Hava Durumu

Eğitim Sonu Sınavı’na takılıp polis olamayanlar!

Yazının Giriş Tarihi: 23.06.2022 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.06.2022 08:13

27 Mart 2015 tarihi öncesine kadar polis memuru veya komiser yardımcısı olmak isteyenlerin PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi), POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) veya PMYO (Polis Meslek Yüksekokulu)’larda eğitime hak kazanmaları ve eğitim-öğretim süresini başarıyla tamamlayarak mezun olmaları yeterliydi. Mezunların atanmaları için başkaca herhangi bir şart aranmamakta idi.

Ancak 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’na eklenen Ek 1. maddenin 3. fıkrası ile öğrenim süresini başarıyla tamamlayan adayların polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmalarından önce sınava tabi tutulmaları zorunluluğu getirildi.

Madde metninde ise “… öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Polis Akademisi Başkanlığınca yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.” hükmüne yer verildi.

“E.S.S.” YANİ “EĞİTİM SONU SINAVI”

2015 yılında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 27 Mart 2015 tarihinde öğrenimine devam edenler dahil yukarıda bahsedilen okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin mesleğe adım atabilmesi için önce öğrenim süresini başarıyla tamamlaması sonra ise yapılacak olan sınavda başarılı olması gerekmekte.

Peki nedir Eğitim Sonu Sınavı? Nasıl yapılır?

Öncelikle bu yazılı bir sınav değil, bir sözlü mülakattır. Buna yıl sonu mülakatı da denmektedir.

Polis okulundaki eğitimini başarı ile tamamlamış olan öğrenciler bu mülakattan 70 ve üstü puan aldıkları takdirde polis memurluğuna veya komiser yardımcısı aday memurluğuna atanabileceklerdir.

Bu mülakat neredeyse 3-4 dakika sürmektedir. Adaylar önceden oluşturulmuş komisyon karşısında yine önceden hazırlanmış soru kartlarından birini seçerek üzerindeki soruyu cevaplamakta ve 70 ve üzeri puan almaya çalışmaktadır.

EĞİTİM BOYUNCA SERGİLENEN BAŞARI ÖNEMLİ DEĞİL!

Aday isterse dönemini 1.likle tamamlayıp okuldan mezun olsun, mülakatta 70’in altında puan alması halinde polislik mesleğine başlaması maalesef mümkün değil.

İşte uyuşmazlıklar da tam olarak burada ortaya çıkıyor.

Yıllarca başarılı bir eğitim hayatı sürüp yüksek bir ortalamayla polis okulundan mezun olan adaylar sırf yıl sonu mülakatında 70 puanın altında kaldığı için polis ve komiser yardımcısı olamıyor. Bu durum da vatandaşları pek tabii hukuk yoluna başvurmaya yönlendiriyor.

BU MÜLAKATTA ELENDİM, NE YAPABİLİRİM?

İlgili kanun hükmü gereği mülakat sonunda komisyonun vereceği puana ve karara karşı başvurulabilecek tek yol dava yolu. Dava açmak yerine itiraz dilekçesi ile itiraz etmek ise mümkün değil.

Mülakatta 70 puanın altında bir puan alarak polislik mesleğine veda etmek zorunda kalan arkadaşlarım yapılan mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin Polis Akademisi Başkanlığı işlemini idare mahkemelerinde açacakları bir dava ile iptal ettirebileceklerdir.

MAHKEME MÜLAKATI İPTAL EDER Mİ?

Yapılan mülakatın iptal edilebilmesi için mahkemeyi bu konuda ikna etmek gerekmektedir. Bunun için ya usulî işlemlerde bir açık tespit edilmeli ya da işin esasına ilişkin güçlü savunmalar yapılarak verilen puanın haksızlığı ispatlanmalıdır. Bu anlamda hukuk ofisimiz dahil alanında uzman bir hukukçudan profesyonel destek alınması oldukça önemlidir.

Danıştay’ın olumlu ve olumsuz her iki yönde de kararları bulunmaktadır. Dava yolunu denememek ise ancak kaybetmek demektir. İdare mahkemelerinde dava açarak polislik mesleğine dönmeyi başaran çok aday vardır.

60 gün içerisinde dava yoluna başvurulmadığı takdirde dava hakkı sonsuza dek ortadan kalkmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.