Hava Durumu

Kiracının kiralanan yerden tahliyesi

Yazının Giriş Tarihi: 03.03.2022 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.03.2022 08:09

“Evim boş durmasın diye kiraya verdim ancak kiracım kirayı ödememeye başladı ne yapmalıyım?”

Amacınız yalnızca ödenmeyen kiraları tahsil etmekse genel haciz yolu ile icra takibi yaparak alacağınıza ulaşabilirsiniz. Bunun için, varsa yazılı kira sözleşmesinin de ekli bulunduğu bir takip talebiyle icra dairesine başvurmalısınız. Ancak genel haciz yolu ile takip yürüterek kiracının evden ya da dükkândan tahliyesini sağlayamazsınız.

Peki ya kira borcunun ödenmesinin yanında kiracının da kiralanandan tahliyesine istiyorsak?

Bunun için ilk yol sulh hukuk mahkemelerinde açılacak tahliye davası yoludur.
Kiracı eğer vadesi gelmiş olan kirayı zamanında ödemezse, kiraya veren kiranın ödenmesi için süre vererek, bu süre içerisinde ödenmediği takdirde kira sözleşmesini feshedeceğini kiracıya bildirebilir. Kiracı bu süre içerisinde

de ödeme yapmazsa kiraya veren kiracıya karşı sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açabilir. Ve bu davada ödenmeyen kirayı da talep edebilir.

Fakat, İcra ve İflas Kanunu, ikinci bir yol olarak, kiraya verenin kira alacağı için yapacağı icra takibi ile tahliyesini sağlamak için açacağı tahliye davasını birleştiren bir takip yolu kabul edilmiştir: “Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yolu ile Tahliyesi”

Bu düzenlemeyle birlikte, alacaklı uzun uzun süren tahliye davasıyla uğraşmak zorunda kalmayıp başlatacağı takiple hem ödenmeyen kira bedellerini borçlu kiracıdan talep edebilecek, hem de bedelin ödenmemesi halinde icra mahkemesinden borçlunun tahliyesini isteyebilecektir. 

İlamsız tahliye takibi, kiralanan yerin olduğu yer icra müdürlüğünde başlatılır. Bu takibin alacaklısı kirayı alamayan kiraya veren, borçlusu ise kirayı ödemeyen kiracıdır.

İlamsız tahliye takibini alan icra dairesi, borçlu kiracıya ihtarlı bir ödeme emri gönderir. Bununla borçluya, kira borcunu belli süre içerisinde ödeme emrinde yazılı olan icra dairesine ait banka hesabına ödemesi ihtar edilir. Ödeme süresi adi kirada 10 gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında 30 gün, ürün kirasında ise 60 gündür.

Ayrıca ödeme emri ile, borçlu kiracıya yedi günlük süre içerisinde ödeme emrine itiraz etmez ve on/otuz/altmış günlük ödeme süresi içinde borcu olan kirayı ödemezse, kiraya verenin kesinleşen kira alacağı için haciz isteyebileceği ve icra mahkemesinden kiralanan taşınmazdan çıkarılmasını yani tahliyesini isteyebileceği ihtar edilir.

Borçlu, ödeme emrinin tebliğinden itibaren on/otuz/altmış günlük bu süreler içerisinde kira borcunu icra dairesine öderse, ilamsız tahliye takibi son bulur ve alacaklı haciz ya da tahliye isteyemez.

Ancak borçlu süresinde ödeme emrine itiraz etmemiş olup ödeme süresi içinde kira borcunu ödemezse, alacaklı kiraya veren hem icra dairesinden kira alacağının tahsili için borçlunun mallarının haczedilmesini isteyebilir, hem de icra mahkemesinden borçlunun yani kiracının tahliyesini isteyebilir.

Süresi içinde ödeme emrine itiraz etmemiş olan borçlu, ödeme süresi geçtikten sonra kira borcunu öderse, alacaklı haciz isteyemez; fakat icra mahkemesinden borçlu kiracının tahliyesini isteyebilir!

En çok dikkat edilmesi gereken konu ise tahliye istemek için kaçırılmaması gereken süredir. Öyleyse ödeme süresi geçtikten sonra alacaklı kiraya veren, ödeme (ihtar) süresinin bitim tarihini takip eden altı ay içinde icra mahkemesinden tahliye talep etmelidir.

Artık aylar süren davalarla uğraşmaksızın amacımıza ulaşabilir, kıymetli zamanımızdan böylelikle tasarruf edebiliriz..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.