Hava Durumu

İkinci el oto satışında “sınırlama” dönemi

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2022 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 08:00

İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemenin ticari amaç gütmeksizin aracını satmak isteyenleri etkileyip etkilemeyeceği büyük merak konusuydu.

Biz de bugünkü yazımızda yeni düzenlemenin detaylarını sizler için kaleme aldık.

Tam adıyla “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 16 Ağustos 2022 Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu düzenlemeyle İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe geçici bir madde eklendi ve ikinci el araçların satışında bazı durumlar için pazarlama ve satış kısıtlaması getirildi.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Yeni düzenlemeye göre; İkinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak.

Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının 15/9/2022 tarihine kadar pazarlanması veya satılması halinde birinci fıkra uygulanmayacak.

Öyleyse düzenlemenin getirdiği kısıtlamaların, ikinci el araç ticaretiyle uğraşanlar dışında kendi şahsi aracını satmak isteyen vatandaşlara uygulanmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

HANGİ ARAÇ TÜRLERİ KISITLAMAYA TABİ?

Düzenlemeyle yalnızca otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması ve satılması kısıtlanmış durumda. Yani otobüs, kamyon, kamyonet vb. taşıt türleri bu kısıtlama kapsamında yer almamakta.

KISITLAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yönetmeliğe eklenen madde hükmüne göre, ikinci el araç ticaretiyle iştigal edenler varsa halihazırda adlarına kayıtlı araçları 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlamaları ve satmaları halinde kısıtlamaya takılmayacaklar.

Ancak bu kişiler düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih olan 16 Ağustos 2022 tarihi itibariyle adlarına tescil ettirecekleri araçları pazarlarken ve satarken 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamasına tabi olacaklar.

NE ZAMAN SON BULACAK?

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, piyasada oluşan fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerini engellemeyi amaçladığını vurgulayarak, “Getirilen pazarlama ve satış kısıtlaması 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecektir.” ifadesini kullanmıştır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.