Hava Durumu

Kartınız ATM’ye sıkıştı, parayı başkaları çekti...

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2022 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2022 07:53

ATM’den para çekmek için kullandığınız kartınızın ATM cihazına sıkıştığını ve kartı ele geçiren 3. kişilerin hesabınızdan para çektiğini düşünün. Sizce bu durumda banka sorumlu olur mu?

Elbette bu sorunun cevabı evet olmalıdır. Öyle ki banka kartının ATM cihazı tarafından sıkıştırılması müşterinin problemi değildir. Müşterinin tek yapması gereken böyle bir durum yaşandığında banka ile iletişime geçerek kartını bloke ettirmektir.

Peki ya kartınız sıkıştıktan sonra bankayı arayıp bu durumu haber vermemiş ve kartınızı bloke etmemişseniz?

İşte bu sorunun cevabını da Yargıtay çok açık şekilde verdi.

Yaşanan uyuşmazlıkta ilgili bankanın avukatı, davalıların murisinin bankanın müşterisi olduğunu, murisin ATM’den para çekmek için kullandığı kartı ATM cihazına sıkıştırdığı halde bankayı arayıp hesabın bloke edilmesini sağlamadığını, bu nedenle kartı ele geçiren 3. kişilerin hesaptan para çektiğini, davalıların çekilen bu paranın tahsili için banka hakkında icra takibi yaptıklarını ve takip sonucu bankadan 4.639,14 TL tahsil edildiğini, oysa hesaptan paranın çekilmesinde davalıların murislerinin kusur ve sorumluluğunun bulunduğunu, müvekkili olan bankanın bir kusurunun bulunmadığını ileri sürerek4.639,14 TL’nin temerrüt faizi ile birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava etti.

Davalılar vekili ise, davacı bankanın ATM cihazında gerekli güvenlik önlemlerini almaması nedeniyle müvekkillerinin murisinin hesabından para çekildiğini savunarak davanın reddini istedi.

Uyuşmazlık, ATM kartının sıkışmasından ve murisin hesabından paranın çekilmesi nedeniyle doğan zarardan kimin sorumlu olduğu noktasında toplandı.

İlk derece mahkemesi,“kartı sıkışan kişi bankayı haberdar etmediğinden tam kusurludur, bankanın bir sorumluluğu yoktur” dedi. Konu banka vekili tarafından Yargıtay’a taşındı. Yargıtay ise uyuşmazlığı net şekilde çözüme kavuşturdu.

“Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporu doğrultusunda davalıların murisi tarafından kartın sıkışmasından dolayı bankanın haberdar edilmediği gerekçesiyle muris tam kusurlu kabul edilerek yazılı şekilde hüküm tesis edilmiş ise de, davalıların murisinin hesabındaki para, davalı bankaya ait ATM cihazına konulan düzenekle kart ele geçirilmek suretiyle çekilmiş olması nedeniyle, davacı bankanın müşterilerinin kullanımına sunduğu ATM cihazına dışarıdan yapılacak müdahalelere karşı müşterilerini koruyucu veya onları uyarıcı önlemleri sistemine dahil etmesi veya ATM cihazına kamera vs. gibi görüntü kaydedici cihazları yerleştirmesi ve buna ilişkin etkili güvenlik önlemlerini alması gerekmekte olup, bunları yerine getirmeyen davacı banka davalıların murisinin hesabından çekilen paradan asıl sorumlu olup, davalıların murisinin olaydan hemen sonra davacı bankayı uyarması gerekirken geç haber vermesi nedeniyle zararın oluşmasında ancak müterafik kusuru söz konusu olmaktadır.

Bu itibarla, mahkemece, tüm kusurun davalıların murisinde olduğu kabul edilerek yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.