Hava Durumu

Eğitim toplantıları fazla mesai sayılır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2021 08:05

Küçük büyük her işletmenin, faaliyetlerini iyileştirebilmek ve çalışanların performansını artırabilmek için periyodik olarak eğitimler düzenlediği, sık sık brifingler verdiği ve toplantılar gerçekleştirdiği bilinmektedir.
Genel kabul gören tanıma göre performans; bir işi yapan bir bireyin, bir grubun ya da bir teşebbüsün o işle amaçlanan hedefe yönelik olarak nereye varabildiğinin, başka bir deyişle neyi sağlayabildiğinin nicel ve nitel olarak anlatımıdır.
Performans, amaçlı ve planlı faaliyetler sonucunda ulaşılanı nicel ve nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans insanların yaşamlarında olsun çalışma hayatında olsun gösterdiği bir şeyleri başarma çabasıdır. Performans, her insanın sorumluluklarını geliştiren, hedeflerini ve amaçlarını belirleyen ve vizyonlarını geliştiren bir faaliyettir. Şirketler de çalışanlarının performanslarını ve uyumlarını artırmak amacıyla sıklıkla eğitim yoluna başvurmaktadır.

"FAZLA MESAİ" NEDİR?

4857 sayılı İş Kanunu'na göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma (fazla mesai) sayılır.
Bundan başka haftalık çalışma sürelerinin değişkenlik göstermesi durumunda haftalık ortalama iş süresi belirlenir ve bunun 45 saati aşması halinde aşan kısım fazla çalışma sayılır.
Ülkenin genel yararları, işin niteliği veya üretimin arttırılması gibi nedenlerle işverenin fazla çalışma yaptırması mümkündür. Ancak işçinin rızası olmadıkça fazla çalışma yaptırılamayacaktır.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla çalışma yapan işçi isterse, bu çalışma karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
Fazla çalışma yaptırabilme olanağı tanıyan haller çok geniş bir nitelik taşımaktadır. Ayrıca hükümdeki "gibi" sözcüğü belirtilen nedenlerin sınırlı olmadığını ve benzer nedenlerin varlığı halinde de fazla çalışmaya başvurulabileceğini göstermektedir. Örneğin işyerinde uygulanan bir grevden sonra ortaya çıkan üretim kaybının telafi edilmesi için fazla çalışma yapılabilir.

ŞİRKETLERİN SIK SIK YAPTIĞI PERFORMANSI ARTIRMA VE UYUMU ARTTIRMA TOPLANTILARI FAZLA MESAİ OLARAK KABUL EDİLECEK MİDİR?

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bu soruya olumsuz yanıt vermektedir.
"Diğer yandan davacının eğitim amaçlı olarak katıldığı kongrelere yönelik de bu süreye karşılık olmak üzere haftada 7 saat fazla çalışma ücreti hesaplanmıştır. Davacı işçi belirtilen süre içinde fiilen çalışmamış ve işverene belirtilen anlamda bir fayda sağlamamıştır. Bu nedenle davacının bilgi ve performansını arttırma amacıyla yapılan bu tür toplantılarda geçen sürenin, fazla çalışma olarak değerlendirilmesi de isabetsizdir. Açıklanan nedenlerle davacı fazla çalışma yaptığını somut delillerle kanıtlayamadığından bu talebin reddi gerekirken kabulü hatalıdır."
Buna göre işçinin eğitim amaçlı olarak katıldığı kongre, konferans, brifing, seminer veya toplantılarda geçirilen süreler fazla çalışma kabul edilemeyecektir. Yargıtay'a göre bunun sebebi işçinin o toplantılara katılmakla ancak kendi performansının arttırılmasının amaçlandığı, toplantı ya da eğitim süresi içinde fiilen çalışmadığı ve işverene fayda sağlamadığıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.