDE YENİ DÜZENLEME!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur GENÇCAN, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararının kendi görüşlerini kapsadığını vurgulayarak, yeni uygulamayı sosyal medya hesabından şu şekilde izah etti:
1) Kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey yine kadına aittir.
2) Erkeğe takılan ziynet eşyalarının "tamamı birden" karine olarak (istisna: yerel adet) kadına ait iken artık, karine olarak (istisna: yerel adet) sadece 'kadına özgü' olanlar kadına ait sayılacak. 'Kadına özgü' olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, ata altın, yarım altın, çeyrek altın, gram altın gibi 'erkeğe' ait olacaktır.
3) Erkeğe takılan şey, eğer 'kadına özgü' olmayan bir şey ise erkeğe ait olacağından, erkeğe takılan paralar, para 'kadına özgü' bir şey olmadığından doğal olarak erkeğe ait olacaktır.
4) Erkeğe takılan ziynet eşyaları 'kadına özgü' olsa bile (bilezik, küpe, gerdanlık gibi) erkek eş, bu konuda 'yerel adet' olmadığını iddia ve ispat ederse 'kadına özgü' olanlar da erkeğe verilecektir.
5) Erkeğe takılan ziynet eşyasının 'kadına özgü' olup olmadığı konusunda 'çekişme çıkarsa' kuyumcu bilirkişi incelemesi yapılacaktır. Takılan ziynet eşyası hem erkek hem kadın tarafından kullanılan bir şey ise münhasıran 'kadına özgü' olmadığından erkeğe ait olacaktır.
6) Sandığa konulanlar 'taraflardan birine takılmadığı için' eşit olarak paylaşılmalıdır.
7) Eşler arasında paylaşım konusunda bir anlaşma varsa paylaşımda 'anlaşma kuralları' uygulanacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.